Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият министър представи основните параметри на проекта на Бюджет 2024

Асен Василев
Снимка: БТА

Бюджетът за догодина е изчислен при дефицит от 3% на касова основа, което прави около 6 млрд. лева. Това стана ясно на пресконференция в Министерството на финансите, където ресорният министър Асен Василев представи параметрите на финансовата рамка за 2024 г. 

От догодина минималната работна заплата ще бъде 933 лева месечно, а средната заплата в страната ще нарасне между 10 и 12%. От 1-ви юли пенсиите ще бъдат увеличени с 11 на сто. Средногодишната инфлация ще бъде 4,8%, а в края на годината ще се свие до 3 на сто.

Проектобюджетът ще бъде внесен в парламента на 22-ри ноември и очакването на финансовия министър Асен Василев е най-важният финансов закон да бъде приет дни преди Коледа. В него са заложени рекордни капиталови разходи, заяви Василев:

"Заложени са рекордни инвестиции от над 12 млрд. лева капиталови разходи в бюджета за догодина. Също така са заложени капиталови разходи в размер на над 1 млрд. лева във Фонда за общински проекти, по който могат общините да кандидатстват с проекти, свързани с пътища, ВиК, обществени сгради и културни институти, които искат да ремонтират".

Средствата за отбрана са малко над 2% от брутния вътрешен продукт, който се очаква да бъде над 205 милиарда лева.

"Бюджетът включва общо приходи за 2024 г. от 77,6 млрд. лева и общо разходи от 83,8 млрд. лева", посочи Василев. 

Това прави дефицит от около 6 млрд. лева, който в процентно изражение е 3% на касова и 2,9 на сто на начислена основа. Втората е важният критерий по Маастрихт, необходим за членство в еврозоната. 

12,7 млрд. лева е максималният нов дълг, който може да бъде поет догодина. В края на 2024 г. общо задълженията на страната не бива да надхвърлят 49 млрд. лева. Обикновено дългът се използва за покриване на стари задължения и за плащане на недостига в хазната. Дългът ще остане 23,8% от брутния вътрешен продукт.

На въпрос на БНР как е изчислена приходната част предвид факта, че не са ясни данъчните постъпления заради забавянето на гласуванията в ресорната парламентарна комисия, Василев отговори:

"Това е изчислено при внесените данъчни закони към момента. Имаме първо четене на данъчните закони и предложения за второ четене, които ще се случат, докато върви паралелно обсъждането на бюджета, така че корекции в параметрите са възможни в рамките на следващите 2 седмици".

В момента се проверява информацията от "Политико" за заобикалянето на санкциите върху руски петрол, но към момента няма данни. На въпрос какво ще се случи ако бъде прекратена дерогацията предварително, Василев отговори:

"Това е въпрос, за който парламентът взе решение. Ако парламентът реши да си промени мнението, правителството, разбира се, ще изпълни новото решение на парламента".

Василев очаква допълнителните плащания от "Газпром" за транзит на руски газ през България да постъпят в хазната между 15 и 25-о число този месец.

В проекта на държавен бюджет се предвижда максималният осигурителен доход за 2024 г. да бъде 3750 лв. вместо досегашните 3400 лв.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се нараства от 780 лв. на 933 лв., колкото ще бъде минималната работна заплата.

От 1-ви юли така наречените "вдовишки добавки" се увеличават на 30% от пенсията на починалия съпруг, като сега те са 26,5 на сто.

През 2025 и 2026 г. е предвидено размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица да се увеличи още, съответно до 4100 лв. от 4430 лв. 

От 1-ви януари догодина ще се увеличи минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се на 933 лв., а от 1-ви януари на съответната година за периода 2025-2026 г. той ще се вдига до нивото на минималната работна заплата. Ежегодно тя се променя по разписан в Кодекса на труда механизъм и е 50% от средната за период от 12 месеца.

От 1-ви януари догодина е предвиден по същия начин и ръст на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите - също от 780 на 933 лв., а за 2025 и 2026 г. - до нивото на минималната заплата.

Залага се и увеличаване на минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и групи професии до 933 лв., като се извършва корекция само по отношение на позициите, които са под определения за догодина размер на минималната заплата.

Асен Василев представи и изготвената от финансовото министерство Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024 - 2026 г.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54

Голяма хакерска атака срещу германския Християндемократически съюз

Хакери извършиха голяма атака срещу дясноцентристкия германски Християндемократически съюз, потвърдиха от федералното Министерство на вътрешните работи. Не се разкриват подробности за размерите и естеството на атаката, която се разследва от Службата за защита на конституцията - германското контраразузнаване. "Но все пак това, което можем..

публикувано на 01.06.24 в 18:52