Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Петков: В парламента се гласуват пълни безумия, касаещи земеделската земя

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"В парламента се гласуват пълни безумия, касаещи земеделската земя. Да приемеш подобно нещо граничи с безумие. После тръгваме да се поправяме. Земеделската земя не е неизчерпаем актив, тя може единствено да намалее."

Това каза пред БНР Борислав Петков, земеделски производител и бивш председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Той коментира темата за прекатегоризацията на земеделски земи заради големия интерес към изграждане на фотоволтаици.

В България земята е от 1-ва до 10-а категория, като първа е най-плодородната, а десета е такава с ниски продуктивни качества. Земята се категоризира от Института по почвознание "Пушкаров", като има изготвени почвени карти на цялата територия. Земята може да променя своя състав и структура, както поради метеорологичните условия, така и заради интервенциите върху нея, поясни Петков. По думите му е възможен и обратният процес – една земя да стане по-плодородна.

Когато земята сменя своя статут – например от земеделска да стане урбанизирана, се изисква акт за категоризация. Комисията по промяна на предназначението изисква този акт, обясни Петков.

"Там е написано, че тази земя е пета категория. Вие не сте съгласен и обжалвате този акт. Назначава се експертиза, която се възлага единствено и само на Института "Пушкаров". Или увеличава категорията, или я намалява, или я оставя същата."

Земеделският министър Кирил Вътев е спрял да подписва подобни преписки – за промяна от четвърта на седма и от пета на осма категория, които определи като стресиращи заради количеството им.

Законодателят е сложил стопираща процедура при явни съмнения, уточни земеделският производител.

"Комисията по промяна на предназначението – колективен орган към Министерството на земеделието, при съмнения за манипулация, може да поиска нова експертиза. Особено при такива случаи, когато за зачестили", заяви Борислав Петков.

Той даде примери със странни случаи, в които една земя от пета се превръща в девета категория.

"Проблемът с ВЕИ-тата сега, преди това беше проблемът с активното жилищно строителство – разширяването на урбанизираните територии, там беше абсолютно същото. Но това трябва да бъде добре организирано и контролирано", изтъкна Борислав Петков.

"Някога се отглеждаше всичко. Сега, както навсякъде – слънчоглед и жито. Строят фотоволтаици върху тези ниви, които ги ожъната есента. Стръковете си стоят върху тях", свидетелства за местни практики Ангел Мусиевски от ловно-рибарско сдружение в Пазарджишко. Той е категоричен, че това се случва върху плодородни земи.

Повече детайли по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали

Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали, които са сплотени, смята областният лидер Ресми Мурад.  Според него те не одобряват изразената в социалните мрежи позиция на несъгласие спрямо ръководството на ДПС.  В същото време изявени общественици коментираха, че ситуации като тази в Движението са следствие от..

публикувано на 04.07.24 в 16:47

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17