Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна епидемия - усложнения, самолечения и търсене на лекарства

| Интервю
Снимка: БГНЕС

7 са областите с обявена грипна епидемия. 

Освен в Смолян, където тя беше удължена, епидемия от грип обявиха и в Габрово, Пловдив и Плевен. От утре мерките влизат в сила и във Варна, Бургас и София област.

На крачка от епидемия са и в Ямбол, Пазарджик и Перник - по думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Грип А е основният причинител на острите респираторни заболявания в бургаския регион. Най-много са заболелите във възрастовата група от 5 до 14 години. Учениците обаче продължават да учат. Така е и в останалите области - без грипна ваканция.

От 8 аптеки в 9-а... 

Икономическият репортер на БНР Наталия Ганчовска разказа в интервю за предаването "Преди всички" за проблеми с намирането на антибиотик за сина си, който е на 11 години. 

"Започна се от диагноза при личния лекар. Синът ми беше лекуван от респираторна инфекция. В един момент обаче се наложи да опрем до спешния кабинет УНГ след болки в ушите, очите и висока температура. Изписаха ни антибиотик. Тук, вместо да се справим със ситуацията, отново бяхме изправени пред борбата да намерим този антибиотик - широкоспектърен и от най-масовите". 

Рецептата от спешния кабинет е била хартиена. Проблемът е, че на нея не е фигурирало име на лекар, печат на лечебно заведение, също и УИН. Оказало се, че този антибиотик трудно може да се намери по аптеките. 

"След обикаляне на три квартала в София, успяхме да стигнем до заветния антибиотик - в деветата аптека", отбеляза майката. И продължи разказа си:

"Стигнахме до аптеката. Там обаче жената вдигна рамене и каза, че не може да изпълни рецептата, защото на нея няма никакви данни за лекар или лечебно заведение". 

В крайна сметка са успели да вземат лекарството с помощта на името на личния лекар, като той е бил вкаран в системата.

Според нея в пика на заболеваемостта е нелогично да се учи присъствено в училище. Тя смята, че децата биха могли да учат дистанционно. 

Ситуацията е такава в цялата страна, потвърди пред БНР д-р Мирослав Спасов - общопрактикуващ лекар от София. Той обаче напомни, че проблемът с доставката на медикаменти не е само за България, но и за цяла Европа. Въпросът е навреме да се потърси лекарска помощ, категоричен е той. 

На него също му се е случвало да трябва да обезпечи изпълнението на рецепта от специалист с името си като гарант. По думите му обаче разкарването на пациентите по лечебните заведения допълнително увеличава риска от заразяване. 

Има много болни от грип, заболеваемостта е увеличена, посочи докторът. По думите му в повечето случаи заболелите са деца. Той също заяви, че в неговия кабинет без маска не се влиза. Д-р Спасов подчерта, че маската е предпазно средство и ако двама души, единият от които е болен, са с маски, рискът от заразяване се намалява до минимум. 

"Българинът смята, че грипът е нещо познато и няма какво да го изненада. Защо да търси лекарска помощ, защо да не се самолекува. След това се получават усложнения и пак се стига до лекаря. Това е въпрос на възпитание, на здравна култура, на липса на мерки за собствена безопасностБългаринът смята, че е нещо нормално да се разболее, да си вземе болничен и да отсъства от работа, за да може да си почине", коментира д-р Спасов. 

На входа на учебните заведения би трябвало да има медицинско лице, подчерта той и обясни, че то се ограничава до това да се измери температурата и да се погледне гърлото. Много често обаче родители тъпчат детето с температуропонижаващи, за да мине през филтъра и така се пуска болното дете и съответно разболява цялата група или клас. По думите на доктор нещата опират и до самосъзнание.

Според него по време на грипна ваканция учениците са по улиците и моловете, което не спомага за спирането на разпространението на грипа. Даже когато има грипна ваканция рязко намаляват пациентите пред кабинетите, но като тръгнат на училище - болните се увеличават, обясни той.

"Има 30% от обществото, които не спазват мерките. За съжаление останалите страдат и трябва да се съобразяват с тези 30% неразумни хора", констатира д-р Мирослав Спасов. 

Той потвърди, че тестовете, които се продават в аптеките, дават добър резултат, стига да се изпълняват правилно. 

Цялата тема за грипа в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил..

публикувано на 01.06.24 в 13:02

Американски ветерани от Втората световна война на церемониите във Франция за 80-годишнината на десанта в Нормандия

Над 60 американски ветерани от Втората световна война на възраст между 96 и 107 години отпътуваха със самолет от САЩ за Франция, където ще участват в церемониите по случай 80-годишнината на десанта в Нормандия, предаде Асошиейтед прес. Групата ще положи венци на американското гробище в Сюрен, ще посети Айфеловата кула и ще присъства на церемонията на..

публикувано на 01.06.24 в 12:47

Парламентът заседава извънредно утре

Народното събрание ще заседава извънредно утре, 2 юни, от 15 ч.  В дневния ред е проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на..

публикувано на 01.06.24 в 12:32

Високите цени на фериботите отказват туристите да почиват на гръцките острови

В Гърция юни започна с високи температури до 35 градуса и пълни плажове. Цените на билетите за фериботите обаче, отказват много туристи да почиват по островите. Високи температури до 35 градуса, силно слънце и кристална вода на морето посрещна туристите тази сутрин. Силен е трафикът в цялата страна, предупреждават от пътна полиция и..

публикувано на 01.06.24 в 11:39

Над 400 еднодневни трудови договори за бране на череши в Кюстендилско

В Кюстендил Инспекцията по труда е издала над 400 еднодневни договори за отглеждане и бране на череши. Кампанята започва след този уикенд. От Инспекцията по труда разясняват, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа - т.нар. еднодневни договори, не лишават берачите и работниците по масивите от правото им на социално..

публикувано на 01.06.24 в 11:32

Близо 3 000 се събират за 13-тото издание на фестивала "Насред мегдана в Арбанаси"

Близо три хиляди изпълнители се събират за 13-тото издание на Националния фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" днес и утре. "Насред мегдана в Арбанаси" събира изпълнители на автентичен и обработен фолклор от цялата страна. Най-малкият участник е 2-годишният Данислав Йорданов от село Хотница, а най-възрастният е Слава Данева на 87..

публикувано на 01.06.24 в 11:25
Димитър Главчев

Главчев категоричен: Няма скандал с българската позиция за Сребреница

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма скандал около българската позиция за Сребреница. Премиерът коментира изтеклата в публичното пространство информация, че има настояване за промяна на позицията на страната ни за събитията от 1995 година. Той потвърди, че тя ясно изразена при гласуването на българския представител на ООН и не е..

публикувано на 01.06.24 в 11:20