Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЕУ: Издадено е решение за удостоверяване на машините за гласуване

Снимка: БГНЕС

Докладът за оценяване на съответствието на машините за гласуване е бил изпратен на Централната избирателна комисия в законно установения срок, съобщиха на извънреден брифинг от Министерството на електронното управление (МЕУ).

Публикувано е и решението на Министерството на електронното управление (МЕУ), на Българския институт по метрология и на Българския институт за стандартизация, с което трите институции удостоверяват съответствието на машините. Самото решение е изпратено на ЦИК, направени са всички възможни тестове на тези машини.

Това обявиха от МЕУ по-малко от три часа, след като от ЦИК взеха решение на местните избори тази неделя и на балотажа след седмица да се гласува само с хартиени бюлетини с аргумента, че удостоверяването на машините не е факт.

Над извънредния брифинг заместник-министърът на МЕУ Михаил Стойнов, който бе обвинен през деня, че е записал с телефона си и изнесъл с флашка хеш кода на машините, за да манипулира резултатите от вота, заяви, че не е запознат с доклада на ДАНС по въпроса и ще коментира, когато приключат проверките. Сега обаче,  според него, няма нито една причина, поради която машините да не бъдат удостоверени.

От МЕУ посочиха, че "не са направени констатации, с които да имаме каквито и да било съмнения, че тези машини не отговарят на условията, и че с тях не може да бъде гласувано", посочи Стойнев и добави, че решението за удостоверяване е изпратено в рамките на последните два часа.

Не съм запознат с доклада на ДАНС, бих могъл да го коментирам, когато се запозная с него, каза той. На въпрос дали е заснемал или опитвал да компрометира машините, Михаил Стойнев коментира: "Нека да излязат проверките, и ако има каквато и да е информация, ще коментираме тогава".

"Продължавам да твърдя, че машините са годни за гласуване и ние не сме намерили нито една причина това да не бъде извършено. По време на проверките са направени множество проверки, доклади и скрийншоти, от различни експерти, и това е документирано", обясни той.

"Много е важно да заявя, че машините в момента не броят. Машините отпечатват и броенето се извършва от хора. Но машините правят едно много важно нещо - те не позволяват недействителни бюлетини. Вие сами може да намерите статистика и да видите колко недействителни бюлетини има, когато се използва хартия", посочи Михаил Стойнов.

Главният секретар на Министерството на електронното управление Ангел Петров подчерта, че защитената среда е под постоянно видеонаблюдение на всички действия и на всички хора.

По отношение на ЦИК Петров коментира:

"Оттук нататък ЦИК има право, в случай че не се удостоверят машините, да издаде решение, с което се преминава към гласуване единствено и само с хартия. Това е в правомощията на ЦИК. Правителството в лицето на Министерството на електронното управление,  на Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация завърши процеса и твърди, че тези машини могат да бъдат използвани в изборния процес. Не се месим в самостоятелната компетентност на един независим орган, какъвто е Централната избирателна комисия".



По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата

Цар Симеоновата градина в Пловдив днес е запазена територия за децата. С атрактивни демонстрации, множество арт работилници, състезания и книжен базар там започна Детският фестивал на знанието и движението, който ще продължи и утре. В алеята до Народната библиотека Иван Вазов децата могат да се качат на истиннски полицейски мотор и да..

публикувано на 01.06.24 в 13:18

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им

Президентът Румен Радев поздрави децата за празника им във Фейсбук: "В Международния ден на детето - 1 юни желая весел празник на децата на България. Те са наша обща отговорност за бъдещето, затова всички възрастни им дължим свят на мир, в който да растат здрави и опознават света без страх!“, написа Радев.

публикувано на 01.06.24 в 13:07

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил..

публикувано на 01.06.24 в 13:02

Американски ветерани от Втората световна война на церемониите във Франция за 80-годишнината на десанта в Нормандия

Над 60 американски ветерани от Втората световна война на възраст между 96 и 107 години отпътуваха със самолет от САЩ за Франция, където ще участват в церемониите по случай 80-годишнината на десанта в Нормандия, предаде Асошиейтед прес. Групата ще положи венци на американското гробище в Сюрен, ще посети Айфеловата кула и ще присъства на церемонията на..

публикувано на 01.06.24 в 12:47

Парламентът заседава извънредно утре

Народното събрание ще заседава извънредно утре, 2 юни, от 15 ч.  В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на..

публикувано на 01.06.24 в 12:32

Високите цени на фериботите отказват туристите да почиват на гръцките острови

В Гърция юни започна с високи температури до 35 градуса и пълни плажове. Цените на билетите за фериботите обаче, отказват много туристи да почиват по островите. Високи температури до 35 градуса, силно слънце и кристална вода на морето посрещна туристите тази сутрин. Силен е трафикът в цялата страна, предупреждават от пътна полиция и..

публикувано на 01.06.24 в 11:39

Над 400 еднодневни трудови договори за бране на череши в Кюстендилско

В Кюстендил Инспекцията по труда е издала над 400 еднодневни договори за отглеждане и бране на череши. Кампанята започва след този уикенд. От Инспекцията по труда разясняват, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа - т.нар. еднодневни договори, не лишават берачите и работниците по масивите от правото им на социално..

публикувано на 01.06.24 в 11:32