Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ганев: Крайно манипулативно е да се говори за влизане в дългова спирала

| Интервю
Георги Ганев
Снимка: БГНЕС

Крайно манипулативно е да се говори за влизане в дългова спирала.

Това заяви пред БНР депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев и уточни:

"Ако някой ми посочи някъде в историята на човечеството държава, която с 3% дефицит е влязла в дългова спирала, при положение, че националният ѝ доход нараства с много повече от 3% номинално - това включва реални и производствени цени, значи не разбира какво говори. До края на хоризонта на планиране номиналният БВП ще нараства от 3 до 5 пъти повече. Няма как да се случи влизане в дългова спирала. Това е все едно заплатата ви да нараства с 10% всяка година и дългът ви да нараства с 2% всяка година и вие да се притеснявате. Не се притеснявайте!".

По думите му има основание да се дебатира и спори дали 3% е най-добре, дали не е по-добре да има по-малък дефицит.

Той определи като несъстоятелно твърдението, че доходите на българите (покупателната им способност) в момента е по-ниска, отколкото преди 3 години

"Доходите са нараснали повече от инфлацията, на човек от населението - по изследване на домакинските бюджети, което е единственото най-мащабно изследване, което се опитва да обхване цялото българско население. Да, бихме искали да е с повече, но е нараснала реалната покупателна способност". 

Георги Ганев изказа несъгласие и с мнението на финансовия министър Асен Василев, че ако бъде приет балансиран бюджет или с излишък, това ни обрича на стабилна бедност:

"Ето една тема, по която не съм съгласен с него и той много добре знае, че няма с него да се разберем по тази тема. Не е пречка, ако се поддържат балансирани бюджети, икономиката да расте и то да расте много здравословно".

Той припомни, че за 2022 г. е бил планиран 3% дефицит, а годината е завършила на 0,8% дефицит на касова основа:

"2023 година е планирано до 3%, но вчера министър Василев каза, на базата на данните към ноември, че най-вероятно ще приключим на по-малко от 3% дефицит. Сега планираме 3% за 2024, а аз бих могъл да се обзаложа, че ще по-малко от 3% на края на годината".

Ганев подчерта, че заради по-ниските цени на газа и петрола е по-малка сумата от ДДС:

"Цената на газа е 53% от това, което беше миналата година. Като идва същото количество газ, който обаче е два пъти по-евтин, колко ДДС ще съберете по него? Два пъти по-малко. Като петролът от над 100 долара за барел падне на около 80, а по-рано беше дори 60 долара за барел, колко ДДС ще съберете при внос? По-малко. Това недосъбиране не може да се компенсира". 

Депутатът от ПП-ДБ коментира, че "по-добре сглобката да скърца и да е паянтова, във всеки един момент тия калпазани във властта да ги е страх, че ще паднат".

"Това, че легитимираме Делян Пеевски, го слушам от доста време. Но да кажа, че предимно той сам се легитимира. Не знам някой от нашата политическа сила нещо да го е легитимирал. Можем да изразим недоволство, но не сме в състояние да го спрем. Човекът излиза и говори, да го вкараме в домашен арест ли, какво да го правим. Няма как да му забраним да говори", каза той.

Във връзка с протестите на земеделците Ганев коментира:

"Голяма част от българските земеделци изобщо не са богати. Има една кохорта сред тях, които са изумително и несправедливо, според мен, богати. Когато и те протестират, аз съм нащрек. Животновъдите имат право да протестират, защото цялата субсидийна политика не отива в техен интерес, а отива някъде другаде. И в момента, когато се опита някой да озапти това, се получава това, което гледахме в края на септември (протестите на земеделци - б.р.)".

Интервюто на Явор Стаматов с Георги Ганев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35