Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Кузманов, синдикалист в МВР: Нужно е по-добро професионално обучение на полицаите, за да няма насилие

2
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Негативно отношение от определени хора се насажда в обществото у нас срещу полицията, заяви зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов. 

Според него е необходимо и по-добро обучение на самите полицаи, за да реагират по-добре в кризисни и напрегнати ситуация без да се стига до прегаряне и превишаване на правата.

Кузманов коментира действията на полицията в Стара Загора при задържането на Пламен Пенев, който почина.

Без да се навлиза в сферата на спекулациите и коментирайки само върху известните факти при тази ситуация, реално е имало сигнал за заплаха с оръжие, хладно, спрямо непълнолетни лица, неподчинения и опит за прегазване на полицейски служител.

"Категоричен съм, че има основание за реакцията на колегите, ако има превишаване на правата – полицейско насилие, трябва да се докаже", коментира Кузманов.

За превишаване на права и полицейско насилие се коментира още от есента на 2023 след сблъсъците между футболни фенове и полиция пред Спортната палата в София. Тогава запалянковците излязоха на протест с искане за оставката на Борислав Михайлов от БФС.

Кузманов определи действията на някои от колегите си в Стара Загора като прегаряне. Той е категоричен, че не всички полицаи са на високо професионално ниво.

"Част от нещата са истина и доказани във времето. Във всички евространи и САЩ е нормално да има процент на грешка, проценти на тежки грешки, довели до тежки последствие, това е факт и би било безумно да се отрича", каза той и призна, че има пропуски и в професионалната подготовка, но в момента имало “нихилистично отношение към полицията” от гражданите.

Той е убеден, че това отношение към органите на реда в България е неприемливо.

"В последните години има 1537 служители на МВР, пострадали от граждани, 1016 са с лека телесна повреда, 503 със средна, а са 3 с тежка и има 10 случая на смърт. Мислите ли, че това е приемливо?", попита Кузманов.

Той поднесе съболезнования към близките на загиналия мъж за тежката им загуба.

"Но каква беше нуждата да извършва неподчинение, да се опитва да избяга от патрулите. Това не е поведение на човек, който не е виновен?", попита служителят на МВР.

И допълни, че при такива случаи настъпва разделение в обществото. В случая има само една гледна точка и тя е на страната на правото. Там където не са спазени нормите трябва да се носи отговорност. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сириец е задържан след стрелба край US посолството в Бейрут

Сириец е задържан след стрелба днес край посолството на САЩ в Бейрут, съобщи ливанската армия, а дипломатическата мисия заяви, че персоналът ѝ е невредим, предаде АФП. Посолството, разположено в северното предградие Ауакар, е "било обект на стрелба от човек със сирийско гражданство", съобщи армията в социалната мрежа Х. "Военни,..

публикувано на 05.06.24 в 11:43

Децата и изборите - кое вълнува подрастващите?

Кои са важните теми за децата на България в навечерието на изборите за ЕП и за национален парламент? Данни на НСИ и УНИЦЕФ извеждат основни въпроси, които подрастващите поставят. Анкетираните, които са на възраст 10-18 години, формулират много добре някои проблеми и дават конкретни предложения, казва Елена Атанасова, директор "Мониторинг..

публикувано на 05.06.24 в 11:30

Посланикът ни в Кипър: Подготовката за изборите върви без проблеми и оплаквания

Българите, които живеят и работят в Кипър, ще гласуват на изборите 2 в 1 - европейски и парламентарни. Едновременно с тях обаче гласоподавателите в страната ще дадат своя вот и на местни избори - първите след мащабна реформа за децентрализация, сливане и териториално окрупняване на общините.  Кипърските избиратели са изправени пред много..

публикувано на 05.06.24 в 11:28
Камала Харис

Киев приветства участието на Камала Харис в срещата в Швейцария

Киев приветства днес съобщението от Вашингтон, че вицепрезидентката Камала Харис ще участва в предстоящата среща за Украйна в Швейцария, въпреки че по-рано призова за участие на президента Джо Байдън, предаде АФП. Украйна се надява на широка международна подкрепа на срещата по-късно този месец за визията си за условията за прекратяване на..

публикувано на 05.06.24 в 11:16
Владимир Малинов

Министър Малинов обсъжда бъдещето на комплекса "Марица-изток" с кметовете в Старозагорско

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще обсъди бъдещето на комплекса „Марица-изток” с кметовете в Старозагорско, както и с представители на синдикатите. По-рано Малинов участва в международната конференция на "Булатом" в курорта "Ривиера" край Варна, където заяви, че ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само..

публикувано на 05.06.24 в 10:56
Полицаи водят Димитър Любенов в Софийския градски съд, 27 септември 2022 г.

Отложиха делото срещу Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното

Заради болен съдебен заседател Софийският градски съд отложи с месец делото за тежката катастрофа на столичното околовръстно шосе от преди две години, в която загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Отложиха делото срещу полицаите, ескортирали автомобила на Димитър Любенов Подсъдим по делото е Димитър Любенов, на когото,..

публикувано на 05.06.24 в 10:53

118 са секциите в Обединеното кралство. С какви проблеми се сблъскват организаторите?

Българската общност в Обединеното кралство е една от най-активните, когато става дума за избори. Ще бъде ли така и на изборите на 9 юни и с какви проблеми се сблъскват организаторите на Острова?  За общите избори на 9 юни на територията на Обединеното кралство са разкрити 118 избирателни секции, 39 от които са в столицата Лондон. Съгласно..

публикувано на 05.06.24 в 10:40