Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Попов: Снетото доверие от Зелено движение няма да има политически последствия

Зелено движение сне доверието си от екоминистъра

| Интервю
Юлиян Попов
Снимка: Ани Петрова

"Зелено движение има някакви тежки вътрешнопартийни търкания, които аз не мога да разбера и нямам интерес към тях. Аз не мога да се занимавам с тези проблеми, имам по-сериозна работа".

Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов във връзка със снетото от него доверие от страна на Зелено движение.

Според него това не може да има никакви политически последствия.

В интервю за предаването "Преди всички" министър Попов коментира и климатичната конференция в Дубай. Той отбеляза, че за първи път страната ни е имала павилион на това събитие. А това е второто най-голямо политическо събитие в световния календар по принцип, подчерта министърът:

"Обикновено нашата делегация е по 2-3-ма души, този път бяха 280 души, като това беше предимно бизнес – бизнесът, който си дава сметка колко важен е този сектор. В нашия павилион имахме 22 събития – това бяха панели на високо равнище, международни, за индустрията, за иновациите, за новите технологии. Те се приеха изключително добре".

Там министър Попов е подписал 2 важни споразумения. Едното е за възстановяването на Украйна, а другото е за декарбонизация на правителствените дейности.

Преди 5 години правителствата и научните среди бяха тези, които настояваха светът да се придвижва в една по-активна декарбонизационна посока, коментира Юлиян Попов, като добави:

"Сега виждаме, че докато държавите се карат и не могат да се разберат, всъщност бизнесът движи много по-активно. Ние сме в дълг към бизнеса да дадем по-ясни посоки. На българска почва изглежда по същия начин".

Попов определи конференцията като много тежък преговорен процес, който има конкретни цели и огромни финансови решения.

Относно изкопаемите горива, екоминистърът подчерта, че темата е ясна за България:

"В България този въпрос се решава през пазара на емисиите и то е ясно накъде отива. За 10 години поне е ясно какво точно ще стане и то става".

"Ние водим преговорите като общ блок на ЕС. Нашата позиция е, че ние искаме в крайния текст ясно да се заяви, че трябва да се приключи използването на фосилни горива, а не да се намали", декларира министърът на околната среда. И подчерта:

"Независимо какъв точно е езикът, с който се формулира бъдещето на изкопаемите горива тази година, бизнесът работи с много ясна перспектива за тяхното затваряне".

Няма инвеститори, които инвестират в газ в ЕС, допълни още Юлиян Попов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16