Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сарафов: Името на Гешев излиза пред скоби и в кръга около Пепи Еврото, и около Нотариуса

Борислав Сарафов
Снимка: БТА

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов обяви, че има данни, че предшественикът му Иван Гешев е бил свързан, както с кръга около издирвания Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и така и с този на убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса. 

Водени от Сарафов, 21 върховни прокурори започват от днес ревизия на част от делата в Софийската районна прокуратура, където през последните 20 години са били подавани множество сигнали за имотни измами срещу Божанов, но до обвинение срещу него не се стигнало.

В кратки срокове  ще се анализират делата в отдел "Специализиран" на СРП. Оставката на  нейния ръководител Невена Зартов Сарафов поиска отдавна. Тя отказа. Той провери работата й и поиска, а Прокурорската колегия образува срещу нея дисциплинарно производство.

"Именно тук е един от генезисите, където се руши постаментът на справедливостта. Аз твърдя, че има много достойни магистрати, но дори и 5, 10, 15 или 20 дела да са изтъргувани в някой клуб под влиянието на някой лобист, това означава, че се търгува със справедливост", каза Сарафов и уточни, че не само не е посещавал "Клуб СС", но дори не е знаел за него. Като нарече специализирания отдел на Районната прокуратура "шпиц команда", той обясни как през анализ на делата ще се стигне до зависимите прокурори:

"Когато видим, че едно дело се изземе от един прокурор, който съвестно и почтено е работил, и то се възложи на прокурор от "шпиц командата" без аргументи, ще посветим пътя, ще проследим да видим какъв е резултатът от това разследване и всеки, който е извършил закононарушение, който е продавал дела да отиде в съда".

       Нотариуса е бил разследван за имотни измами, пране на пари и изнудване

След като уведоми прокурорите от СРП за спешната ревизия Борислав Сарафов коментира и твърденията за мрежа от зависими от убития Мартин Божанов магистрати. На въпрос как и неговият кръг, и този на Пепи Еврото да съществуват безпроблемно толкова години, и.д. главният прокурор отговори:

"Аз виждам едно име, което излиза пред скоби и в двата кръга и това е на бившия главен прокурор. Той е свързан и с двата кръга. Тепърва ще видим дали ще има доказателства или не. Аз не мога да ви кажа в конкретика какво има доказателства. Най-малкото като информация и като публична информация какво ще излезе, какво ще установим. Тепърва установяваме, не мога да ви кажа всичко, защото в крайна сметка има и следствена тайна".

Борислав Сарафов леко разкритикува СГП, че забавила работата си по делото срещу Нотариуса, по което той е разследван и за заплахи към съдии:

"За съжаление понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва".

На въпрос как институциите са допуснали години наред безпроблемно да действат мрежите за влияние  около Пепи Еврото и Мартин Нотариуса, и.д. Главният прокурор отговори:

"Аз виждам едно име, което излиза пред скоби и двата кръга. И това е на бившият Главен прокурор. Той е свързван и с двата кръга. Тепърва ще видим дали ще има доказателства или няма".

Той не коментира дали Гешев ще бъде извикан на разпит:

"Колегите, които работят, ще разпитат всички, които считат за необходимо".

Последва светкавичен отговор на Иван Гешев във Фейсбук  - с безадресно предупреждение за съд след всяка лъжа по негов адрес, снимка на Сарафов, когото нарича Боби Истината, с Пепи Еврото пред затворения ресторант "Осемте джуджета" и текст: "Радвам се, че съм изкаран пред скобите, защото вътре в тях се намират хора, до които никога не съм искал да стоя".

Борислав Сарафов, който в качеството си на заместник на Иван Гешев бранеше специализираното правосъдие, заяви, че  спецсъдът и спецпрокуратурата са се превърнали в нещо срамно". На въпрос ще изиска ли информация от магистрати, за които се твърди, че са били в частния клуб на Мартин Божанов-Нотариуса, намирал се на минути от сградата, в която се помещаваха те до закриването им, той отговори:

"Какви действия по разследването ще бъдат предприети, зависи само и единствено от разследващите следователи и прокурори по делото. В зависимост от събраните доказателства, а не апокрифно излизащи списъци".

Отрече сред известните дотук имена да има на политици, но "на съдии - да".

"Няма да спомена нито едно име, защото това ще е некоректно. Считайте, че е възможно всичко. Няма да заметем нищо под килима", посочи той.

Борислав Сарафов призова политиците да спрат да критикуват и обезвластяват прокуратурата и увери, че тя има механизми да се самопочисти:

"Прокуратурата няма да има контролни механизми, няма да има имунна система и такива "брокери на търговия със справедливост" ще се появят повсеместно, ще избуят като плевели".

И.д. главният прокурор декларира готовност да предостави информация за действията на държавното обвинение по поредния лобистки скандал, както на Съдийската колегия  следващия вторник, така и на специалната парламентарна комисия, когато бъде поканен. 



По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският крал Чарлз III

Чарлз Трети предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на принц Уилям

Британският крал Чарлз Трети официално предаде ролята на главнокомандващ на армейския въздушен корпус на  големия си син  принц Уилям. Кралят е станал главнокомандващ на армейския въздушен корпус преди 32 години, но с оглед на продължаващото му лечение от рак, той ограничи своите функции. "Това е страхотно решение, Уилям наистина е много добър..

публикувано на 14.05.24 в 04:01
Грант Шапс

Грант Шапс: Следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на Путин

Британският министър на отбраната Грант Шапс прогнозира, че следващият министър на отбраната на Русия ще бъде "поредната марионетка" на руския президент Владимир Путин, на фона на съобщенията за смяна на Сергей Шойгу.  След новината, че руският президент премества дългогодишния си съюзник Шойгу на друга роля и предложи назначаването на бившия..

публикувано на 14.05.24 в 03:46
Кириакос Мицотакис и Реджеп Ердоган

Ердоган заяви пред Мицотакис, че не вижда "неразрешими проблеми" в двустранните отношения

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред гръцки премиер Кириакос Мицотакис по време на разговори в Анкара в понеделник, че няма "неразрешими проблеми" между техните две държави, повтаряйки същите думи от посещението му в Атина през декември миналата година, съобщава Ройтерс. "Въпреки разногласията, ние се фокусираме върху положителен..

публикувано на 13.05.24 в 23:51
Алексис Ципрас и Зоран Заев

Ципрас и Заев: Националистическият популизъм е лицемерен и опасен

Националистическият популизъм е лицемерен и опасен. Около тази позиция са се обединили днес в телефонен разговор бившите премиери на Гърция и на Република Северна Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, съобщи гръцката телевизия "Скай". Ципрас и Заев бяха начело на правителствата на двете страни, когато 2018 г.   беше подписан Преспанския..

публикувано на 13.05.24 в 23:32
Иракли Кобахидзе, премиер на Грузия

Иракли Кобахидзе: Утре парламентът на Грузия ще приеме закона за "чуждите агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че парламентът в Тбилиси ще приеме спорния законопроект за "чуждестранните агенти" въпреки многохилядните протести през последните седмици. Последното трето четене на законопроекта е насрочено за утре, 14-ти май, съобщава Ройтерс. В телевизионно обръщение премиерът заяви, че парламентът ще действа..

публикувано на 13.05.24 в 23:21
Джейк Съливан

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес. "Ние правим всичко възможно, както ние, така и нашите съюзници", каза съветникът по националната..

публикувано на 13.05.24 в 22:56

Гръцки студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците в Газа

Гръцките студенти организират нощно бдение в подкрепа на палестинците за прекратяване на войната в Газа. Палатков лагер организираха   стотици студенти в гръцката столица за нощно бдение в подкрепа на палестинския народ. Преди това проведоха протест пред посолството на Израел, като скандираха срещу военните действия в Газа. Протестиращите..

публикувано на 13.05.24 в 21:57