Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън: Ударите срещу хутите бяха необходими

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ударите срещу хутите в  Йемен бяха "необходими" и изпратиха "недвусмислено послание" към тях, пише британският министър на външните работи Дейвид Камерън в коментар за вестник "Сънди телеграф". 

Британският външен министър описва военните ударите като "пропорционални и законни", като изтъква, че Кралските военновъздушни сили са действали "по специфичен начин, за да избегнат цивилни жертви". Изданието припомня, че десетки обекти бяха атакувани в Йемен като отмъщение на подкрепяните от Иран бунтовници, които вече месеци наред нападат кораби в Червено море. 

Американските военни съобщиха, че са поразили 60 цели на близо 30 места, използвайки повече от 150 прецизни боеприпаси. Самите хути съобщиха за 73 американски и британски удари, при които са убити петима войници. 

"Твърдението на хутите, че всичко това става заради Израел и Газа, е глупост. Те атакуват кораби от страни от цял свят, насочващи се към дестинации по целия свят", пише лорд Камерън. Външният министър смята, че съвместните британско-американски действия са допринесли до известна степен за намаляване на възможностите на хутите да предприемат нападения. Камерън изтъква, че съюзниците винаги ще защитават свободата на корабоплаването и което е изключително важно, "ще бъдат готови да подкрепят думите с действия".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Служба за контрол на чуждестранните активи на финансовото министерство на САЩ

САЩ наложиха нови санкции на фирми, свързани с хутите

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените щати обяви в петък налагането на нови санкции на две компании, разположени в Хонконг и Обединените арабски емирства, поради участието им в подкрепа на..

публикувано на 12.01.24 в 20:49
Президентът на САЩ Джо Байдън, 7 август 2022 г.

Джо Байдън нарече хутите "терористична групировка"

Президентът на Съединените щати Джо Байдън нарече движението Хути "терористична групировка", докато посещаваше няколко малки предприятия в района на Алентаун, Пенсилвания. Байдън посочи, че Съединените щати ще нанесат нови удари срещу..

публикувано на 12.01.24 в 23:23

Американските военни нанесоха още един удар по хутите

Американските военни нанесоха още един удар тази нощ, ден след вълната от ракетни атаки по бази на бунтовниците хути в Йемен. Новият удар беше определен от Съединените щати като „последващо действие“ след вчерашните атаки. Американски служители..

публикувано на 13.01.24 в 07:25
Боец от групировката на хутите в Сана, Йемен, 12 януари 2024 г.

Питър Санд: Световната търговия е заложник на хутите

Чисто човешката трагедия на хората в Газа е само един, макар и най-важен, аспект на войната там. Никоя война в Близкия изток досега не е оставала на територията на само една държава. А регионът вече повече от 3 месеца се приближава към пропастта...

публикувано на 13.01.24 в 09:58

Нов удар по контролиран от бунтовниците хути пристанищен град в Йемен

В събота е имало нов удар по йеменския пристанищен град Ходейда на Червено море в отговор на ракетен обстрел отттам от подкрепяните от Иран бунтовници хути, казаха източници по сигурността, цитирани от Франс прес. Военен източник, съюзник на..

публикувано на 13.01.24 в 20:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Стоянов отчете 40% по-висока събираемост на глобите за пътни нарушения

40 процента по-висока събираемост на глобите за нарушения на пътя отчете вътрешният министър Калин Стоянов. Той връчи ключовете на 86 нови високоскоростни автомобила, закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР:  "Ако налагаме..

публикувано на 04.06.24 в 11:43

Зейнеп Зафер: Не Възродителен процес, а "насилствена българизация/асимилация"

Тази вечер от 18.30 часа в Централния дом на архитекта ще се състои премиерата на книгите "Тюркология в изгнание. Мефкюре Моллова. Биографично изследване" с автори Зейнеп Зафер и Нурие Муратова и книгата "50 години от Корнишките протести" на Зейнеп..

публикувано на 04.06.24 в 11:35

Огромни щети за гръцкия туризъм след фалита на FTI

Фалитът на третия по мащаб туроператор в Европа Еф Те И Груп (FTI) нанася огромни щети на гръцкия туризъм. Агенцията има неизплатени задължения за услуги от миналата година, казаха хотелиери. Два милиона евро дължи фалиралият туроператор на..

публикувано на 04.06.24 в 11:33
Офисът на Standard Chartered  в Лондон

Британска банка е заподозряна в обслужване на терористични групировки

Британската банка Standard Chartered, която през 2012 година се измъкна от наказателно преследване за пране на пари, е извършила трансакции за милиарди долари за финансиране на терористични групи, се твърди в нови съдебни документи на САЩ, съобщи Би Би..

публикувано на 04.06.24 в 11:22

57-годишен от Хлябово е задържан за убийството на съпругата си

57-годишен мъж от тополовградското село Хлябово е убил съпругата си, след което е направил опит за самоубийство, съобщават от полицията. Вчера сутринта, в полицията е получен сигнал за инцидент в имот, намиращ се в землището на село Хлябово...

публикувано на 04.06.24 в 10:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия, посветено на доклад за Нотариуса

Заради липса на кворум пропадна заседанието на Съдийската колегия, на което трябваше да бъде приет доклад за работата на специалната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около разстреляния..

публикувано на 04.06.24 в 10:52

Управляващите в Гърция водят в проучванията преди евровота

В Гърция се очаква управляващите консерватори да спечелят евровота с голяма преднина пред опозицията, сочат прогнозите за нагласата на избирателите. Дни преди евровота в Гърция победителят е ясен - управляващата консервативна партия "Нова..

публикувано на 04.06.24 в 10:37