Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За последните 20 дни в България са регистрирани седем огнища на птичи грип

Заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратиев (вляво) и председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов
Снимка: БТА

През последните 20 дни в България са регистрирани седем огнища на птичи грип, които обхващат 1,2 млн. птици. Това е над 20% от всички птици, отглеждани в страната. 

Това съобщи на извънреден брифинг зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.

"В рамките на последните 20 дни имаме седем огнища, които са установени в областите Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Добрич. Засегнати са 1,2 млн. птици, или това са 20% от всички яйценосни птици в страната". 

Стратев призова птицевъдите да съобщават навременно, ако имат съмнения за заболяване в техните ферми, за да бъдат предприети бързо необходимите мерки и да бъде спрян инфекциозният процес. Той увери птицевъдите, че в такива случаи стопанствата ще бъдат обезщетени. 

Към момента са налични 12 млн. лв. и при необходимост ще бъдат предвидени още средства.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински коментира, че забраната на продажба на продукти от животински произход на фермерски пазари е предприета заради струпването на фермери по тези пазари и опасността заболяването да се разпространи. Очаква се мерките да отпадат поетапно в следващите десетина дни, след като се направи цялостен скрининг в птицевъдните обекти. 

Вече е разрешена продажбата на риба и рибни продукти, както и на пчелен мед на тези пазари. Очаква се след изясняване на ситуацията в страната на регионален принцип, според актуалната епизоотична обстановка, да отпадат ограниченията и за други животински продукти, уточни д-р Патарински. 

Председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов каза, че в България се предприемат адекватни мерки срещу заболяването и неправителственият сектор е обединил усилията си с администрацията в лицето на БАБХ, МЗХ и с научните среди. 

Кризисен щаб обмисля стратегия за ваксиниране на птиците, нещо което до момента се прави само във Франция - съобщиха от бранша. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев и делегацията му във Ватикана за 24 май

Президентът Румен Радев и водената от него делегация ще бъдат на аудиенция при папа Франциск във Ватикана по повод 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Аудиенциите при Главата на Римокатолическата църква са знак на внимание към българската държава и българския..

публикувано на 23.05.24 в 07:25

Природоматематическата гимназия в Габрово чества 180-годишнината от рождението на акад. Иван Гюзелев

Учениците и учителите от Природоматематическата гимназия в Габрово отбелязват 180-та годишнина от рождението на академик Иван Гюзелев, патрон на училището . Избрали са навечерието на празника 24 май, за да представят своя авторски спектакъл пред училищната общност и всички, свързали живота си с гимназията. Театър, музика и танц съчетават..

публикувано на 23.05.24 в 07:21

Почистват центъра на Добрич от графити преди 24 май

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 24 май, млади художници на графити почистват обществени сгради в Добрич, надраскани неправомерно със спрей. Инициативата е на Община Добрич, която се обръща за помощ към местния художник Радослав Рудачев. Идеята на местната власт е не само да почисти сградите, където ще се състоят..

публикувано на 23.05.24 в 07:13

Нормализира се обстановката след снощната буря в София

Над 18 екипа са работили през цялата нощ след снощната буря в София. Обстановката се нормализира, увери пред БНР Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община. Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Сред отводнените от аварийните екипи обекти са били две детски градини, дом за..

публикувано на 23.05.24 в 06:45

България е домакин на международна платежна конференция на EACHA

Представители на БНБ и БОРИКА, заедно със 160 делегати, очертават тенденциите в платежната индустрия за следващите 12 месеца. България е домакин на 11-та международна платежна конференция на Европейската асоциация на клиринговите къщи (EACHA). Близо 160 делегати от 26 държави в Европа, заедно с представителите на компанията домакин - "Борика",..

публикувано на 22.05.24 в 22:49
Мария Спираки

Гръцки евродепутат: Имам уверение от ЕК, че България и Румъния ще бъдат в Шенген и по суша до края на годината

Гръцки евродепутат лобира за приемане по суша в Шенген на България и Румъния, за да се прекратят опашките с часове по границите. Евродепутатът Мария Спираки от управляващата партия "Нова демокрация" съобщи, че е получила писмено уверение от Европейската комисия за приемането на България и Румъния в Шенген по суша до края на тази година...

публикувано на 22.05.24 в 22:35
Държавен фонд “Земеделие”

ДФЗ изплати над 5,1 млн. лв. на фермерите за борбата им с вредителите

Държавен Фонд "Земеделие" изплати над 5,1 млн. лв. по схемата за компенсиране разходите на фермерите, свързани с изпълнение на Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения. Общият бюджет по схемата е 10 млн. лв., като останалата част ще бъде платена през есента.  По тази схема се подпомагат градинари , отглеждащи трайни..

публикувано на 22.05.24 в 22:21