Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мандатът на Белазелков и Атанасова в КС ще е около седем години

Снимка: БГНЕС

Конституционалисти коментираха пред "Хоризонт", че за начало на мандата на един конституционен съдия се счита полагането на клетва пред целия състав на съда, а това може да стане най-рано следващата седмица.

Така, ако са верни подозренията, че гласуването на новите конституционни съдии е влязло в пленарната зала само 14 часа след изслушването на тримата кандидати, за да се изпревари влизането в сила - утре, на тълкувателното решение на Конституционния съд за продължителността на мандатите и така Атанасова и Белазелков да останат в съда 9 години, планът няма да се реализира.

Миналата седмица по искане на президента Румен Радев единодушно конституцинонни съдии казаха, че избраните по-късно, остават в съда с остатъка до пълния деветгодишен мандат.

Така, Борислав Белазелков, който беше избран на мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през ноември 2021 година, ще остане в съда до ноември 2030 година.  Десислава Атанасова пък, трябва да замести Гроздан Илиев, който си тръгна от съда  през февруари 2022 година, ще е конституционен съдия до февруари 2031 година.

Изричното отбелязване в проекторешенията кой от кандидатите на мястото на кой от напусналите преди две години влиза е без аналог за подобни парламентарни процедури. 

Според Закона за Конституционния съд Белазелков и Атанасова трябва да положат клетва в едноседмичен срок от избора в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на двете върховни съдилища. Срокът обаче не е задължителен и във времето назад конституционни съдии са встъпвали месеци след излъчването им.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град Лариса. От Земеделската организация в района съобщават за значителни щети на реколтата от ябълки,..

публикувано на 24.07.24 в 11:21

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата между двамата.

публикувано на 24.07.24 в 11:14
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по предварителни разчети тази помощ ще струва на бюджета 136 милиона лева: "Ще предложим таванът..

публикувано на 24.07.24 в 11:04

Приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 милиона лева, а общата прогнозна стойност на проектите от началото..

публикувано на 24.07.24 в 11:02
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са нашите приоритети, защото това е начинът да търсим някакъв тип разбирателство и общо решение, но сме..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия..

публикувано на 24.07.24 в 10:13

Борисов очаква избори: Трябва да се върнем към корените на демокрацията!

Поредните предсрочни избори са неизбежни, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен кабинет в следващия парламент: "Като прогнозата за времето става! Като не се случи нещо с..

публикувано на 24.07.24 в 10:05