Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСТС обсъжда повишаване на линията на бедност през 2024 г.

Заседание на НСТС на 5 октомври 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Линията на бедност за 2024 година да бъде 526 лева вместо досегашните 504 лева.

Това ще обсъждат представители на синдикатите, бизнеса и правителството на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Линията се определя ежегодно.

От нея зависят социалните помощи и средствата, отпускани по Закона за закрила на детето, както и финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания.

По данни на Националния статистически институт под линията на бедността са 22 процента от населението на страната.

С последните промени, които бяха направени в специалната методика за определяне размера на линията на бедност, актуализацията му се прави в съответствие с изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот".

В свои становища работодателските организации вече изразиха принципна подкрепа за проекта на правителствено постановление, според който линията на бедност за догодина ще бъде 526 лева. Синдикатите не са съгласни с методиката за изчисляването ѝ с аргумента, че въз основа на информация за 2021 г. се определя линията на бедност за 2024 г. Конфедерация на труда "Подкрепа" настоява линията да се актуализира с размера на инфлацията.

Експертните разчети на КНСБ сочат, че обективната линия на бедност за догодина трябва да бъде 646 лева. От синдиката посочват, че в условията на ускорена инфлация в периода 2021- 2022 година общият доход средно на лице от домакинството нараства близо 17% спрямо 2021 година, а разходите - с малко над 19 на сто.

Затова, за да се постигне адекватност при определяне на линията на бедността, според КНСБ също трябва да се промени методиката и в нея да се включи коригиране на линията с инфлацията, базирана на малката потребителска кошница.

Съветът за тристранно сътрудничество се очаква да разгледа и пакета от промени в данъчните закони.

Един от ключовите въпроси остава ДДС ставката за ресторантьорите като миналата седмица заместник министърът на финансите Георги Клисурски заяви:

"Решението ни е какво да предложим в Народното събрание - дали 20% ставка за ресторантьорите, или някакъв комплекс от мерки за изсветляване на бизнеса, решението ни ще бъде взето на база на това коя от двете опции изсветлява повече сектора и произвежда повече приход за държавата.

Ключови оставят множество текстове - например за бонус при докладване на данъчна измама, която бъде установена и платена, разширяването на обхвата на термина "трудово възнаграждение" също буди притеснение и това са само част от промените, които трябва да бъдат обсъдени и приети преди гласуването за бюджета за догодина. Самото то ще се забави заради местните избори.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК: Без екзитпол преди края на изборния ден

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни. Централната избирателна комисия забрани с решение на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на изход", да оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния..

публикувано на 21.05.24 в 09:47
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново подчерта спешната нужда от ПВО за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път подчерта спешната нужда на страната му от оръжия за противовъздушна отбрана, предаде ДПА. Украйна най-спешно се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана и западни изтребители, заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение в понеделник вечерта. "За съжаление свободният..

публикувано на 21.05.24 в 09:42

Пускат атракционен бус за 24 май до Хисарлъка в Кюстендил

Атракционен бус ще бъде пуснат от пл. Велбъжд до Хисарлъка над Кюстендил - това ще стане на 24 май, казаха за БНР от Общината. Автомобилът със специална конструкция е закупен е доставен от френска компания. Идеята да има атракционен бус от центъра на Кюстендил до хълма и лесопарк "Хисарлъка"  е от години. Но не се реализираше заради..

публикувано на 21.05.24 в 09:33
Йордан Божилов

В Европа организират военно обучение за цивилните. Какви стъпки ще предприемем ние?

Около месец остава до това да разберем как България ще организира военното обучение на цивилните. В края на юни приключва срокът за създаване на Стратегическия преглед на отбраната. Но в част от европейските държави вече се предлагат варианти цивилните да се сдобият с военно обучение.  Обобщение на медийните публикации от началото на..

публикувано на 21.05.24 в 09:30

US дипломати дължат 15 млн. паунда автомобилни такси в Лондон, българските - 923 000

Американските дипломати в Лондон дължат близо 15 милиона паунда под формата на такси за използване на автомобили в централната зона на британската столица, пише вестник "Дейли мейл", позовавайки се на данни на транспортните власти. България е на 31-во място в този списък с 923 000 паунда дълг. Под заглавие "Какви специални отношения!"..

публикувано на 21.05.24 в 09:10
 Минчо Бенов

Минчо Бенов: Няма регистър, но се очаква у нас да има 1,8 – 2 млн. енергийно бедни

В България енергийната бедност няма точна цифра, но очакванията са от 1,8 до 2 млн. да са енергийно бедни, тя е пряко свързана с икономическата бедност, просто такива са доходите в България. Това прогнозира Минчо Бенов, директор на "Хабитат" България, в интервю пред БНР. "През 2023 г. беше отработена и приета дефиниция за енергийна, и..

публикувано на 21.05.24 в 09:09
Георги Първанов

Експерт прогнозира около 10% среден ръст на заплатите през тази година

До 1600 лева достига разликата в средната заплата у нас между отделните области , сочат последните данни на националната статистика. Георги Първанов, експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта, обясни пред БНР, че т ези данни не са изненадващи.  " Подобна..

публикувано на 21.05.24 в 08:27