Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел одобри сделка с "Хамас"

Снимка: Алами/Ройтерс

Кабинетът на Израел одобри сделка с "Хамас" за освобождаването на 50 заложници, държани в Газа. Това съобщиха Би Би Си и Ройтерс. 

Заложниците ще бъдат освободени по време на четиридневна пауза в боевете, се казва още в изявлението на кабинета на израелския премиер. 

Американският президент Джо Байдън приветства споразумението. Той заяви, че е „изключително доволен“, че някои от заложниците, които са преживели „седмици в плен и неописуемо изпитание“, ще се съберат отново със семействата си, след като сделката бъде изпълнена. Байдън благодари на лидерите на Катар и Египет за тяхното партньорство при постигането на споразумението.

Русия също приветства споразумението. В коментар на говорителя на външното министерство в Москва Мария Захарова се казва, че Русия е призовавала за това, още откакто е започнало изострянето на конфликта.

Според информацията най-малко 50 жени и деца, отвлечени в ивицата Газа на 7 октомври, ще бъдат освободени по време на 4-дневното примирие. В замяна Израел ще освободи най-малко 140 жени и непълнолетни от своите затвори, съобщават израелски медии. 

Освобождаването на всеки допълнителни 10 заложници ще удължава паузата в боевете с един ден. 

Като част от предварителното споразумение Израел също така ще улесни влизането на приблизително 300 камиона с хуманитарна помощ на ден в Газа от Египет и ще позволи на повече камиони с гориво да влязат по време на паузата в боевете.

Тя беше одобрена от кабинета на Израел след заседание, продължило до рано тази сутрин. 

Преди срещата израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че след изтичането на примирието войната с "Хамас" ще продължи докато Израел постигне всичките си цели.

Правителството на Катар, с чието посредничество беше постигната сделката, заяви, че началният час на примирието ще бъде обявен през следващите 24 часа. Това е първото споразумението за примирие от началото на войната между Израел и "Хамас".

Американският президент Джо Байдън заяви, че е "изключително доволен", че някои от заложниците, които са преживели "седмици в плен и неописуемо изпитание", ще се съберат отново със семействата си, след като сделката бъде изпълнена.  Той благодари на лидерите на Катар и Египет за тяхното партньорство при постигането на споразумението. Байдън подчерта също, че оценява "ангажимента" на израелския премиер Бенямин Нетаняху да подкрепи паузата в боевете и да осигури предоставянето на повече помощ "за облекчаване на страданието на невинни палестински семейства в Газа".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днес от Скопие споразумението за примирие между Хамас и Израел, което ще доведе до освобождаването на част от заложниците на двете враждуващи страни, съобщи „Локално“. Според него то ще доведе и до пристигането на хуманитарна помощ.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивш британски морски пехотинец е обвинен в шпионаж в Дубай

Мат Краучър, бивш британски морски пехотинец с мисии в Ирак и Афганистан, е задържан в Дубай от 7 месеца по обвинение в шпионаж, съобщи в. "Таймс". 40-годишният мъж, който е награждаван за службата си в Афганистан, е бил задържан през ноември, посочва АФП. Обвинен е бил в "преднамерен и незаконен достъп до телекомуникационната мрежа" и не..

публикувано на 05.06.24 в 09:13

Двама задържани след "атака" с млечен шейк над британски политик

Двама души бяха арестувани, след като лидерът накрайнодясната популистка партия "Реформирай Обединеното кралство" Найджъл Фарадж беше залят с млечен шейк в неговия избирателен район Клактън. Полицията съобщи, е била повикана във връзка с инцидента, който е станал пред пъб в градчето на Северно море в графство Есекс. 25-годишна жена е..

публикувано на 05.06.24 в 08:56

Почистиха парк "Калето" в Монтана

Парк "Калето" е една от забележителностите на Монтана и се използва за разходки и отдих на жителите на града. Инициативата за почистването му е на местната екоинспекция, а поводът - днешния Световен ден на околната среда.  Многобройни прояви в Световния ден на околната среда Служители на РИОСВ, ученици, представители на държавната и..

публикувано на 05.06.24 в 08:54
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев на оглед на "Капитан Андреево"

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети от 16 часa граничен пункт "Капитан Андреево". Визитата е част от предприетите от служебното правителство усилия за цялостно модернизиране и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове. Обсъдено е разширението на ГКПП на границата с Турция В огледа ще участват още посланикът на..

публикувано на 05.06.24 в 08:52

Българите вече са по-склонни да застраховат имущество

Българите вече са по-склонни да застраховат имущество. Това обясни в интервю за БНР Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи. Асоциацията прави дългогодишно проучване с едни и същи въпроси, насочени към един и същи кръг хора – на сайта "Моите пари". "Тази година за първи път отчитаме промяна на..

публикувано на 05.06.24 в 08:52
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Има твърде много варианти за недействителни бюлетини

Все още не е направен одит на нито една технология на гласуване . Успокоително е, че други подводни камъни изглежда са решени и ще може, както е предвидено по Изборния кодекс, да гласуваме и с двете технологии. Това каза пред БНР Стоил Цицелков от Обединението за честни избори (ОЧИ), член на Обществения съвет към ЦИК. Слабите места в ИК ще..

публикувано на 05.06.24 в 08:22

Първа копка на Центъра за високи технологии към ветеринарната гимназия в Ловеч

В Националната гимназия по ветеринарна медицина "Проф. д-р Димитър Димов“ в Ловеч днес ще бъде направена първа копка за изграждане на Център за високи технологии. С изграждането на Центъра ще бъде осигурена модерна и високотехнологична материална база в професионалната гимназия. Предвижда се изграждане на ветеринарно–медицинска..

публикувано на 05.06.24 в 08:04