Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хусите поеха отговорност за ракетното нападение срещу контейнеровоз в Червено море

Контейнеровоз на Ем Ес Си в германско пристанище.
Снимка: БТА

Йеменските бунтовници хуси заявиха, че са извършили ракетно нападение срещу контейнеровоз, пътуващ в Червено море, предаде ДПА.

Яхия Сареа, военен говорител на хусите, заяви, че военноморските сили на групировката са атакували търговския кораб, управляван от транспортната компания Ем Ес Си (MSC), след като екипажът му е пренебрегнал три предупреждения.

Компанията потвърди в изявление, че корабът ѝ е бил атакуван вчера, докато е пътувал от Саудитска Арабия за Пакистан. "Понастоящем всички членове на екипажа са в безопасност. Няма данни за ранени", заяви компанията, без да предоставя повече подробности за нападението.

От началото на войната в ивицата Газа все повече кораби в Червено море са атакувани от подкрепяните от Иран бунтовници, които контролират големи части от Йемен. Тяхната групировка "Ансар Аллах" настоява за прекратяване на израелските бомбардировки в Газа. 

Военният анализатор и пенсиониран полковник от американската армия Уилям Кийгън заяви пред катарската телевизия "Ал Джазира", че нападенията на групировката йеменски хуси на кораби в Червено море не са просто дейност на пропалестински поддръжници в Йемен, а част от по-широка показна акция на Иран, който иска да демонстрира силата си в региона:

"Начинът да се спрат нападенията са директни удари по хусите и Иранската революционна гвардия, която ги подкрепя. Трябва да се пресече източникът, да се окаже натиск където е възможно, и да се направи така, че да не си струва хусите да бъдат задочна сила на Иран. Това може да стане както чрез пряк натиск срещу хусите, така и срещу Иран, например чрез преразглеждане на санкциите. Не могат да се игнорират нападенията срещу търговски кораби и мисля, че през следващите седмици ще бъдат предприети по-категорични мерки това да се спре".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов направи изявление във връзка увеличението на цената на тока - 22 май 2024 г.

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора.  Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата.  По думите му все..

публикувано на 22.05.24 в 16:25
200 нови заглавия, академични издания, получи кюстендилската библиотека. В дискусията при представяне на дарението участва  и областният управител инж. Александър Пандурски (вдясно).

Поредно дарение с академични издания получи библиотеката в Кюстендил

Около 200 нови заглавия, академични издания, като стойността на дарението е за над четири хиляди лева, получи Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил. Това става за тринадесети път в навечерието на празника 24 май.  Срещата и събеседването с част от авторите на заглавията и този път стана във фоайето на Градската художествена..

публикувано на 22.05.24 в 16:19
Снимката е илюстративна.

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени в Монтанско

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени. Жители на Монтана и село Владимирово са били измамени Измамените сами подали сигнали. Вчера 25-годишен жител на Монтана информирал полицията в Лом, че на пътя Лом – Монтана, в района на КПП "Кошовете", си закупил от непознат златен пръстен с тегло от 20 грама за 70 лв. По-късно мъжът..

публикувано на 22.05.24 в 16:03

Русия предвижда промяна на морските си граници в Балтийско море

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море. Проектът за правителствено постановление предизвика остра критика в държавите с излаз на Балтийско море. Според проекта за постановление от вчера Москва обмисля да се коригира границата около руските острови в източната..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:52
Демонстрация в подкрепа на палестинския народ, Италия, 13 октомври 2023 г.

"Хамас" и ООП приветстваха готовността на три европейски страни да признаят Палестина

Палестинското ислямистко движение "Хамас" определи готовността за признаването на палестинска държава от три европейски страни като важен етап, а Организацията за освобождение на Палестина (ООП) го нарече "исторически момент". "Смятаме това за важен етап към създаването на палестинска държава със столица Ерусалим", се казва в изявлението на..

публикувано на 22.05.24 в 15:46

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди ГКПП Дунав мост 2

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди гранично-пропускателния пункт Дунав мост 2, на границата с Румъния при Видин. Той предизвиква недоволство сред някои от шофьорите на ТИР-ве, а други са доволни.  Превозвачи казват, че преминаването през пункта е затруднено.  Времето за преминаване през пункта се е увеличило двойно...

публикувано на 22.05.24 в 15:33