Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската армия обяви, че е завършила унищожаването на инфраструктурата на "Хамас" в северната част на Газа

Ивицата Газа, както се вижда от израелската граница в южен Израел, 7 януари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия обяви, че е завършила мисията си за унищожаване на инфраструктурата на "Хамас" в северната част на ивицата Газа и са намалили интензивността на военните операции там. Офанзивата се придвижва към южната част на палестинския анклав, където силите на Израел нанесоха удари тази нощ.

Загиналите от началото на офанзивата в палестинския анклав наближава 23 хил. души. 

Съобщението на израелските сили идва, след като през последните седмици техните атаки в северната част на Газа постепенно стихваха за сметка на увеличаващата се интензивност на ударите в южната част на анклава - район, в който над 2 милиона палестинци намериха спасение от военните действия, но живеят в тежки условия. 

Най-малко 64 са жертвите на атаките в различни части на ивицата Газа от тази нощ, съобщи контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването. Сред жертвите има деца. Отново арена на ударите станаха южният град Хан Юнис, както и районът на Рафах, който е близо до границата с Египет.

Здравното министерство в Газа съобщи и за гибелта на двама палестински журналисти. Жертвите са видеооператор на АФП и репортер на "Ал Джазира". С тях броят на убитите от началото на войната журналисти наближи 80. 
Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново настоя, че войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати нейните цели: 

"Няма да спираме - до победата. Войната не трябва да приключва, докато не постигнем всичките ѝ цели: елиминиране на "Хамас", връщане на всички наши заложници и гарантиране, че Газа никога повече няма да представлява заплаха за Израел.

Казвам това както на нашите врагове, така и на нашите приятели. Това е наша отговорност и наш ангажимент. Всяко друго съображение трябва да бъде оставено настрана и да продължим до пълна победа".

И още: "Препоръчвам на "Хизбула" да си вземе поука от това, което "Хамас" вече научи през последните месеци - нито един терорист няма имунитет.  И ние сме решени да защитим нашите цивилни и да върнем жителите на север безопасно по домовете им. Това е национална цел, споделяна от всички нас, и ние работим отговорно за постигането ѝ. Ако можем, ще го направим дипломатично, а ако не, ще действаме по други начини", каза Бенямин Нетаняху. 

В четвъртък правителството на Израел ще гласува военновременния бюджет за тази година, обяви финансовият министър Бецалел Смотрич. Министрите вече дадоха зелена светлина за отпускането на 9 милиарда шекела (2,5 милиарда долара) финансова подкрепа за военните резервисти.
Същевременно обиколката на дипломат номер едно на Вашингтон Антъни Блинкън продължава в опит за спиране на разширяването на конфликта. 

"Наложително е да увеличим до максимум подкрепата за нуждаещите се. Не само да доставяме помощта до Газа, но веднъж, щом стигне там, да бъде разпределяна ефективно за хората, които се нуждаят от нея навсякъде в Газа.

Ще положим усилия това да се случи през следващите дни", заяви американският държавен секретар при посещение на регионалния координационен център на Световната програма по прехраната в Аман.

Кралят на Йордания предупреди за "катастрофалните последици" от продължаването на военната кампания. Абдула Втори призова Блинкън да окаже натиск върху Израел да прекрати незабавно огъня.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отляво надясно - Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си по отношение на основните приоритети пред страната. Те са свързани със стремежа към  влизанте в Шенгенската зона и със сухопътните граници, с въвеждането на еврото и начините за ускраване на икономическия растеж. Това заяви Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ след среща с ДПС. По думите на Сачева не е..

публикувано на 17.06.24 в 16:10

Павликени е пред частично бедствено положение заради безводие

Кметът на община Павликени Емануил Манолов изпрати писмо до служебния премиер Димитър Главчев и до ресорните министри с настояване да бъде пусната вода по каналите на държавната компания "Напоителни системи“, която да вдигне нивата на местните водоизточници. Заради безводието в Павликенско са пред обявяване на частично бедствено положение...

публикувано на 17.06.24 в 15:58
Атанас Атанасов

От ДСБ дават мандат на Атанас Атанасов да продължи разговорите с ПП за обща работа

Председателят на партия "Демократи за силна България" Атанас Атанасов е получил мандат да разговаря с партньорите им от "Продължаваме промяната" за успешна съвместна работа в новото Народно събрание. Това съобщиха от ръководството на ДСБ, която е част от обединението "Демократична България".  Отлива на избиратели от партията отдават на нарушен диалог със..

публикувано на 17.06.24 в 15:53
Лидерът на СДС Румен Христов (в средата) заедно кмета Монтана Златко Живков (вдясно)

Румен Христов: Трябва да имаме проевропейско правителство

Новото правителство на България трябва да бъде проевропейски насочено, с четири годишен манда на управление, смята лидерът на СДС Румен Христов.  „Трябва да понесем отговорността и да състави правителство“, убеден е народният представител от ГЕРБ – СДС от Монтана Румен Христов. Малко е напрегнато времето и до сряда трябва да се направят..

публикувано на 17.06.24 в 15:48
Николай Абрашев, областен управител на Плевен

Въвеждат режим на водата в Плевен и 10 селища в областта

Горещото лято настъпва, с него понякога и засушаване, което пък създава условия за воден режим на водата. Така се случва в Плевен през последните години. Сега областният управител Николай Абрашев определя като приоритет решаването на този проблем.  При обявяването на режимно водоподаване от ВиК винаги посочват, че то е се налага във връзка с..

публикувано на 17.06.24 в 15:46
Мартин Карбовски

Мартин Карбовски: Срещу алтернативата - нова партия, се изпраща журналистическа войска, да тормози хората

Партиите няма да отидат на още едни избори, защото няма какво да предложат, прогнозира журналистът Мартин Карбовски в интервю пред БНР. "Не мога да направя прогноза дали ще има правителство. Те си правят каквото си искат. Ако искат, ще отидат на избори, за да видят колко струват. Заради намалената избирателна активност Борисов няма..

публикувано на 17.06.24 в 15:20
Рая Назарян (вляво) и Деница Сачева са част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство

ПП-ДБ и "Възраждане" отказват среща с ГЕРБ, от "Величие" искат да разговарят само с Борисов

Водените от ГЕРБ-СДС разговори за ново правителство започнаха със среща с ДПС. Преговорният екип на най-голямата формация е съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, а от страна на Движението за права и свободи в разговора участват Станислав Анастасов, Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Искра Михайлова, Ертен Анисова, Байрам Байрам. Информация..

публикувано на 17.06.24 в 15:16