Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанското председателство на ЕС: Съветът на ЕС реши да разшири Шенген с България и Румъния

Чуй новината! Чуй новината:

Съветът на ЕС реши да разшири Шенген с България и Румъния, съобщи испанското председателство на ЕС в социалната мрежа "Екс". 

Оттам уточняват, че въздушните и морските граници за двете страни ще бъдат вдигнат през март 2024-та година, а решението за премахването на сухопътните ще бъде взето по-нататък. 

Това е последното решение за 2023-та година при испанското председателство, се казва още в съобщението.  

"Дългоочаквана стъпка за румънските и българските граждани, за да се радват на по-голяма свобода на движение с перспективата това да стане и за пътния транспорт", написа в социалната мрежа Екс председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Европейската комисия също приветства решението. 

"Днес България и Румъния трябва да се гордеят. Решението за премахване на вътрешните гранични проверки по въздух и море е голяма стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство. България и Румъния работиха усилено за това и го заслужават“, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От Комисията припомнят, че по нейна оценка двете страни-членки са готови да се присъединят към Шенген още от 2011 г. 

"Оттогава те продължават да доказват, че изпълняват условията. Това отново бе потвърдено от три мисии за установяване на фактите, проведени на българските и румънските външни граници през 2022 г. и 2023 г.", подчертават оттам.

Обсъжданията за дата за евентуално премахване на проверките по вътрешните граници ще продължат през 2024 г., като решение на Съвета по този въпрос се очаква да бъде взето в разумен срок, изтъкват от комисията.

За да се помогне на България и Румъния да защитават външните граници на Съюза, те ще продължат да получават значителна финансова подкрепа и помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс".

България ще получи пълен достъп до Шенгенската информационна система и останалите системи в пространството за свободно движение, уточни за "Хоризонт" дипломатически източник от Брюксел. Очаква се това да стане до няколко дни, след публикуването на решението за присъединяването на България и Румъния към Шенген по въздух и вода в Официалния вестник на ЕС. "След влизането му в сила прилагаме всичко, което предвижда Шенгенския кодекс", уточни източникът.

В момента България има ограничен достъп до Шенгенската информационна система и той е само за издирвани лица. Пълният ще ни даде достъп до всякаква информация, в т.ч. и разузнавателна.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тоня Димитрова: Харис и Тръмп трудно биха сменили позициите си, за да спечелят и по-умерените гласоподаватели

" Със сигурност се очертава битка между чернокожа жена от азиатски произход срещу бял мъж, битка между прокурор и осъден престъпник . Големият въпрос е след като Камала Харис спечели подкрепата на необходимия брой делегати от Демократическата партия, кой ще избере за свой вицепрезидент, за да се оформят двете кандидат-президентски двойки".   Това..

публикувано на 25.07.24 в 14:21

ЕК даде България на Съда на ЕС заради три нарушения на европейското право

Страната ни не е транспонирала правилно директивата за правото на информация в наказателното производство. Едно от опасенията е свързано с неправилното транспониране на приложното поле за лицата, които са заподозрени в извършването на престъпление, но все още не им е повдигнато официално обвинение. Това означава, че у нас те не се ползват от..

публикувано на 25.07.24 в 14:20

Язовир "Луда Яна" - на крачка от пълното му завършване и пускане в експлоатация

Панагюрище е на път окончателно да реши проблема с недостига на питейна вода. Обичайно, градът и околните села са на воден режим през летния сезон. След няколко десетилетия от старта на изграждането на язовир "Луда Яна", съоръжението е на крачка от пълното му завършване и пускане в експлоатация . Очаква се завиряването на язовира да започне през..

публикувано на 25.07.24 в 14:00
На пристанище Митилини, остров Лесбос, Гърция, архив, април 2024 г.

Гърция: Спешни мерки за борба с водната криза по островите

Гръцкото правителство взема спешни мерки за борба с водната криза по островите, съобщи днес министърът на енергетиката и околната среда Теодорос Скилакакис. Милионите туристи и високите температури изчерпаха водните запаси. Правителството е осигурило 200 милиона евро европейско финансиране за справяне с водната криза, съобщи министър..

публикувано на 25.07.24 в 13:56

Веселина Александрова за Пловдивския панаир: Решението на СГС връща отдавна изгубеното ни усещане за справедливост

Варна няма да обжалва решението на Софийския градски съд, с което в понеделник той обяви за нищожно апортирането на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир , съобщи в профила си във Фейсбук кметът на града Благомир Коцев.  Общината държеше 29% от дружеството "Международен панаир Пловдив".  Варна няма да обжалва решението на съда за акциите..

публикувано на 25.07.24 в 13:49

Започна т. нар. "преброяване" на синдикатите

Започна новата процедура за признаване на национална представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите – така нареченото "преброяване" на синдикатите и работодателите. Процедурата се провежда според изискванията на Кодекса на труда на всеки четири години. Организациите ще представят необходимите документи до 12..

публикувано на 25.07.24 в 13:31
Депутати от ПП-ДБ дават брифинг за медиите в Народното събрание.

ПП-ДБ предупреди за колапс на здравеопазването

От парламентарната група на ПП-ДБ са внесли проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия за осигуряване на медицински сестри и акушерки. Депутатът Лена Бориславова припомни задълбочаващия се проблем с липсата на медицинските кадри: "В противен случай, ако така продължаваме, българското..

публикувано на 25.07.24 в 13:19