Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Пазителят на българската вяра

"Село или град без училище и църква - отпиши ги!"- така казваше дядо Добри. Той биеше камбаната за обществена бдителност, пробуждане на морала и съвестта вместо вътрешен будилник на всеки един българин.

Дядо Добри се грижеше за българските църкви и манастири с постоянството на духовник, който не познава умора, но и с безпокойството на човек, който сякаш се плашеше от процесите на упадък в нравите и ценностната система на българското общество, а от там и по стълбицата на държавността.

Дядо Добри не спираше да се грижи за духовния път и извисяването на човешката душа в оцеляването ѝ в комерсиалния и силно забързан свят. Той знаеше какво значи търпение и как би могъл да оползотвори безгрешно материалното, че да изпълни със смисъл духовното.

Дядо Добри шумно разклащаше въжето, вкопчено в езика на българската камбана, за да се чуе далеч ролята на България в духовния път на човешката цивилизация и мнозина чуваха звуците ѝ. Други не успяваха, не защото ехото не бе достатъчно силно, а защото сетивата на неразбралите бяха притъпени и неангажирани.

"Монумент дядо Добри - Първият паметник на Доброто в България" е инициатива за единение на българския дух и стремежи. Единство на вярата в утрешния ден. Тя е общонационална кауза за фокусиране на обществената енергия към чистотата, състраданието, достойнството и добродетелите в отговор на търсенията на българското общество във времената, когато все по-често се питаме - къде е Добротата?!

"Сдружение Азбукари", Единение "Българи за България" и Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино искаме да насърчим българите у нас и по света да издигнем на пиедестал Доброто като символ на сближаване на хората, да построим мост на приятелството и доверието, за да срещне и укрепи тази връзка не остротата на различията, а мекотата на предложенията и идеите в името на добруването на българското общество.

Ние искаме да разгърнем творческия потенциал на децата и затова призовахме за съпричастност и се доверихме на Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино. Инициативата по създаването на паметника на Доброто, чийто символ е дядо Добри, ще се развие според обществената воля, чувствителност и отговорност от всеки един българин, за да дадем криле на децата да вярват във възможностите си, способностите и мечтите си.

Монумент дядо Добри е първата по рода си кауза в България, която ще се осъществи от детското въображение, талант, мотивация и от грижовността, съчетана с професионализма на учителите им по каменообработване, за да проговорят от ударите на длетото по камъка думите на Доброто.

В началото бе словото...
Словото на Божия език, което така добре владееше благочестивият и смирен дядо Добри.
Дядо Добри отделяше за вярата на българския народ толкова монети, колкото народът беше пуснал в ръцете му. И събра десетки хиляди, за да спасява православието и църквата. Той обаче се тревожеше и за бъдещето на българските училища. И днес ние не можем да бъдем апатични към възгледите на пазителя на Добротата.

Общонационалната кауза "Монумент дядо Добри - Първият паметник на Доброто в България" има многопластов характер и е с поглед далеч в бъдещето. Тя изпит за непорочност на мислите и чистота на ударите на сърцето. Кампанията призовава обществото не само да подкрепим идеята за създаването на първия Символ на Доброто, но и да възродим едно българско училище, което през последното десетилетие е било изоставено на произвола на съдбата.

Време е да продължим делото на човека, който целуваше с обич ръцете на децата, защото те го окриляваха да върши богоугодни дела. Постъпки за пример и вдъхновение. Но кой има сърце да възприеме мелодичността на всичко това? 
Дядо Добри продължава да дарява и след смъртта си.

Националната кауза "Монумент дядо Добри - Първият паметник на Доброто в България" при благоприятни условия и активна гражданска съпричастност на българите у нас и по света ще се разрасне, за да подпомогне възраждането на българското училище, където децата ще са подготвени за съвременния живот и ще имат увереност, че са Творци.
Повлияни от посланието на Светеца от Байлово - "Село или град без църква и училище - отпиши ги!", ние отговаряме - готови сме да оправдаем твоята вяра в добродетелите и да доразвиваме благородните ти цели.

Продължаваме заветното дело на Символа на Доброто с име Добре Добрев и ще напредваме в стъпките по този чисто български, силно духовен и верен според компаса на човеколюбието път към Възраждане на българското училище. Дядо Добри строеше Катедралата на духовността, вярата, истината и пробуждането на България! Всеки един от нас може да постави своя камък на правилното място, точно там, където е необходимо, за да изпълни мисията, според своето предназначение.

Автор: Цвета Кирилова

Фотограф: Веселина Христова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59