Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата СПП е начело след изборите в Сърбия, сочат предварителните резултати

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич говори пред медиите след парламентарните избори в страната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коалицията около управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) води с 46,6 на сто от гласовете, следвана от проевропейската опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" с 23 на сто от гласовете. Това сочат обявените предварителни данни на социологическите агенции ЦеСИД и ИПСОС на базата на представителна извадка от 72,6 на сто от избирателните секции, предаде БТА. Това означава 129 депутатски места за СПП в 250-местния парламент на Сърбия според националната сръбска телевизия РТС. "Сърбия срещу насилието" получава 63 мандата.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич обяви тази вечер в централата на управляващата СПП победа с предварителни резултати от 47,1 на сто при обработени 50 процента  от секциите. "Благодаря на всички на граждани на Сърбия, че са гласували за програмата, плана, визията за една успешна Сърбия", заяви Бърнабич. Тя изказа благодарност и на президента Александър Вучич за подкрепата.

Според предварителните данни на ЦеСИД/ИПСОС, публикувани на сайта на ЦеСИД, на трето място се класира участващата в управлението Социалистическата партия на Сърбия с 6,9 на сто или 19 депутатски места. Националистическата коалиция НАДА печели 4,9 процента или 13 мандата. Прагът от три процента за влизане в парламента минава и листата с име „Д-р Бранимир Несторович – ние – гласът от народа“ с 4,8 на сто или 13 депутатски места.

Избирателната активност според ЦеСИД/ИПСОС към 19 часа е била 55,9 на сто.

До предсрочния вот се стигна след протестите в цяла Сърбия, предизвикани от двете масови стрелби през май. Тогава в училище в Белград тийнейджър застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно млад мъж откри огън по хора в село близо до Белград, като уби осем души. Сред исканията на протестиращите бяха правителството да поеме отговорност, както и да се прекрати по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Александър Вучич гласува на парламентарните и местните избори в секция в Белград - 17 декември 2023

Вучич изрази очакване, че партията му ще спечели изборите в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази очакване за убедителна победа на неговата Сръбска прогресивна партия на днешните предсрочни параламентарни избори, предаде кореспонденът на БТА в Белград.  Вотът е смятан за тест и за отношението към самия..

публикувано на 17.12.23 в 14:59

В Сърбия гласуват на предсрочни парламентарни избори

В Сърбия днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Това е петото гласуване за депутати, откакто Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич пое властта през 2012 г., предаде БНР. Тези избори се считат за сериозен тест за..

публикувано на 17.12.23 в 10:40

В Сърбия гласуват на предсрочни парламентарни избори

В Сърбия днес ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Това е петото гласуване за депутати откакто Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич пое властта през 2012 г. Тези избори се считат за сериозен тест за президента как се е..

публикувано на 17.12.23 в 04:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да..

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев...

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от..

публикувано на 04.07.24 в 19:11