Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водят се улични сражения срещу "Хамас" в град Газа, каза израелският военен министър

Палестинци бягат към южната част на Газа.
Снимка: АП/БТА

Израелската армия вече е във вътрешността на град Газа, водят се улични сражения срещу терористичната групировка "Хамас", съобщи министърът на отбраната на Израел Йоав Галант. Израелските сили обявиха още, че при въздушните удари е ликвидиран главният създател на оръжия за "Хамас" Махсен Абу Зина. 
Расте броят на бежанците от град Газа към южната част на едноименния палестински анклав - от 2 хиляди души в неделя и 5 хиляди в понеделник до 15 хиляди вчера и 50 хиляди днес, съобщиха от ООН и израелската армия.
Хиляди палестинци се възползваха от четиричасов прозорец за евакуация от северната част на ивицата Газа. Едноименният град, основна крепост на "Хамас", е напълно обкръжен от израелските сили, които са напреднали до центъра му. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че е унищожена мрежа от стотици километри тунели на "Хамас" под града.
Единственият изход от Ивицата Газа - през египетския граничен пункт Рафа, отново бе затворен тази вечер от съображения за сигурност, след като пропусна едва 80 камиона с хуманитарна помощ за над 1,5 млн. прокудени от домовете им палестинци.
Същевременно ООН и страните от Г-7 засилиха призивите за хуманитарна пауза във военните действия. Според палестинските власти жертвите на израелската военна операция са над 10 500. "Това показва, че нещо не е наред", коментира генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.
Войната на Израел срещу "Хамас" е основна тема на разговорите на външните министри от Г-7 в Токио. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в японската столица след обиколка в Близкия изток и призова колегите си от Г-7 за единна позиция по конфликта. Гласуването на резолюция на ООН показа разделение дори в редиците на седемте водещи икономики.
Сега първите дипломати на САЩ, Япония, Франция, Великобритания, Германия, Италия и Канада застанаха категорично на страната на Израел, но изразиха предпазливо недоволство от подхода и реториката на Тел Авив и призоваха за хуманитарни паузи в Газа.
Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето съобщи, че Италия ще изпрати кораб-болница близо до бреговете на Газа, за да помогне за лечението на пострадалите от конфликта между Израел и "Хамас".

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отново категорично отхвърли прекратяване на огъня преди освобождаването на заложниците. Техни роднини настояха за освобождаването им и издигнаха антиправителствени лозунги.

А американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Израел не може да управлява Газа, но може да има преходен период след края на настоящия конфликт.
"Ясно е, че Израел не може да окупира Газа. Това, което чух от израелските лидери, е, че те не възнамеряват да окупират наново Газа. Така че остава само въпросът дали е необходим преходен период и какви механизми могат да гарантират сигурността".
Високопоставен израелски представител пожелал анонимност заяви пред Ройтерс, че Израел няма намерение отново да окупира ивицата Газа или да я контролира за "дълго време". 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12