Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Забраната за износ на инсулин и на антибиотици за деца ще важи и през февруари"

Христо Хинков: Решението ми да не остана след ротацията е твърдо

"Правят се основно политически назначения в здравната система. И директорът на "Пирогов" е такова назначение"

| Интервю
Здравният министър Христо Хинков
Снимка: Мария Филева

Решението ми да не остана в правителството след ротацията е твърдо! 

Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и обясни:

"В петък дойде поредното доказателство, че съм правилно решил да се оттегля, защото след тримесечно забавяне дойде финансовата обосновка от Министерството на финансите за един основен законопроект за лечебните заведения, където има промени, които са ключови и анонсирани още в началото на моя мандат. Връща се с доста неясни аргументи. Това ми дава сигнал, че ще е трудно, дори невъзможно да водя здравна политика, която аз мисля, че е правилна".

Министърът посочи, че иска да открие отново Агенцията за трансплантации, която е закрита при управлението на ГЕРБ, но "човекът, който закри тази агенция, сега пише мотивите за отказ от финансова обосновка на този законопроект, който връща обратно агенцията, имам предвид човек от финансовото министерство, който преди това е бил заместник-министър в здравното министерство".

"Отмених временно конкурсите за директори на болници, защото очаквам един разговор с бъдещия вицепремиер, в който да уточним сроковете, за да не бъда обвиняван, че в последния момент правя някакви промени. Искам да изляза чист от Министерството на здравеопазването, с ясни послания, че тези назначения трябва да бъдат прозрачни и обективни, трябва да стъпват на способностите на кандидатите, а не на тяхната политическа принадлежност", уточни проф. Хинков.

Според него най-големият проблем в здравеопазването е, че има много политически назначения:

"Правят се основно политически назначения в система, която не трябва да служи на политиката - става дума за директори на големи болници и директори на РЗИ. Това е голяма грешка".

Министър Хинков изказа мнение, че настоящият директор на "Пирогов" Валентин Димитров е политическо назначение и коментира:

"По този начин, подкрепян от политически сили в парламента, което ясно показва, че не се подкрепя, защото е прекрасен мениджър, тъй като очевидно има проблеми в "Пирогов". ... 34 млн. лева заем, който е от частна банка. Това са пари, които покриват задължения и затова няма просрочени, но след 2 години ще трябва да се плаща главницата. Ще трябва да се плащат такси, лихви и т.н.".

Христо Хинков подчерта, че случаят "Даная" не е бил водещ мотив за решението му да уволни директора на "Пирогов":

"Моите аргументи са изцяло свързани със закононарушения. Проверката на АДФИ и на Сметната палата, и на прокуратура, вероятно, би трябвало да докажат тези твърдения в доклада. Ако не ги докажат, трябва да си отида не само аз, а и този, който е правил вътрешния одит, и експертите, и т.н. Проблемът е, че тези данни се омаловажават на най-високо ниво от председателя на парламентарната здравна комисия. Аз това не мога да го приема, това е безпрецедентно. Никога досега не се е случвало такова единодушно подкрепяне на директор на болница, който очевидно има такива нарушения. Най-вероятно има политически връзки. ... Видях какво мога да направя и видях, че ще бъда блокиран. Съставът на здравната комисия в НС остава същият. Не мога да очаквам, че този състав ще приеме законовите промени и подзаконови актове, които са част от моята работа, което прави безсмислено моето оставане в Министерството на здравеопазването. Това е основната причина".

В предаването "Неделя 150" министър Хинков съобщи, че забраната за износ на инсулин и на антибиотици за деца ще бъде удължена с 1 месец и ще важи и през февруари.

Интервюто на Явор Стаматов с Христо Хинков в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар е избухнал край границата с РСМ, евакуират хората от с. Каменица

Пожар е избухнал в планината Малешево и се разпространява в посока към селата по границата с Република Северна Македония. Кметът на Струмяни Емил Илиев съобщи, че не терен има пожарникари и доброволци. Поискана е и помощ от въздуха. "Фронтът, който е обхванал огънят, е изключително широк. Вятърът, който духа в западна посока..

публикувано на 30.07.24 в 14:14

КНСБ: Близо милион души в България не могат да си позволят едноседмична почивка

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в..

публикувано на 30.07.24 в 14:06
с. Петрово пожарът в планината Славянка

Полк. о. з. Красимир Петров: От гръцка страна не е разминирано в планината Славянка

Изключително важно е да имаме подготвени кадри по боеприпаси. България е една от най-големите производители на боеприпаси, а нямаме собствени обучени кадри. Преди години се обучаваха в Тула и Ленинград (сега Санкт Петербург), Русия. Имаше катедра в Шумен и беше закрита. Наложително е да се вземат мерки от МО. Това предупреди о. з. полковник..

публикувано на 30.07.24 в 13:54
Хора стоят пред снимките на 12 деца и тийнейджъри, убити при нападението в Маждал Шамс, 30 юли 2024 г. .

Друзки лидери отхвърлиха плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение в събота

Друзки лидери от Маждал Шамс на Голанските възвишения казаха, че отхвърлят плановете на Израел за ответни действия след ракетното нападение тази събота, при което в града бяха убити 12 деца и младежи, предаде Франс прес. По време на посещение на място вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща "суров отговор" на ракетното нападение,..

публикувано на 30.07.24 в 13:41
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Това, което се прави с третия мандат, няма да доведе до успех

Това, което в момента се прави с третия мандат, няма да доведе до успех . Такава прогноза направи пред БНР Любомир Каримански, бивш депутат от ИТН.  "Този парламент е фрагментиран, липсва политическа култура". Той анализира избора на държавния глава ИТН да получи третия мандат. " Поради несъстоятелността на парламентарно..

публикувано на 30.07.24 в 13:09
Пресконференция на тема: „Крайно време е за отговорност и решителни политики спрямо екстремния климат!“ в БТА, 30 юли 2024 г.

"Коалиция за климата": България се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Европейската комисия е изчислила,..

публикувано на 30.07.24 в 13:04

Временно прекъсване в работата на пощенските станции

Има временно спиране на работата на пощенските станции, съобщиха от пресцентъра на "Български пощи", предаде БТА. До 15.00 ч. днес временно няма да се обслужват клиентите в пощенските станции на "Български пощи" поради извършване на технически дейности в системата на мобилния оператор, осигуряващ интернет свързаност, информират от националния пощенски..

публикувано на 30.07.24 в 12:53