Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лявото е толкова мрежово и надребнено, че е готово за нова хомогенизация"

Първан Симеонов: София даде ясно предупреждение, че постоянното вадене на Путин не се харесва

"Продължавам да виждам бъдеще за правителството"

| Интервю
Първан Симеонов
Снимка: Савина Спасова

Вчера София даде ясно предупреждение, че постоянното вадене на Путин  не се харесва, отбеляза пред БНР Първан Симеонов, социолог от "Галъп“. 

"В България беше обявена за непрестижна другата гледна точка. Това се отразява и на допитването в екзит пол. Синя София да гласува така червено - това е ясно предупреждение".

Видяхме дори демонизация на единия кандидат в София, смята той.

"Голяма част от хората спестиха за кого са гласували или директно отказаха да отговарят на въпросите на екзит пол. Голяма част от тези, които се отзоваха, просто излъгаха. Това са две години от началото на войната. На хората не им е лесно да гласуват и да си казват".

Всички се справиха добре на тези избори - няма сбъркана структура на вота някъде, отчете социологът. 

На първия тур пък имаше демонизация на хартията, сега ще се пробват с демонизация на машините, посочи още той. 

"Това трябва да спре. По-мъдрият трябва да го прекрати. Най-мъдри обикновено се оказват ДПС. Те имат една формула със сканиране. Част от политиците забравиха, че това е само пропаганда и започнаха да си вярват". 

ДПС си взе своето на първия тур, когато се проведоха изборите за общински съветници, отбеляза Първанов.

"Партията ще става все по-устойчив фактор в България. Причината е демографска и геополитическа. До нас има една голяма и млада демографски експанзираща регионална сила. ДПС винаги ще има блокираща квота в българския политическия процес". 

ДС е малко като Путин, посочи още той.

"Един мит, който се вади и добре, че се появява кандидатура като тази на Васил Терзиев, за да оставим тези неща в миналото. Родословието на господин Терзиев – с цялата червена съставка в иначе синия разказ, показва ясно, че вече сме в нови времена. Появата на Ваня Григорова също е вид нормалност. Най-накрая се появи някакво нормално ляво. Адски нормален избор за една европейска столица". 

Госпожа Нинова беше забравила, че вече няма монополи в лявото пространство, обясни социологът. 

"То е толкова мрежово и надребнено, че е готово за нова хомогенизация. Дали това ще стане зад госпожа Григорова, или зад самия господин Радев?

Корнелия Нинова показа добри резултати в страната, отбеляза още социологът.

Преди година -две беше “всички срещу ГЕРБ“, сега е „всички срещу ПП-ДБ“, смята Първан Симеонов. 

 сърцата си герберите в София гласуваха злорадо срещу ПП-ДБНова е географията. Това трябва да е предупреждение към ПП-ДБ за техния разказ. Тази надменна приказка, която често се разказва от тях, събужда скърцане със зъби. Те гледат малко от високо. Сега бяха приземени. Но там, където имат свежи кандидати, успяха да пробият статуквото".

Продължавам да виждам бъдеще за правителството, заяви социологът. 

"Вчера Борисов каза: "Давайте още да скрепим сглобката“ Другите губят рейтинг. На другите победата в София е пирова. Другите обаче продължават да вярват в някаква съдебна реформа. За по-мъдрите от тях все пак е ясно, че е по-добре да не започва конституционна реформа, защото ще стане по-зле. Обикновено Борисов оцелява, а партньорите му биват изядени".

Цялото интервю на Силвия Великова с Първан Симеонов може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско нападение по Киев

Украинските военновъздушни сили отблъскват руско ракетно нападение по столицата Киев в светлата част на денонощието, което е рядкост, отбелязват информационните агенции. Кметът Витали Кличко съобщи за експлозии в града и призова хората да потърсят прикрития. Линейки има в квартал в централната част на украинската столица, но няма данни за..

публикувано на 08.07.24 в 11:45
Виктор Орбан и Си Цзинпин.

Си Цзинпин призова световните сили да помогнат на Киев и Москва да възобновят преговорите

Президентът на Китай Си Цзинпин е заявил на срещата си в Пекин с унгарския премиер Виктор Орбан, че световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да рестартират преките преговори за мир, съобщи държавната телевизия. Си е добавил, че "само когато всички големи сили упражнят положителна енергия, вместо отрицателна, зората на прекратяване на..

публикувано на 08.07.24 в 11:42

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Тази седмица двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, ще бъде преместена в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински. Статуята е " голяма, на места крехка ", обясни археологът. Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич Гръцките медии..

публикувано на 08.07.24 в 11:11

Новите планове за защита на НАТО изискват до 50 допълнителни бригади

НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да реализира изцяло новите си планове за защита срещу нападение от Русия, твърди анонимен военен източник пред Ройтерс. Той не е дал повече подробности за плановете, които са секретни. Една бригада се състои от между 3000 и 7000 военни. Не е ясно откъде могат да се изтеглят..

публикувано на 08.07.24 в 11:08

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на..

публикувано на 08.07.24 в 11:08
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разследва смърт в ареста в Ямбол

32-годишен мъж е намерен мъртъв в помещението за задържане в ямболската полиция. От прокуратурата е започнало разследване, образувано е досъдебно производство по чл. 115 за причиняване смърт. Иван Димитров от Ямбол е задържан в нощта на 5-и срещу 6-и юли за притежание на наркотици. Няколко часа по-късно той е открит мъртъв. От прокуратурата..

публикувано на 08.07.24 в 11:01

Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

След като ГЕРБ-СДС не успя да събере подкрепа за правителство на малцинството и миналата седмица парламентът отхвърли проекта на кабинет на номинирания за премиер Росен Желязков, предстои идните дни президентът Румен Радев да обяви кога ще продължи конституционната процедура около съставянето на кабинет. Вторият мандат ще получи Движението за права..

публикувано на 08.07.24 в 10:42