Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Денков се разбраха за минимални промени в МС при ротацията

| обновено на 02.02.24 в 12:34
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (вляво) и министър-председателят Николай Денков
Снимка: БГНЕС

След вчерашните критики към министри, които Бойко Борисов отправи и беше подкрепен от Делян Пеевски, днес лидерът на ГЕРБ отправи похвали към членове на кабинета и заяви, че предстоящата ротация не е на всяка цена. 

От своя страна премиерът Николай Денков обяви, че с вицепремиера Мария Габриел, която след месец ще поеме неговия пост, са се договорили да бъдат направени минимални промени в правителството. Това беше и предмет на среща между Денков и Борисов, която се проведе в парламента. 

"Ротацията не е на всяка цена", коментира Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Той похвали дейността на отделни министри: 

"Министерството на транспорта, регионалното министерство, включително и на икономиката, включително на образованието, на културата, работят много добре". 

Но към досегашните си критики към спортното министерство днес включи и земеделското: 

"Вчера, когато казах, че в много министерства виждам много, много слаба работа. Така го виждат всички хора и затова много сериозен разговор ще проведем по тези теми, включително и за земеделието. Запалиха Европа фермерите! Ние тук нищо не обсъждаме по темата! Или поне не съм чул. Не съм видял министърът да излезе с план, с мерки, да дойде, да ни запознае". 

"В много министерства виждам много, много слаба работа и затова много сериозен разговор ще проведем по тези теми, включително и за земеделието".

Единственото сигурно е, че кабинет с премиер Мария Габриел ще бъде с мандат на ГЕРБ, каза Борисов: 

"Нали не си представяте да ходят с празен мандат ГЕРБ и след това Денков или който и да е, или Мария да се върне с друг? Нали не си го представяте да се унижим така?".

Борисов постави под въпрос и спешността на смяната на регулаторите с изтекъл мандат: 

"Защо не бяха сменени, когато имаха мнозинство? Защо бяха оставени толкова години?".

"Смяната на тези регулатори, както знаете, се прави в Народното събрание. При положение, че няколко от партиите в момента в парламента свалиха нашето редовно правителство, последното, за което могат да питат, е: "Вие защо не направихте нещо?" Не го направихме, защото правителството беше свалено от тези партии само няколко месеца след сформирането му", каза в отговор премиерът Денков.

Отговорът на Николай Денков: 

"Да, ротацията не е на всяка цена. Ротацията ще се случи и трябва да се случи. Нека имаме ясни гаранции, че ще продължи работата по управленската програма, когато е ясно, че България ще продължи да се развива като проевропейска държава, която подкрепя основните европейски приоритети, която се бори за увеличаване на доходите и намаляване на неравенството. Това са целите, за които ние се борим, така че ако можем да ги реализираме, ще има ротация. Ако не можем - няма да има". 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49