Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 са сигналите за паднали дървета и клони в София

5
Паднали клони в центъра на София, 26 ноември 2023 г.
Снимка: Георги Николов

Над 800 са сигналите за паднали дървета и клони заради лошото време в София, съобщиха за БНР от Столична община.

Над 100 от сигналите вече са обработени, заяви Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община. Екипите на дирекцията са на терен и брой обработват около 20 от сигналите. Голяма част от тях са в района на Симеоновско шосе, където има паднали дървета и клони.

Към момента няма информация за закъсали автомобили или бедстващи хора в София въпреки обилния снеговалеж, който през цялата нощ. От Столична община обясниха, че намаляването на снеговалежа сутринта и спирането му на места само може да благоприятства тяхната работа и към момента продължават да се отстраняват клони и дървета.

Около 10 сигнала пък са подадени за паднали клони и дървета в района на улица "Незабравка" в Борисовата градина близо до националния тенис център, обясниха още от столичната община. Там също са изпратени екипи, които отстраняват падналите дървета, които препречват движението.

Почистват се прилежащите площи на спирките на градския транспорт. Затруднено е движението по трамвайна линия 10 поради паднали дървета. По трасето на трамваи 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси. Поради липса на напрежение в контактно-кабелната мрежа трамваите от линии 7 и 27 достигат до квартал "Иван Вазов", а поради паднали дървета е затруднено движението на автобусите по линия 3 и 7 до селата Плана и Пасарел.

От Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението също обясниха, че има подадени сигнали за паднали дървета и клони в различни части на цялата страна и в столицата. От пожарната обясниха, че има няколко случая, в които са се намесвали при отстраняване на проблеми по електропреносната мрежа в страната. Това е станало в три случая. В други 2 пък е станало се е наложило екипите на пожарната да участват в отводняване на различни помещения.

Екипите на главната дирекция подпомагат и други служби при премахване на опасни предмети или паднали камъни. Става въпрос за общо 107 сигнала, допълват още от пожарната и съобщават, че общо 193 са сигналите за различни произшествия през изминалото денонощие.

Снимка: Николай Христов

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Привилегировани граждани паркирали безплатно в центъра на София

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви, че привилегировани граждани са паркирали безплатно в центъра на София в платената синя и зелена зона, без да имат право на това. Паркирането е ставало с карта, подписана от предишното ръководство на Столичната община, а сред привилегированите са били и синдикални лидери от КТ..

публикувано на 03.06.24 в 12:14

БДЖ определи като тероризъм срязването на спирачките на локомотив на гарата в Лом

От БДЖ определиха като тероризъм вандалската проява от събота, когато неизвестни срязаха спирачките на локомотив на гарата в Лом. Според експерти извършителят вероятно е бил наясно със спирачната система. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом На локомотива, готов за потегляне от Лом, са били..

публикувано на 03.06.24 в 12:11
Ружа Игнатова със съоснователя на ОneCoin Карл Себастиян Грийнууд.

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова и връзките ѝ с подземния свят в България

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си.  Тази вечер в рубриката "Панорама" Би Би Си ще излъчи пореден..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Проверяват сигнали за изборна търговия във Великотърновско

По 10 сигнала за нарушения на политическите права на гражданите работи Областната дирекция на МВР във Велико Търново. При специализирана полицейска операция днес са съставени предупредителни протоколи на хора, за които има данни, че на предходни избори са се занимавали с изборна търговия. На уязвими участъци в цялата Великотърновска..

публикувано на 03.06.24 в 11:41
Хънтър Байдън

Хънтър Байдън се изправя пред съда

Хънтър Байдън трябва да влезе днес в съдебната зала. Синът на президента Джо Байдън е обвинен в престъпление, свързано с притежание на оръжие. След като Доналд Тръмп стана първият американски президент, осъден за престъпление, сега за първи път в американската история и син на действащия президент е изправен пред съда. Делото ще се гледа..

публикувано на 03.06.24 в 11:30

Българите в Гърция ще могат да гласуват в 28 секции

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят 5 секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор.  Не са..

публикувано на 03.06.24 в 11:24
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:15