Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марая Цветкова: Пеевски е в дълъг маратон към официалното завземане на властта

| Интервю
Марая Цветкова
Снимка: Ани Костова

Делян Пеевски прави нещо, което доскоро не беше мислимо, и това е, че е в по-дълъг маратон от този, който виждаме, и се стреми официално да завземе властта.Това коментира пред БНР политологът Марая Цветкова.

Според нея той цели "да превърне темата за председател на ДПС във външна, тоест, в обществена, а не тяснопартийна".

"И до този момент му се получава. Въпреки че масово хората си мислят, че с неговото прекаляване рискува председателстването в партията. Със сигурност другата му роля ще бъде на председател или съпредседател, едва ли ще се стигне до момента, в който толкова много е ядосал Доган, че да му резне крилцата. Но съм казала, че това е много по-дълъг маратон, това, което наблюдаваме в момента е, че и този човек иска власт, не само в сянката, а и в прожекторите. Вече не е табуто, за което сме говорили, за всички вече е ясно", коментира Цветкова. 

И прогнозира: "Аз си мисля, че бихме могли да станем свидетели и да бъде кандидат за премиер, не изключвам, това е дълъг маратон към официалното завземане на властта".

"Делян Пеевски даде висока топка на Румен Радев и като добавим, че критикува промените в Конституцията, някак си му се прави по-скоро услуга, отколкото да се удря по него, поне на имиджово ниво. Ако нашата прокуратура се задейства, може и да се окаже, че така, както оголихме предишните царе, сега ще бъде оголен и този, и ще се започне всичко отначало", коментира Марая Цветкова.

Според нея "президентът се позиционира, поне формално, като едно друго ядро на опозицията на тази сглобка и затова се получи това посочване на проблеми в президентството". 

"Никога не съм считала, че когато някой очернен си отвори устата, това непременно е зле за демокрацията, защото така лъсват и други зависимости, а идеята на една демокрация е да има яснота. Идеята на една демокрация, която да работи добре, е да има яснота за обществото и това общество да реагира адекватно. От тази гледна точка гражданите не трябва да се притесняват. Притеснително е за онези властови кръгове, които се чудят как да потънат в медийно забвение, вместо да бъдат осветлени. Затова аз нямам против, дори когато един Божков се разговори", каза още Цветкова.

Според нея е "съвсем нормално в такъв тип среди, както беше под прицел Борисов и Пеевски, сега под прицел ще е президентът, което ни дава възможност да спрем да вярваме на ситуационни герои".

"В крайна сметка този пиар арест на Борисов нанесе някакви репутационни щети на самите арестуващи, а не толкова на него. Така му свършиха някаква услуга. От друга страна, сега и с въпросния "път на Копринката", той си е казал каквото има да казва преди. Сега избира да си мълчи, защото Делян Пеевски има ролята да се джафка медийно с президента. Борисов вече в крайна сметка си е казал, "ок, издържах на всички атаки, сега те имат нужда от мен", като някакъв легитимиращ фактор. Нека оставим Пеевски и той малко да се поизчисти, да го играе евроатлантик, аз ще съм отзад. Няма нова схема в случая. Няма нищо ново, правят си обичайните медийни заигравки", коментира политологът.

И признава, че това, което я изненадва, че "никой не говори за евентуална трета ротация, това е големият въпрос".

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лазар Лазаров

3000 хора с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства

Над 3000 хора с увреждания ще могат да получат високотехнологични помощни средства. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в информационен ден за изпълнението на проекта "Предоставяне на помощни средства за хора с трайни увреждания“. Проектът е в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост и..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Социалната комисия се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и..

публикувано на 20.05.24 в 13:23

Във Великотърновския университет излязоха на протест

Администрацията и част от академичният състав на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ излязоха по обяд пред ректората, за да изразят недоволството си срещу административния хаос в системата на висшето образование и ниските заплати на администрацията. Великотърновският университет днес работи, провеждат се лекции и..

публикувано на 20.05.24 в 13:15

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:08

Ден на "затворените врати" в университетите

Въпреки че правителството отпусна допълнителни пари за увеличение на заплатите на университетските преподаватели, вратите на десетки висши училища в цялата страна днес останаха затворени. По този начин бива изразено недоволство от цялостното отношение на държавата към нуждите на висшето образование. Без занятия в частни и държавни..

публикувано на 20.05.24 в 12:57
Протест в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Настроението в Грузия е "сега или никога"

Мариам Чакиа - глас от протестите в Грузия, сподели своите притеснения пред БНР. Тя е грузински режисьор и продуцент на документални филми в много успешни копродукции. Първият ѝ пълнометражен документален филм "Listen to the Silence" печели "Златен гълъб" в конкурса Next Masters в Лайпциг.  Мариам е една от многото, които не пропускат и ден на..

публикувано на 20.05.24 в 12:40

Медицинският университет в Плевен се присъедини към протеста на висшите училища

Медицинският университет в Плевен се присъедини към протеста на висшите училища. Преустановен е учебният процес, а в 12:30 ч. в знак на недоволството, Ръководството, академичната общност и администрацията излизат пред Ректората на Медицински университет – Плевен. Ректорът на плевенския Медицински университет проф. д-р Добромир Добрев, който е и..

публикувано на 20.05.24 в 12:36