Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти започнаха блокада пред Министерството на държавната администрация в Сърбия

Снимка: БТА

Студенти, гимназисти и младежи, събрани около инициативата "Борба", започнаха 24-часова блокада пред Министерството на държавната администрация и местното самоуправление на Сърбия, съобщават белградските медии, цитирани от БТА. 

По време на 24-часовата блокада в Белград протестиращите направиха лагер на улицата.

Активистът Иван Белич заяви днес пред телевизия Ен1, че ще се опитат да окажат натиск върху Министерството на държавната администрация да изпълни исканията им. Студентката Емилия Миленкович заяви пред Ен1, че група младежи ще разпънат палатки на кръстовището на улиците "Бирчанинова" и "Кнеза Милоша". "Цял ден ще имаме блокада там“, каза тя.

Група студенти решиха да прекарат времето, прекарано в блокада, с игра на карти.  "Все повече хора се появяват, със сигурност ще има и такива, които ще останат 24 часа“, заяви една една от присъстващите студентки.

"Обръщаме се към властите. Техен ред е да видят, че и ние сме тук. Колкото повече сме тук, толкова повече ще ни гледат. Нашето послание е да отворим избирателните списъци и да установим валидността на гласувалите. Това е важно, защото определя бъдещето ми. Управлението в Белград се решава от хора, които не са от Белград. Не виждам защо това трябва да се допуска", заяви един от протестиращите  студенти.

Демонстрантите издигнаха около петнадесет палатки в центъра. Според репортер на Ен 1 студентите са убедени, че ще прекарат 24 часа на улицата и са се подготвили за това. Студентите донесоха  храна, продукти, закуски, както и настолни игри.  Актьорът Иван Йевтович се присъедини към младите хора в блокирането на движението на кръстовището на улиците "Кнеза Милоша" и "Бирчанинова". В изявление за вестник "Данас" той  заяви, че смята това за свой дълг като професор и артист. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Задава ли се кабинет "Орешарски - 2"?

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заговори за нови избори и попита задава ли се правителство "Орешарски - 2". В публикация във Фейсбук той посочва, че е все по-вероятно служебният кабинет да остане като редовен, с мандат на ГЕРБ и подкрепен от ДПС, ИТН, "Величие" и БСП. В такъв случай съдбата на ГЕРБ е ясна, смята Костадинов...

публикувано на 17.06.24 в 11:33

Елена Керачева: За българите в чужбина е по-лесно да следят в социалните мрежи изборните кампании

Този път в Гренобъл намаляха гласовете за ДПС и се увеличиха за "Величие". В три поредни избора Възраждане запазват борят на гласовете си в Гренобъл. През последните години се запазва тенденцията и остава стабилно положението на ПП-ДБ. Това коментира Елена Керачева, председател на СИК в Гренобъл, пред БНР. Сред..

публикувано на 17.06.24 в 11:26
Хор

Празничен концерт на абитуриентите от хор "Звъника" в Плевен

Стотици песни, десетки пълни зали с почитатели на детското хорово изкуство и първото излизане на сцени. Това отново си припомниха абитуриентите от хор "Звъника", една от емблемите на Плевен. Създател и ръководител е Ваня Делийска. Заради големите си заслуги към развитието на детското творчество е удостоена с най-високото звание "Почетен гражданин"...

публикувано на 17.06.24 в 11:21

Автобус на водород тръгва по маршрута на тролейбус №9 в София

Автобус, задвижван с произведен у нас водород, ще се движи по тролейбусна линия номер 9 в София, а возенето в него ще е безплатно. Той е част от започващите тази седмица "Български водородни дни". Целта е БАН да представят ползите и потенциала на чистия водород. Задвижваният с водород автобус ще е по улиците на София до 20 юни. След това..

публикувано на 17.06.24 в 11:17
Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда да бъде възстановен политическият диалог в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда да бъде възстановен политическият диалог в България. Според Йотова "търпението на българските граждани се изчерпва" и скоро трябва "да се поздравим със стабилно правителство". Вицепрезидентът за пореден път потвърди тезата си, че отговорността сега се носи от първата политическа сила и нейния..

публикувано на 17.06.24 в 10:40

Пияни и дрогирани шофьори са задържали през почивните дни полицаите в Свищов и Велико Търново

Пияни и дрогирани водачи са задържали през почивните дни полицаите в Свищов и Велико Търново. В крайдунавския град при един от шофьорите дрегерът е отчел над 3 промила алкохол. 60-годишинят свищовлия е спрян при специализирана полицейска операция, а апаратът е отчел 3,16 промила алкохол в издишания въздух. Водачът е отказал кръвна..

публикувано на 17.06.24 в 10:32
Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева

Разговорите за кабинет започват още днес, ГЕРБ-СДС изпратиха покани до парламентарните формации

ГЕРБ-СДС изпрати покани до политическите сили в Народното събрание за обсъждане на възможностите за съставяне на експертно правителство. Въпреки първоначалните очаквания разговорите да започват в утрешния ден - преговорите са насрочени още за днес.   Първата среща ще е с ДПС в 13 часа в сградата на Народното събрание. Следват срещи с ПП-ДБ и..

публикувано на 17.06.24 в 10:24