Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Субсидиите - слонът в стаята за европейското и българското земеделие

| Интервю
Снимка: Калина Грънчарова

Европейските регулации и начинът за разпределяне на субсидиите са слонът в стаята за европейското и за българското земеделие.

Около тази констатация се обединиха в интервю за БНР евродепутатът от ПЕС Петър Витанов и депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев.

Според Петър Витанов, евродепутат и бивш член на БСП, "европейският земеделец се чувства ощетен от ниската цена на своята продукция, от нелоялната конкуренция от трети страни и от ниската печалба".

Той изтъкна, че има сериозен дисбаланс в разпределението на средствата за различните по тип селскостопански дейности:

"Преимуществено парите отиват в зърнени култури, за сметка на овощарство и животновъдство. Ако искаме промяна на структурата на българското земеделие, трябва да променим начина, по който то функционира. България трябва да бъде много по-активна във вземането на решения на европейско равнище, за да не бъдем субект на тези решения".

Петър Витанов

В предаването "12+3" Владислав Панев, който е и съпредседател на "Зелено движение", се съгласи, че начинът на разпределение на субсидиите облагодетелства зърнения сектор, което "съдейства за обезлюдяването на селата и насочването на цялото земеделие към зърнения сектор".

"Миналата година имаше перфектната буря, тъй като цените на торовете скочиха заради цените на на природния газ, от войната, а цените на земеделската продукция - пшеница и други такива култури - падна в сравнение с 2022-ра година. Това притисна земеделците в ъгъла и голяма част от тях реализираха загуби и са недоволни в момента", коментира той.

Панев изказа надежда при ротацията да не бъде сменен земеделският министър Кирил Вътев, тъй като "той е предприемач от бранша и разбира къде се коренят проблемите в сектора":

"Доста ценно време е пропуснато, поне 15 години, и в земеделието, и в енергетиката. Има структурни проблеми в тези отрасли и трябва да започне тяхното решаване".

Според него животновъдите искат оставката на министър Вътев заради разкритията за виртуални животни в много ферми:

"Когато имаме огромни субсидии към сектор, ищахът за измами е доста по-сериозен, отколкото към нормално пазарно поведение".

По думите на Владислав Панев изходът от ситуацията е насочване на повече пари към превръщането на България отново в основен производител и износител на плодове и зеленчуци, мляко, месо, яйца:

"Това са наши традиционни отрасли, които сме загубили през последните години заради начина на разпределяне на европейските субсидии. Трябва да имаме цели и да финансираме не на калпак и на декар, а според постигането на тези цели".

Владислав Панев

Интервюто на Даниела Големинова с Петър Витанов и Владислав Панев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Контролирано унищожаване на боеприпаси и взривове от ВМЗ - Сопот

Бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производството на ВМЗ - Сопот, ще бъдат контролирано унищожавани на открития изпитателен полигон в с. Анево. За периода от 9.00 до 15.00 ч. се забранява влизането на хора, животни и техника в района, предупреждават от община Сопот.

публикувано на 22.05.24 в 08:00

Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха без ток части от Сумска област

Руски дронове са поразили енергийни обекти и са оставили без електричество части от северната украинска Сумска област, съобщиха регионалните власти, цитирани от Ройтерс. В Telegram областната управа посочи, че дроновете са атакували цели в градовете Шостка и Конотоп, североизточно от Киев и по границата с Русия. Аварийни екипи работят за..

публикувано на 22.05.24 в 07:54

Румен Радев е на двудневно посещение в Италия

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Италия днес и утре. Държавният глава ще ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция във Ватикана от главата на Римокатолическата църква по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  В..

публикувано на 22.05.24 в 07:45
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху отрича да строи селища за еврейски заселници в ивицата Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви пред американски медии, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници в ивицата Газа след края на войната. Той отхвърли обвиненията, че е подложил на глад палестинците в Газа като метод на водене на война. Щом радикалната палестинска организация "Хамас“ бъде разгромена,..

публикувано на 22.05.24 в 07:43

След нарушения... повторен вот на парламентарните избори в РСМ

В седем избирателни секции в Република Северна Македония днес ще се проведе повторно гласуване на парламентарните избори заради установени нарушения на изборното законодателство. Преди седмица Държавната избирателна комисия в страната разгледа жалби за начина, по който са проведени изборите, подадени от Социалдемократическия съюз на Северна..

публикувано на 22.05.24 в 07:36
Снимката е архивна

Молебен и водосвет в Перник за 12 години от труса през 2012 г.

Молебен и водосвет за здраве и благоденствие ще бъдат отслужени по повод 12-годишнината от земетресението в Перник. На 22 май 2012 година през нощта Перник и околните селища бяха събудени от трус с магнитуд 5,8 по Рихтер, съпроводен от мощен тътен. Последваха серия силни вторични трусове. Земетресението не взе човешки жертви, но предизвика..

публикувано на 22.05.24 в 07:33

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите..

публикувано на 22.05.24 в 07:28