Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоил Алипиев: Работата на КЗП е силно затруднена, нейният състав е с изчерпан морален мандат

"Против съм да спрем кампанията по проверки на небанковия финансов сектор"

| Интервю
Стоил Алипиев
Снимка: Мария Филева

Работата на Комисията за защита на потребителите е силно затруднена, нейният състав е с изчерпан морален мандат.

Това каза пред БНР председателят на КЗП Стоил Алипиев.

"Заседанията на Комисията са блокирани от членовете ѝ с опити за превишаване на техните компетенции. Моите усилия, както и на цялата администрация, са да успеем да преодолеем това възможно най-бързо, за да можем да започнем да заседаваме в колективната си част. И да може целият труд на инспекторите да бъде обезпечен с решения на Комисията, които да произведат забранителни актове и наказания за търговците, които са извършвали нарушения", уточни той.

По думите на Алипиев проблемите в КЗП са започнали в началото на декември с изразено от един от членовете на Комисията несъгласие с начина, по който се управлява КЗП, след което е последвала и оставката му, но и към настоящият момент той все още не е напуснал КЗП, което "не дава възможност на КЗП да работи по административните задачи, които трябва да изпълнява":

"Отказът от проактивни действия, а връщането на Комисията към състояние, в което да има само реактивни, т.е. да отговаря само на жалби и сигнали, за мен това е едно бездействие". 

Той подчерта, че КЗП е приключила 2023 година с 312 заповеди за нелоялна търговска практика и още 70 констатирани нарушения за упражняване на нелоялна търговска практика.

"В момента работата на КЗП е блокирана заради колективно решение, срещу което лично аз съм против. Против съм да спрем кампанията по проверки на небанковия финансов сектор", каза Стоил Алипиев и обясни, че става дума за бързите кредити:

"Това е бранш, който е в подем. Дава възможност да се трупат бързи печалби и привлича много търговци. И регулациите не могат да следват интензитета на икономическите отношения между потребителя и търговеца, което води до натрупване на голям брой нелоялни търговски практики. ... Това води след себе си желание за урегулиране на този бранш".

В предаването "Нещо повече" Алипиев отново потвърди несъгласието си с мотивите, с които беше поискана оставката му от министъра на икономиката:

За смяната на предишния състав на КЗП още се водят дела, подчерта той.

Интервюто на Диана Янкулова със Стоил Алипиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16

С началото на новия месец - нови цени за ток, парно и газ

От днес природният газ, парното и топлата вода поевтиняват, а токът за бита  за по-голямата част от потребителите  поскъпва. Решенията на енергийния регулатор за цените на електро- и топлоенергията ще са валидни една година, а на синьото гориво са за настоящия месец. От днес плащаме по-скъп ток КЕВР утвърди цена на газа за юли - с 2,43%..

публикувано на 01.07.24 в 19:04
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов от "Величие" обяви, че е обект на заплахи

Депутати от парламентарната група на "Величие" са заплашвали един от основателите на партията - Ивелин Михайлов, съобщи той пред БНР: "Има включително и заплахи срещу мен, че ще бъда  унищожен...Това, което ще стане първоначално е да ми бъде разрушен имиджът и после да бъда унищожен икономически или физически". На въпрос дали заплахите са..

публикувано на 01.07.24 в 18:44
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон призова към широко обединение срещу националистите

"Не друг, а крайната десница е напът да поеме властта".  Това е заявил френският президент Еманюел Макрон на заседание с отиващото си правителство след загубата на предсрочните избори.  Крайнодясната партия "Национален сбор" може да спечели между 260 и 310 депутатски места и е близо до пълното парламентарно мнозинство, сочи прогноза на..

публикувано на 01.07.24 в 18:35

Пожар на сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик

Четири противопожарни автомобила гасят пожар, обхванал част от сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик. 15-е огнеборци са локализирали пожара, който е тръгнал от запалил се камион на сметосъбирането, като огънят е бил обхванал част от изхвърлените  отпадъци. Противопожарни автомобили ще дежурят на мястото, съобщиха от..

публикувано на 01.07.24 в 17:56

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция.  Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният успех на "Национален сбор" е причина за тревога : "Никой не може да е безразличен, когато в..

публикувано на 01.07.24 в 17:43