Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски организации са против новата наредба за фискален контрол върху движението на стоки

Мариана Милтенова
Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила нова наредба, която определя условията и реда за фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България. В списъка са повечето видове храни, сред които месо, мляко, шоколад, както и горива и масла. Ако доставката е над 5000 лв. или повече от 500 кг и се извършва с возило над 3.5 тона, тя трябва задължително да бъде предварително заявена в НАП. Мерките са приети с цел да се спрат опитите за източване на ДДС.      

Браншови организации изпратиха писмо до министър-председателя, в което поясняват, че, за да спазят изискванията на наредбата, ще трябва да назначават още административен персонал, което пък ще оскъпи продукцията им. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Мариана Милтенова - председател на Съюза на градинарите, поясни защо плодовете и зеленчуците трябва да бъдат извадени от списъка на стоки с висок фискален риск: 

"Според нас плодовете и зеленчуците нямат място в този списък! Можете ли да си представите, че чесънът и лукът са стоките с най-голям фискален риск. Производството в България на плодове и зеленчуци е спаднало изключително много и ние сме поставени в групата, която е с нефтени масла, нефтени продукти и т.н. Ние сме заявявали, че има сив сектор в нашия бранш и този сив сектор наистина трябва по някакъв начин да се притисне и да се намали, но не това са мерките. Най-големият проблем, по който се присвоява или не се отчита ДДС от 20%, са продуктите, които влизат от внос. Такава наредба може и следва да има за плодове и зеленчуци, които се внасят в България, защото влизат големи количества".  

Милтенова даде и примери как наредбата може да се заобиколи от работещите в сивия сектор

"Пълна дискриминация! Правим превозното средство под 3 тона и няма фискален контрол! На практика преобладаваща част от сивия сектор са търговците, които стоят на пазара с 1 зелено картонче, без да бъдат контролирани, че са земеделски производители примерно на 500 квадратна или 1 декар продукция. Те изкупуват продукцията от вносители, от различни места. Разбира се, стоката им обикновено, за да отидат на пазарите, е по-малко от 3,5 тона и те продължават да си работят и са огромна част от сивия сектор". 

Според Милтенова с новата наредба "изключително много е утежнена административната тежест", а преобладаващата част от земеделските производители не са наясно с нея: 

"Има изключително много документи за проследимост на движението на стоката. Трябва да се издава уникален номер на превоза; да имаме точна информация кой е шофьор, името му, коя фирма, точния час, къде ще пристигне, къде ще разтовари. Това е наредба, която е писана изключително от хора, които нямат понятие за работа с плодове и зеленчуци".  

Тя даде и пример - когато разтоварването на камиона закъснее или търговските вериги решат да не вземат част от стоките на производителите, това изисква "допълнителни декларации, допълнителни уведомления, електронни съобщения до НАП": 

"Има безкрайно много документи, които ние попълваме. Това е изключително голяма допълнителна административна тежест. Това естествено води след себе си допълнителни заплати и възнаграждения. След като трябва да плащаш допълнително и то по-високо квалифициран труд - това е човек, който трябва да работи с интернет, да попълва декларации, уведомления - тези допълнителни разходи ще влязат в цените". 

Браншовите организации са изложили аргументите си още пред служебното правителство. Все още обаче не са допускани до разговори с настоящия премиер и министър на финансите. Нямат обратна връзка и от МЗХ. Те се опасяват, че заради новата наредба ще бъдат налагани непосилни глоби, а производителите - доведени до ликвидация. 

"Разбирате ли, че ако ние не бяхме получили помощта за Украйна, която получиха нашите производители на плодове зеленчуци, тази година нямаше да можем да оцелеем". 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриаршеска катедрала „Свети Александър Невски“

Промени в движението в центъра на София заради Патриаршеския избирателен църковен събор

Столичната полиция обяви специален режим за охрана и регулиране на пътното движение във връзка с провеждането на Патриаршеския избирателен църковен събор и избора на патриарх на Българската православна църква. От 12.00 часа пространството около храм-паметник "Св. Александър Невски" и площада ще бъде отцепено и с ограничено пътното..

публикувано на 30.06.24 в 07:25

Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния фолклорен събор "Леденика"

Днес поляната край пещерата "Леденика" ще се превърне в своеобразна ритуална зала, в която Теодора и Михаел ще узаконят 8 годишното си съжителство със старинен сватбен ритуал. Северняшката сватба е кулминация в програмата на Националния фолклорен събор "Леденика", който се провежда за седми път във Врачанския Балкан. По време на..

публикувано на 30.06.24 в 06:42

Фолклорният събор "Кайлъшка шевица" постави начало на бъдещи традиции

При голям интерес в Плевен премина първото издание на фолклорния събор „Кайлъшка шевица“.  В красивия парк „Кайлъка“ дойдоха цели семейства, всички облечени в народни носии. Песни, народни танци, игри и надпревари създадоха неповторима атмосфера и нови приятелства.  Всички се надяват, че това е само началото на една бъдеща традиция...

публикувано на 30.06.24 в 06:25
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

140 делегати ще избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква.   След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 05:58

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро. Инициативата „Кипър без боклук“ /Wastefreecyprus/ и кампанията за изчистване на острова целят премахването..

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56