Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грейват коледните елхи в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна украсяването на коледните елхи в Италия. По традиция това става от деня на Непорочното зачатие - 8 декември. Има добри и лошите примери в празничната украса.

Коледните елхи са една неповторима атракция всеки път навсякъде. 

На площад „Свети Петър“ в Рим,тя е една от първите, която грейва на Апенините, съпроводена със специална церемония. Висока 27 метра, дар от област Пиемонт – красива и величествена, в случая заедно с традиционните ясли на Рождество край нея, е символ на мир и надежда. 

Прекрасна е елхата на римската община на площад „Piazza del Popolo”. Висока 21 метра, украсена с над 800 топки, светлините ѝ запали кмета на Рим Роберто Гуалтиери. 

Грейна планината Ингино край Губио с най-голямата в света елха – основа от 450 метра, висока 750 метра, оформена от светлинна украса. 

В Неапол има чудна елха посветена на големия местен актьор Масимо Троизи. В Палермо обаче, според изданието „Palermo  Тоday“, общината е направила на централния площад най-смешната коледна елха в Италия :„проскубано дърво с няколко топки по него“. 

За домовете се предпочита истинска елха – средна цена около 40 евро.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мярка за неотклонение на Габриела Славова-Пеева, обвинена за съучастие в убийство на съпруга си Пейо, се гледа в Съдебната палата, 30 април 2024 г.

Съдът пусна под домашен арест обвинената в убийство Габриела Славова-Пеева

Софийският апелативен съд пусна под домашен арест Габриела Славова-Пеева, обвинена в убийството на 44-годишния Пейо Пеев на 21 януари. Днес в съдебната зала защитниците ѝ посочиха, че тя е с влошено здравословно състояние, което съдът не констатира. Според съда обаче не е налице възможност обвиняемата да се укрие. Габриела..

публикувано на 30.04.24 в 13:01
Тома Белев

Тома Белев: Твърденията, че големите инвестиции се бавят заради процедури по околна среда са абсолютно неверни

Твърденията, че големите инвестиции се бявят заради процедури по околна среда са абсолютно неверни. Това заяви пред БНР Тома Белев, съпредседател на политическа партия "Зелено движение“. " Те се забавят заради некачественото проектиране и неспазване на закони". Той коментира наложено президентското вето върху бързата писта в промените по Закона..

публикувано на 30.04.24 в 12:30

Десислава Симеонова: Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за инвестиции

Приветстваме ветото на президента върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Реално се бяхме обърнали с обща позиция на  За Земята, Грийнпийс, и гражданското Равни БГ. За съжаление има реален риска днес да се вкара тази точка и да има гласуване на това изменение.  Това каза Десислава Симеонова от За Земята в интервю пред БНР...

публикувано на 30.04.24 в 12:14
Лена Бориславова

Лена Бориславова няма имунитет, но е готова да се откаже от него

Бившият говорител на правителството на Кирил Петков - Лена Бориславова обяви, че е готова да се откаже от имунитета си, ако той се окаже пречка за разследване.  Вчера стана ясно, че от миналия август прокуратурата води дело за документно престъпление, свързано с освобождаването на Кирил Петков като член на Управителния съвет на Сдружение "Да опазим..

публикувано на 30.04.24 в 12:09

Игрални зали в градовете, по границите и в курортите, реши бюджетната комисия

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия. С текстовете, които по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите Билбордовете..

публикувано на 30.04.24 в 11:41

Зависимостта от хазарт се разпространява бързо, пада възрастта на пристрастените

Зависимостта от хазарта е сравнително нова у нас, но се разпространява с бързо и е равна на другите зависимости. Това предупреди в интервю пред БНР психотерапевтът Гергана Кехайова. В предаването "Хоризонт за вас" тя обясни първите крачки към зависимостта и коментира, че пада възрастта на пристрастените. „Започва се от любопитство - да..

публикувано на 30.04.24 в 11:33

Три медала за български ученици на Менделеева олимпиада по химия в Китай

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, съобщават от Министерство на образованието и науката...

публикувано на 30.04.24 в 11:15