Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия с 5 условия за сухопътен Шенген за България

Снимка: visegradinsight.eu

Австрийското правителство е съгласно да обсъди през тази година възможността за премахване на проверките за български и румънски граждани и по сухопътните граници на Шенгенското пространство, при условие че властите в България и Румъния изпълнят пет ангажимента.

Това се казва в анекс към решението на Европейския съвет от 29 декември за отваряне на въздушните и морските граници на Шенген за българите и румънците. Документът бе разпространен в социалните мрежи от румънски евродепутат.

В първата от петте точки на анекса се казва, че европейската гранична агенция трябва да има "поне три пъти" по-голямо присъствие на българо-турската граница. "Фронтекс" трябва да засили присъствието си и по българо-сръбската граница, а Европейската комисия да отпусне съществена финансова подкрепа за високопроходими машини, дронове и системи за електронно наблюдение.

Втората точка включва засилване на граничния контрол между България и Румъния.

Третият ангажимент на София и Букурещ е бързо и пълно изпълнение на Дъблинския регламент чрез "незабавно обратно приемане на кандидатите за убежище, за които (двете страни) носят отговорност" съгласно регламента.

Допускат се и внезапни проверки на австрийските летища за хората, пристигащи от България и Румъния.

Австрия настоява и за обща дискусия относно функционирането на Шенгенското пространство и за неуточнени "компенсаторни мерки" на българските и румънските граници.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Тренев, изпълнителен директор на

Предстои поскъпване на водата в София

След съдебно решение, с което се увеличава нормата на възвращаемост на капитала на "Софийска вода" - днес, на заседание на КЕВР, стана ясно, че държавният регултор ще утвърди размера на нормата на 10 юли.  Нормата на възвращаемост се отразява на крайната цена на водата за потребителите.  КЕВР определи 8,12 на сто, както на всички други..

публикувано на 18.06.24 в 11:00
Хюлия Алтън

Все повече изселници в Турция се стремят да учат български език

За българските изселници в Турция обикновено се говори само по време на избори – каква е избирателната им активност, какви са политическите предпочитания, защо ДПС печели най-много от гласовете в южната ни съседка.  Защо обаче стремежът за изучаване на български език при изселническата общност нараства и как поддържането на връзката с..

публикувано на 18.06.24 в 10:59
Илияна Йотова

Илияна Йотова: Важното е България да излезе от безвремието

Важното е България да излезе от безвремието - по този начин вицепрезидентът Илияна Йотова коментира хода на преговорите за съставяне на правителство. Тя призова да се изчака краят им, като видя възможност повече партии да се отзоват на призива за преговори в лидерска среща. Йотова изрази притеснение, че няма ясна формулировка за..

публикувано на 18.06.24 в 10:58

Гореща телефонна линия за пострадали от насилие ще работи още година

Фондация "Асоциация Анимус" ще продължи да поддържа още година денонощната Национална гореща телефонна линия за пострадали от насилие, съобщават от правителствения пресцентър.  През миналата година над 2 800 души са потърсили помощ на номер 0800 18 676. Повечето са жени - жертви на агресия в дома.  От Министерския съвет допълват, че се..

публикувано на 18.06.24 в 10:54

МОН: Няма разписани изпитни процедури за постъпване в първи клас

До 20 юни продължава второто класиране на първокласниците в общинските училища в София.  Неоснователни са опасенията на родители, че класираното им дете може да загуби мястото си в дадено училище заради провеждана допълнителна проверка на неговите знания, посочват от Министерството на образованието и науката. В нормативната уредба няма..

публикувано на 18.06.24 в 10:50

Гръцките власти: Туристите да се пазят в жегите, 9 души са починали

За зачестили смъртни случаи на туристи съобщават гръцките власти. За десет дни изчезнаха на различни острови девет чуждестранни туристи, които след продължително издирване бяха намерени мъртви, съобщават от полицията.  На остров Сими жертва на топлото време стана известен британски журналист. На остров Самос починал беше намерен холандец...

публикувано на 18.06.24 в 10:20
Боряна Ангелова-Игова

Боряна Игова: Футболни фенове между 15 и 18 години нямат психическата устойчивост да изгледат цял мач

В България и особено в София е трудно децата да имат достъп до добри стадиони и да тренират без пари. Последният пример е от столичния стадион "Раковски" , където детско юношеските школи бяха изгонени , уж заради временен ремонт, продължил 2 години. И в момента, ако отидете на стадиона ще видите, че е разровен. Това коментира в интервю..

публикувано на 18.06.24 в 10:16