Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бен Уолъс: Израел рискува да подклажда конфликта още 50 години

Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел рискува да подклажда конфликта още 50 години с тактиката си в Газа, предупреди бившият британски министър на отбраната Бен Уолъс.

Пишейки в "Дейли телеграф", високопоставеният депутат от Консервативната партия отбеляза, че Израел рискува да подкопае своята правна основа за своите действия в територията. 

"Ако Бениамин Нетаняху мисли, че убийствата, породени от гняв, ще коригират проблема, тогава той много греши", пише Уолъс. Бившият министър на отбраната изтъкна, че не призовава за прекратяване на огъня с "Хамас", но предупреди, че Израел трябва да спре своя "груб и безразборен метод на нападения" в Ивицата Газа. 

"Методите на Нетаняху няма да решат този проблем. Всъщност вярвам, че неговата тактика ще подхранва конфликта за още 50 години. Действията му радикализират мюсюлманската младеж по целия свят", пише Бен Уолъс. 

Би Би Си коментира, че Израел настоява, че за постигането на победа е необходим военен натиск. Намесата на Бен Уолъс идва на фона на нарастващ международен натиск по повод на големия брой цивилни жертви в Газа. Външният министър Дейвид Камерън вече призова за „продължително прекратяване на огъня“ и предупреди ,че „твърде много цивилни са били убити“ в съвместна статия с Аналена Бербок – германската му колежка. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ООН: Броят на жертвите сред мирното население в Украйна е нараснал чувствително през май

Броят на жертвите сред мирното население в Украйна е нараснал чувствително през миналия месец, констатира върховният комисар на ООН по правата на човека. Окупационните власти в източната част на страната обвиниха украинската армия, че е разрушила с ракетен удар вход на жилищен блок в град Луганск. Министърът на здравеопазването на т.нар...

публикувано на 07.06.24 в 18:26

Украйна ще получи нова военна помощ от Франция и САЩ

Украйна ще получи нова военна помощ от Франция и САЩ, включително френски бойни самолети. Това беше обещано на украинския президент Володимир Зеленски на срещите в Париж след тържествата за 80-годишнината от десанта в Нормандия. "Съединените щати ще бъдат винаги с вас", заяви президентът на САЩ Джо Байдън в разговора си с украинския си колега..

публикувано на 07.06.24 в 18:20

Административният съд в Благоевград касира изборите за общински съветници в Сандански

Административният съд в Благоевград касира изборите за общински съветници в Сандански. Административното дело срещу решението на Общинската избирателна комисия в Сандански с обявените резултати от вота за общински съветници беше образувано още в началото на годината по жалби на пет партии и кандидати за местната законодателна власт...

публикувано на 07.06.24 в 18:13

Крепостта "Царевец" във Велико Търново отново се върна в Средновековието

Крепостта "Царевец" във Велико Търново отново се върна в Средновековието с пресъздаването на приказките и легендите от славните времена на Второто българско царство. До неделя, включително, в старопрестолния ни град се провежда деветото издание на фестивала "Средновековен Търновград". Включват се близо 200 участници от 9 държави. Зад..

публикувано на 07.06.24 в 17:56
Васил Василев

Васил Василев: В България всичко, свързано с успех, е свързано и със скандал

Всичко, което в България е свързано с успех, е свързано и със скандал. Това каза пред БНР Васил Василев, директор на Народния театър "Иван Вазов", гост в предаването "РадиоТочка". "Когато едно нещо избуи и то е над всички останали, всички, които са долу в ниското, започват да крещят то да се сниши. Това е народопсихология", уточни той. Василев..

публикувано на 07.06.24 в 17:52

Причините за катастрофата с колата на НСО край Аксаково са липсата на видимост и висока скорост

Автомобилната катастрофа на 16 май, когато кола на НСО причини смъртен случай край Аксаково, се дължи на липсата на видимост и на висока скорост. Това са изводите на експертите от Европейския център за транспортни политики. Докладът им след огледа на мястото на инцидента е публикуван на сайта на центъра . Катастрофата стана на пътя Варна -..

публикувано на 07.06.24 в 17:43

Избухна голям пожар на гръцкия остров Хиос

Голям пожар избухна на остров Хиос. Властите предупреждават жители и туристи да се евакуират. Поради много високите температури и силен вятър е много трудно да се овладее огъня, съобщиха пожарникарите. Горят горски масиви, които обаче са близо до няколко села и хотели на острова. Властите предупреждават всички, които се намират в близост до..

публикувано на 07.06.24 в 17:29