Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски назначи нов главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна - Олександър Сирски

Генерал Олександър Сирски (вльво) с украински войници
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски смени командващия въоръжените сили на страната.

На мястото на генерал Валерий Залужни е назначен генерал-полковник Олександър Сирски - досега командващ сухопътните сили.

По-рано Зеленски съобщи,че се е срещнал с генерал Залужни и че му е благодарил за отбраната на Украйна през последните 2 години.

В кратко съобщение в социалните мрежи в интернет Зеленски заяви, че е дошло време за обновление на въоръжените сили и на командването им. И допълни, че е предложил на Залужни да остане в екипа му.

Генерал Залужни беше цитиран от агенция УНИАН след разговора с президента, че е било взето решение за смяна на подхода и стратегията за воденето на войната срещу Русия.

"Задачите от 2022 година се различават от задачите през тази и всички трябва да се адаптират към новата реалност", каза генералът, благодари на всички, които се сражават за Украйна и склони глава в памет на загиналите за нея.

За генерал-полковник Сирски украинският президент каза, че той е най-опитният командир, с който разполага страната:

"Той има успешен отбранителен опит - командваше операцията за отбраната на Киев. Има успешен опит и в настъплението - операцията за освобождаването на Харков".

Зеленски изговори директно или намекна за проблеми в организацията на отбраната, заради които прави смяната в командването. Но главната от тях е да не допусне падане на бойния дух:

"Всяка година от тази война си има свой характер. Първата оцеляхме, доказахме на света, че Русия може да загуби. През втората година побезихме в Черно море, спечелихме през зимата, показахме, че можем да си върнем контрола в украинското небе. Но за съжаление не можахме да постигнем целта и на земята. Трябва да сме честни - усещането за застой, особено в южното направление и боевете в Донбас повлияха на духа на обществото ни. Украинците започнаха да говорят по-рядко за победа".

Не е ясно дали Залужни е приел да остане в екипа на Зеленски и на какъв пост.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Библиотеката в Дома на хумора и сатирата в Габрово вече работи с посетители

От дни библиотеката в Дома на хумора и сатирата в Габрово е отворена за посетители. Печатните издания, събирани през годините, са извадении сортирани от хранилищата, като продължава въвеждането им в библиотечната система.  Книжният фонд на Дома на хумора съдържа н ад 29 000 единици.  Създаден, за да бъде на разположение на служители,..

публикувано на 24.05.24 в 10:40

Спря предизборната кампания по центъра в Кюстендил заради 24 май и абитуриентските балове

Партии и коалиции  в Кюстендил  прибраха предизборните си шатри и материали при централния площад "Велбъжд" и центъра на Кюстендил преди 24 май и започналите снощи абитуриентски балове. Предизборните програми на открито са насрочени за юни. Днес по пл. "Велбъжд" ще дефилират училищата в общината, от културните звена, творческият актив на..

публикувано на 24.05.24 в 10:19

Над 1500 участници в шествието за празника на буквите във Велико Търново

Във Велико Търново над 1500 ученици, студенти и курсанти ще се включат в шествието за празника на буквите. Абитуриентката от Природо-математическата гимназия Калина Досева е носителят на тазгодишната награда на община Велико Търново "24-ти май". Празничното шествие ще потегли в 10:30 ч. от площад "Велчова завера". Децата, академичната общност..

публикувано на 24.05.24 в 09:57

Кипър отчита силно намаляване на броя на мигрантите

Кипър е с нов „рекорд“ в миграцията, като отчита най-ниския брой за последните 4 години търсещи убежище, настанени в приемния бежански център. За първи път сирийци са поискали да се възползват от механизма за доброволно връщане в страната си, съобщиха от вътрешното министерство. Предприетите от правителството мерки за управление на миграционните..

публикувано на 24.05.24 в 09:52
Веселин Методиев

Проф. Веселин Методиев: Виждам все повече момичета и момчета с книга, а не с телефон в ръка

"Това е най-българският празник. Празнуваме с голяма радост и деня на Съединението – там имаме друга радост: че сме успешни, че можем да си свършим политическата работа. Този радост все повече ще ни се струва дълбока носталгия , митологизиран празник. Ще се обърне такава тяга, докато се преодоляват различни видове кризи. Живеем в смутно време."..

публикувано на 24.05.24 в 09:34
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Вървим само назад в отношенията си със Северна Македония

Жалко е, че президентите на България и Северна Македония се разминаха в Рим и двете делегации не се срещнаха . Това мнение изказа пред БНР директорът на портал "Европа" Юлиана Николова. " В последните години вървим само назад в отношенията си със Северна Македония.  Не е добре за нас като съседи. Не е добре за Северна Македония като развитие. Не..

публикувано на 24.05.24 в 09:09

24 май в Чикаго

Българите в Чикаго отбелязаха в аванс 24 май. Изложби, манифетстация и празнични концерти в края на учебната година за децата от 11-те неделни училища, а в “Малко българско училище” - и празнична манифестация. Цветя,знамена, портретите на Кирил и Методии и българските просветители, деца, учители  и родители се включиха в 14-ата традиционната и..

публикувано на 24.05.24 в 09:03