Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейско законодателство застрашава информацията за ГМО храни

Д-р Ивелин Ризов от МЗХ
Снимка: БГНЕС

Ще бъдат ли премахнати изискванията за етикетиране и проверките за безопасност за растенията, създадени чрез нови геномни техники в Европейския съюз?

Този въпрос възникна, след като в средата на миналата година Европейската комисия предложи да се създаде нов регламент за новото поколение ГМО растения. От тогава до днес дебатите в публичното пространство у нас са оскъдни. Липсват и консултации от страна на правителството с експерти, браншови организации и граждани по темата. За това съобщават от Сдружение "Агролинк" – водеща организация в България, която подкрепя развитието на биологичното земеделие и културата на биопотребление. 

Разтревожени, че ако законодателството влезе в сила, рисковете от освобождаването на неизпитани нови ГМО ще се поемат от хората и природата, от "Агролинк" организираха кръгла маса с участието на политици, граждански и браншови организации по темата.

Централен въпрос в дискусиите е каква ще бъде позицията на България за новите ГМО?

В края на миналата година предложеното от Комисията законодателство за премахване на регулациите за новите геномни техники за размножаване на растения беше отхвърлено от министрите на земеделието на Европейския съюз. 

"Ние бяхме страната, която не позволи да се постигне квалифицирано мнозинство при гласуване в Съвета на министрите и да бъде приет този регламент. В момента процедурата се връща, ще има отново гласуване", обясни д-р Светла Николова от Сдружение "Агролинк". 

И допълни: 

"Тези, които бяха категорично против, са страни като Австрия, Полша, Румъния, Хърватия, които защитават не само природата, а защитават и икономическите интереси на своите страни. Специално Румъния, която си позволи да отглежда ГМО соя, когато в Европа няма такова разрешение, тя видя, че няма пазари и се принуди да спре, не само защото е забранено, а защото няма пазар. Същите аргументи са и на Полша - голяма страна, която иска да произвежда, и земеделски производители да се възползват от възможността да продават и да реализират продукция".

Битката за регулации на ГМО не е от днес, нито от вчера, нито предложението на Европейската комисия на 5 юли миналата година, това припомни адвокат Марияна Христова от коалиция "България, свободна от ГМО". Тя започва още през 2005 година. 

"Хватката, която предложиха на САЩ преди 30-40 години. Ако законодателството бъде прието така, както е предложено, потребителите, земеделските производители и преработвателите на храни вече няма да имат ясна информация дали растенията и храните, които отглеждат, купуват и консумират, съдържат нови ГМО или не. Това е в основно противоречие", подчерта Марияна Христова.

Затова България трябва да заеме ясна позиция, която да не допусне освобождаването на неизпитани нови ГМО в полетата и храната. Около тази позиция се обединяват експерти от различни области – лекари, адвокати, учени, биолози, земеделци, пчелари, браншови организации и обикновени граждани. 

В кръглата маса взеха участие и собственици на биологични ферми. Мартин Ганев от биологична ферма "Поляна":  

"Това, което се случва в момента, е хвърляне на прах в очите на обществото", обобщи Ивелин Тончев, собственик на малка семейна ферма край София.

Новото гласуване на предложения от ЕК регламент ще се състои следващата седмица - на 11 януари, в Брюксел.

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти искат изграждането на високоскоростни ЖП линии да стане държавен приоритет

Изграждането на високоскоростни железопътни линии да стане основен държавен приоритет, настояват експерти в сектора. Те изтъкват необходимостта от дългосрочна програма за развитие на този вид транспорт, съобразена с политиките на Европейския съюз. Липсата на средносрочни и дългосрочни програми за развитието на железопътния транспорт обричат..

публикувано на 16.05.24 в 22:45

Спецов: 2 млн. лв. са събрани за 2 дни заради поправката за платени данъци преди изповядване на сделка

Два милиона лева са постъпили за два дни в бюджета от събрани задължения при изповядване на сделки при нотариуси. Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов в родопското село Славейно.  Според новата поправка сделка се изповядва при нотариусите само при платени данъци: "Мога да кажа, че за 2 дни след..

публикувано на 16.05.24 в 22:39
 Изглед към наводнена улица след буря във Форино (Авелино), Южна Италия, архив.

Вълна от лошо време в Северна Италия

В северната част на Италия времето е лошо с обилни дъждове и градушки, а в планинските райони превалява сняг. Вълната от лошо време, която връхлетя Северна Италия не спира. В област Венето е обявен червен код.  На места там паднаха рекордни валежи от 230 литра на квадратен метър в рамките на 6 часа.  Гръмотевични бури се разразяват и..

публикувано на 16.05.24 в 22:22

КС се произнесе по казуса с концесията на петролния терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Президентът сезира Конституционния съд заради концесията на "Росенец" Решението е взето единодушно. В заседанието са участвали 10 съдии, се посочва в..

публикувано на 16.05.24 в 22:11

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова.  Тя е..

публикувано на 16.05.24 в 21:59

Референдум за ЕС и президентски избори в Молдова през октомври

Парламентът на Молдова реши на 20 октомври да се проведат едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз. Решението беше взето с 56 гласа за от общо 101 възможни. Гласуването беше бойкотирано от 24-има депутати от опозицията - социалисти, комунисти и членове на партията "Шанс" на богаташа Илан Шор,..

публикувано на 16.05.24 в 21:57
Ген. Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа: Русия няма достатъчно военни за стратегически пробив край Харков

Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харков. Това каза командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи след заседанието на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел: "Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив, ние не вярваме, че това може да стане. Още нещо -..

публикувано на 16.05.24 в 21:42