Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мандатът на Белазелков и Атанасова в КС ще е около седем години

Снимка: БГНЕС

Конституционалисти коментираха пред "Хоризонт", че за начало на мандата на един конституционен съдия се счита полагането на клетва пред целия състав на съда, а това може да стане най-рано следващата седмица.

Така, ако са верни подозренията, че гласуването на новите конституционни съдии е влязло в пленарната зала само 14 часа след изслушването на тримата кандидати, за да се изпревари влизането в сила - утре, на тълкувателното решение на Конституционния съд за продължителността на мандатите и така Атанасова и Белазелков да останат в съда 9 години, планът няма да се реализира.

Миналата седмица по искане на президента Румен Радев единодушно конституцинонни съдии казаха, че избраните по-късно, остават в съда с остатъка до пълния деветгодишен мандат.

Така, Борислав Белазелков, който беше избран на мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през ноември 2021 година, ще остане в съда до ноември 2030 година.  Десислава Атанасова пък, трябва да замести Гроздан Илиев, който си тръгна от съда  през февруари 2022 година, ще е конституционен съдия до февруари 2031 година.

Изричното отбелязване в проекторешенията кой от кандидатите на мястото на кой от напусналите преди две години влиза е без аналог за подобни парламентарни процедури. 

Според Закона за Конституционния съд Белазелков и Атанасова трябва да положат клетва в едноседмичен срок от избора в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на двете върховни съдилища. Срокът обаче не е задължителен и във времето назад конституционни съдии са встъпвали месеци след излъчването им.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Велев, председател на Индийско-българската бизнес камара

Петър Велев: България е изправена от години пред проблем с недостига на работна сила

За първи път България има под 3 млн. работници, по данни на НСИ. Повече от 280 000 са свободните работни места в момента, като през следващите пет години се очаква броят им да достигне 800 000. Данните бяха представени от Петър Велев - председател на Индийско-българската бизнес камара по време на форум, който обсъжда вноса на работна сила от..

публикувано на 27.05.24 в 13:43
Рустем Умеров, министър на отбраната на Украйна

Умеров призова съюзниците да използват ПВО системите си за защита на западните части на Украйна

Във видеообръщение до парламентарната асамблея на НАТО в София украинският министър на отбраната Рустем Умеров призова съюзниците на Киев да използват противовъздушните си системи, за да затворят небето над западните части на Украйна. "Руските агресори многократно изстрелват ракети и дронове в опасна близост до нашата западна граница и..

публикувано на 27.05.24 в 13:06
Йенс Столтенберг и Димитър Главчев, София, 27 май 2024 г.

Главчев: Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред

Въпросът за изпращане на български военни в Украйна изобщо не стои на дневен ред, увери отново служебният премиер Димитър Главчев, след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Темата за изпращане на български войници в Украйна – за мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана..

публикувано на 27.05.24 в 13:04
ОУ „Граф Игнатиев“ в София

Национално външно оценяване по БЕЛ за четвъртокласници в 1400 училища

Около 55 000 четвъртокласници се явиха на национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът се проведе в близо 1400 училища в страната. Той започна в 10 ч. и продължи 60 минути, като за учениците със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути повече. Тестът съдържаше 21 задачи, разпределени в три..

публикувано на 27.05.24 в 12:33

Форумът на НАТО с декларация, позволяваща на Украйна да използва западна помощ за удари по военни цели в Русия

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. Девет от делегатите в асамблеята гласуваха против поправката във финалната декларация, която позволява Украйна да..

публикувано на 27.05.24 в 12:24
Отец Иван Янков

Църквата на отец Иван Янков в Сливен отново е ограбена

Църквата на познатия от протестите срещу избора на нов Сливенски владика отец Иван Янков в квартал "Речица" бе осквернена и ограбена за пореден четвърти път. Крадците са влезли през прозореца на храма и са взели суми събирани от дарения. Той коментира, че може да се лансират много версии, но очаква полицията да достигне до крадеца и тогава ще..

публикувано на 27.05.24 в 12:13
Изложба на Художествена галерия

Изложба на плевенски деца в Сен Викторе

Във френския град Сен Викторе се откри гостуваща изложба на Художествена галерия "Илия Бешков" от Плевен. Изложбата е по проекта на галерията "Музеят е муза" и е посветена на 24 май. Френската публика се наслади на детски рисунки по творби на акад. Светлин Русев, Илия Бешков и Владимир Димитров-Майстора. Изложбата на плевенските деца е по..

публикувано на 27.05.24 в 12:10