Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки превозвачи на протестно шествие в Добричко

Снимка: Мая Щърбанова

Десетки превозвачи от област Добрич излязоха с тежкотоварните си автомобили на протестно шествие тази сутрин. Недоволството им е продиктувано от високите тол такси и лошото състояние на пътната инфраструктура, както и от нелоялната конкуренция, в която работи браншът, заради украинските превозвачи, опериращи на територията на България. Камионите на протестиращите ще се движат в колона по пътя Добрич – ГКПП Йовково през целия ден.

Протестиращите настояха за пълен одит на тол системата в България и за отговори относно състоянието на пътищата от Агенция "Пътна инфраструктура".

"От 01.03.2020 година досега са събрани над милиард и половина лева. Искаме да знаем къде са тези пари. Пътищата ни са в окаяно състояние. Никъде в света няма второкласна пътна мрежа, която да е в тол системата. Тол таксите са един голям бич за транспортния бранш. Нямаме против да ги плащаме, имаме против това, че пътищата и инфраструктурата не отговарят за това, което плащаме. Тол таксите са европейски, а в същото време пътищата ни са като в Северна Африка", казаха в протеста.

Превозвачите се обявиха и за връщането на разрешителния режим за украинските си колеги.

"Украинските превозвачи - това е нещо, което ни разсипа. Един украински превозвач плаща гражданска отговорност 500 долара за година, ние плащаме 2500 евро. Един украински превозвач плаща за шофьор 2000 гривни на държавата, ние плащаме много повече", допълва протестираща.

Превозвачите настояват и за така нареченият "мини Шенген" между България, Румъния и Гърция. Протестът, вероятно, ще продължи и в утрешния ден. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, става ясно от страницата на БНБ. На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар. В средата на април бяха предложени 3-годишни облигации за 200 милиона..

публикувано на 27.04.24 в 14:39
Кристиан Вигенин

Социалистите определиха листата за евроизборите и водачите в листата за НС

Заместник-председателят на БСП и зам.-председател на парламента и бивш външен министър Кристиян Вигенин е водач на листата на социалистите за евроизборите. Това прие на заседание Националния съвет на БСП.  Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП Втори в листата за евровота от БСП е депутатът и икономист Румен Гечев. Трети в..

публикувано на 27.04.24 в 14:25

Италия привика руския посланик заради случая Газпром-Аристон

Италия реагира, след като руският президент Владимир Путин подписа указ, Газпром да управлява временно италианската мултинационална компания "Аристон", специализирана във високи технологии и устойчив топлинен комфорт. Става дума за национализиране на 100% на "Аристон Термо Рус". Във връзка с това, външният министър на Италия Антонио Таяни..

публикувано на 27.04.24 в 14:10

Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.. Целта на виртуалната борсова игра е..

публикувано на 27.04.24 в 13:46
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до палестинскияанклав, прекратена след израелската атака срещу хуманитарния конвой. Изпратената хуманитарна..

публикувано на 27.04.24 в 13:43

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, има ранени

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, като причиниха значителни щети и раниха най-малко трима души.  Американската национална метеорологична служба е регистрирала над 70 торнада в цялата страна, основно около град Омаха в щата Небраска и близо до Айова.  Стихията е разрушила десетки сгради, има прекъснати електропроводи, дерайлирали..

публикувано на 27.04.24 в 13:23

Старт на проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Заради предстоящия туристически сезон започват проверки на организираните пътувания, съобщават от ресорното министерство. Вчера служители на министерството, представители на Комисията за защита на потребителите, на агенция "Автомобилна администрация", данъчните и Икономическата полиция са проверили 8 автобуса, пътуващи за Турция. Двама..

публикувано на 27.04.24 в 13:13