Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак и Илон Мъск обсъдиха бъдещето на изкуствения интелект

Снимка: Pixabay

Технологии в образованието, бъдеще, в което работата няма да бъде задължителна, както и сеещи смърт роботи, които могат да се катерят по дърветата, бяха част от темите на проведената дискусия между британския премиер Риши Сунак и милиардера Илон Мъск в рамките на срещата на върха за бъдещето на изкуствения интелект. 

Британският премиер проведе крайно необичаен разговор в Лондон със собственика на мрежата "Екс" и "Тесла" след края на двудневната среща в Блечли парк. В обширната дискусия те говориха за Лондон като технологичен център, за свързаната с изкуствения интелект индустрия и за положителната роля, която технологията може да играе. 

Двамата обаче засегнаха и по-тъмната страна на дебата. Мъск, който е милиардер, технологичен инвеститор и изобретател, е вложил пари във фирми за изкуствен интелект и е използвал технологията в своите безпилотни автомобили "Тесла", но в същото време изрази страховете си, че това може да застраши обществото и самото човешко съществуване. 

Иначе на самата среща на върха беше постигната договореност най-напредналите технологични компании да позволят на правителствата да проверяват техните инструменти за изкуствен интелект за първи път. Както обяви самият Риши Сунак, той като министър-председателят се стреми да се бори със заплаха, която според него е потенциално толкова сериозна, колкото е ядрената война. Компаниите, включително Meta, Google Deep Mind и OpenAI, се съгласиха да позволят на регулаторите да тестват най-новите им продукти с изкуствен интелект, преди да ги предложат на обществеността, като ход, който евентуално ще забави надпреварата за разработване на системи, които могат да се конкурират с хората.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Бийтълс" с нова песен, създадена с помощта на изкуствен интелект

Дългоочакваната нова и последна песен на Бийтълс „Now and Then“, включваща и четиримата членове, ще бъде пусната следващата седмица благодарение на същата технология за изкуствен интелект (AI), която беше използвана за подобряване на звука в документалния..

публикувано на 27.10.23 в 08:54

"Перспективата изкуствен интелект" - за същността на съвременния изкуствен интелект

" Изкуственият интелект нахлува в живота ни като буря. Някои са развълнувани от новите възможности, които тази мощна технология предлага. Други се страхуват за работните си места. Хората в бизнеса са объркани от шумотевицата около изкуствения интелект и..

публикувано на 20.10.23 в 13:35

Amazon ще засили използването на изкуствен интелект и роботи в логистичните си складове

Технологичният гигант Amazon.com Inc. засилва използването на изкуствен интелект и роботи в своите логистични складове, съобщи в сряда "Уолстрийт джърнъл". Компанията заяви, че ще интегрира своята роботизирана система Sequoia в своите складове,..

публикувано на 18.10.23 в 14:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова

Нинова: Повече от месец правим изслушвания, от които няма резултат, а 61 законопроекта стоят

С недоволство от седмичната програма започна пленарното заседание на Народното събрание. Депутатът от БСП Корнелия Нинова остро възрази срещу поредните предвидени излушвания на служебни министри и призова постоянните комисии да заработят. "Повече..

публикувано на 24.07.24 в 09:46

МС предлага Петър Танев за посланик в Украйна, но не завършва процедурата

Продължава спорът по темата за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна. Тази сутрин от прессекретариата на държавния глава отговориха на спекулациите, че президентът е причината да няма титуляр на поста в Киев, защото..

публикувано на 24.07.24 в 09:36

Съветници от ПП-ДБ-СС на среща с лекари от Четвърта градска болница, които са против планираното ѝ сливане с Втора

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София ще се срещнат с лекари от Четвърта градска болница в столицата, които са против планираното ѝ сливане с Втора градска болница. Преструктурирането ще бъде обсъдено и на днешното заседание на комисията по..

публикувано на 24.07.24 в 09:32

Слави Василев: По-добре избори пред неясна коалицията с тъмни договорки

Третият мандат по скоро няма да се реализира и ще отидем на предсрочни парламентарни избори . Това прогнозира пред БНР политологът Слави Василев. " Когато коалицията е неясна или тя почива на неясни ангажименти, приоритети и задкулисни тъмни..

публикувано на 24.07.24 в 09:23
Даниела Дилова, председател на Административния съд в Плевен

Съдът заседава по делото за избора на Общинския съвет в Плевен

В Плевен е насрочено заседание по делото за избора на Общинския съвет. Административният съд отложи с един ден изслушването поради големия обем от 600 страници на експертизата и даде възможност на страните да се запознаят със заключението на вещите..

публикувано на 24.07.24 в 09:04

Изслушвания в комисията в НС за "Исторически парк", Ивелин Михайлов свика протест

Днес членовете на временната парламентарна комисия, която проверява създаването и финансирането на "Исторически парк" ще изслуша вътрешния министър, главния секретар на МВР, както и шефовете на ДАНС и НАП. Това е втори опит да бъдат изслушани шефовете..

публикувано на 24.07.24 в 08:58

Илхан Кючюк: Процесите в ДПС са повече от оздравителни

" Това е успех и за България, и за политическата сила, която ме е излъчила ", заяви пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който вчера бе избран за председател на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Според него..

публикувано на 24.07.24 в 08:39