Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: Природният газ за декември поскъпва с 6,5% до 87,50 лева/MWh

Снимка: Pixabay

Природният газ за декември поскъпва с 6,5%, реши Комисията за енергийно и водно регулиран (КЕВР). Цената на синьото гориво за последния месец на годината ще бъде 87,50 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

КЕВР посочи, че в утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" и компонента за компенсиране на разходи на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в "Чирен", в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди новата цена на синьото гориво след анализ на внесените днес от "Булгаргаз" актуални данни, формиращи цената на природния газ за месец декември, които отчитат котировките на международните газови пазари до 30 ноември т.г. включително.

Утвърдената цена от 87,50 лв./MWh е с 6,5 % по-висока от цената на природния газ през ноември, която беше в размер на 82,12 лв./MWh., но продължава да е по-ниска от цената на европейските газови пазари за декември, посочват от енергийния регулатори.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


КЕВР установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от четири различни източника за доставка. В ценовия микс за декември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция"  (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан, като тези количества покриват 31,76% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, посочват от КЕВР.

"Булгаргаз" е сключил за декември два договора за доставка на втечнен природен газ (LNG) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. 

В ценовия микс за настоящия месец общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от газохранилището "Чирен". Неговата цена се формира от цената на придобиването, като е  отчетено и същественото влияние на извършвания виртуален добив/нагнетяване през периода януари - ноември 20203 г.

На открито заседание на КЕВР по-рано тази седмица председателят на енергийния регулатор Иван Иванов коментира, че тенденцията за успокояване на индекс TTF на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази благоприятно на  решенията на комисията за цената на природния газ през следващите месеци. Основни причини за това са високата запълняемост на газохранилищата в цяла Европа и алтернативни маршрути на редица страни в Европа за снабдяване с природен газ.

Благоприятни фактори за нашата страна са и предстоящото пускане в експлоатация на газовата връзка София – Ниш на 10-ти декември тази година и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция – на 1-ви март догодина. Благодарение на 20-процентно участие на "Булгартрансгаз" България ще получава от газовия терминал допълнително до 1 млрд. куб. метра природен газ годишно.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ и утре. 45 градуса бяха измерени днес в район близо до Ларнака и 44,5 градуса в Никозия. Това са..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара Ето как отговори..

публикувано на 06.06.24 в 20:01

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана, но няма да носят ядрени оръжия и няма да представляват заплаха за региона, съобщи министерството на външните работи на Куба. Така беше потвърдена информацията от вчера на американски правителствен източник, че Русия се готви да изпрати част от бойния си флот в Карибско море за учения съвместно..

публикувано на 06.06.24 в 19:56

Германо-Българската индустриално-търговска камара предвижда ръст на германските инвестиции в България

Близо 90 процента (89 на сто) от компаниите биха инвестирали отново в България, при 92 на сто дял година по-рано. Ще има ръст на германските инвестиции през тази година, видно от новините през първото тримесечие с обявените вече вложения от медно преработвателната компания "Аурубис България" и веригата за търговия на дребно "Кауфланд България"...

публикувано на 06.06.24 в 19:22
На остров Сими (Додеканезите), Гърция, архив.

Издирват британски журналист, изчезнал на гръцкия остров Сими

Британски журналист е изчезнал на гръцкия остров Сими. В мащабната полицейска операция по  издирването му участва и дрон, но засега няма резултат. 67-годишния водещ на Би Би Си Майкъл Мозли  е изчезнал вчера на връщане от плажа към вилата, където живее със съпругата си, съобщават от полицията на острова. В операцията заедно с полицаите  участват..

публикувано на 06.06.24 в 19:16

НСХУБ прикани кандидатите за ЕП да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа

В навечерието на предстоящите избори на 9-и юни за национален и европейски парламент, Националният съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) прикани българските кандидати за членове на Европейския парламент (ЕП) да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа. Документът включва поредица от предложения, за да се гарантира, че..

публикувано на 06.06.24 в 19:14

Русия задържа за шпионаж френски гражданин

В Москва беше заподозрян в шпионаж и задържан френски гражданин, работещ за швейцарска хуманитарна организация, съобщава "Ройтерс". Според Следствения комитет на Русия 48-годишният Винатие Лоран е събирал военна информация в продължение на няколко години. Освен това той не се регистрирал като "чуждестранен агент" при пристигането си в Русия, каквото е..

публикувано на 06.06.24 в 19:12