Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерските протести блокираха магистрали в 6 региона в Испания

Протести на фермерите блокираха пътни артерии в Испания.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четвърти ден продължават протестите на фермерите в Испания. И днес бяха блокирани няколко магистрали в автономните региони Арагон, Кастилия-Ла Манча, Валенсия, Естремадура, Андалусия и Навара, а трафикът в Билбао, Памплона и Толедо е силно затруднен заради циркулацията на трактори в центъра на градовете. 

В Толедо повече от 100 трактора циркулираха из целия град, причинявайки километрични задръствания. Блокирана е магистралата А-42 в посока Мадрид, както и достъпа до Севиля. Десетки трактори превзеха и центъра на Билбао с искания да се премахнат "несъответствията на селскостопанската политика на ЕС и да призоват за солидарност баското общество". 

От една от земеделските асоциации в Естрамадура обявиха, че в понеделник ще протестират в Мадрид пред Конгреса на депутатите, заявявайки готовност да останат докато не бъдат изслушани и исканията им приети. Това доведе до спешна среща на ръководителите на Националната полиция, Гражданската гвардия, управлението на магистралите, Общинска полиция и пожарникарите с цел координация на мерките за сигурност през следващите дни. 

В Ла Риоха фермери купиха от супермаркет селскостопанска продукция от Мароко и я изхвърлиха на улицата в знак на протест срещу вноса от страни извън ЕС, които не отговарят на изискванията на Брюксел. Испанската конфедерация на товарния транспорт обяви, че е сред основните губещи от фермерските протести и изчисли загубите си на 35 милиона евро на ден. 

Междувременно големите селскостопански организации казаха, че не включват Програмата до 2030 г. сред своите искания, а се съсредоточават върху справедливи цени, по-гъвкава Обща селскостопанска политика и прекратяване на нелоялната конкуренция от вносни селскостопански продукти. 

Пред Съдебната палата в Логроньо се проведе митинг в подкрепа на арестувания във вторник животновъд, които се опита да прегази няколко полицейски служители с автомобила си. Броят на арестуваните по време на протестите нарасна до 20 души, 5264 са идентифицирани и ще бъдат санкционирани, а броят на административни жалби е почти 1970, сочи доклад на Министерството на вътрешните работи.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" заплаши с отмъщение след убийството на Исмаил Хания

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заплаши с отмъщение след убийството в Техеран на лидера ѝ Исмаил Хания, за което обвини Израел. Редица държави осъдиха покушението, което повишава напрежението в Близкия изток. "Хамас" определи убийството на Исмаил Хания като "страхлив акт, който няма да остане ненаказан". Върховният духовен лидер..

публикувано на 31.07.24 в 15:44

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален ред..

публикувано на 31.07.24 в 15:42
Национална детска болница - проект

Д-р Влатко Глигоров: Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

Съобразявам се с Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.  Това заяви пред БНР д-р Влатко Глигоров, директор на Здравната инвестиционна компания за детска болница.  "Имам план, който трябва да изпълня, имам времева рамка. Те гледат прозрачността и цялостната концепция.  Има много експерти, включително и на..

публикувано на 31.07.24 в 15:40
Пожарът се вижда над село Микрево.

Продължават усилията за овладяване на големите горски пожари в Югозападна България

Властите уверяват, че няма опасност за населените места в района на двата пожара в Благоевградска област - eдиният е до границата със Северна Македония, а другият - до границата с Гърция, в планината Славянка.  Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места Военни хеликоптери се включват в гасенето на..

публикувано на 31.07.24 в 15:24
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Активната роля на кмета е важна за прилагане на климатични политики в градовете

До края на сесията на Междуправителствения панел  по  изменение  на климата на  ООН в София трябва да се изяснят насоките за следващия голям доклад №7, който привършва 2028 г. и за доклада за градовете и климата довършен 2027. Делегациите да решат общите параметри, защото докладите събират научното знание от целия свят и е сложно да се..

публикувано на 31.07.24 в 15:11
Завод

Снаряд е избухнал в "Терем - Цар Самуил" в Костенец

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец. При  експлозията няма пострадали хора. Това потвърди директорът на предприятието Калин Димитров: "Производствена авария. Взети са всички мерки, които са необходими. Обезопасен е районът. Работи военна полиция. Опасност за населението няма. Ще бъде уточнено, ще получите..

публикувано на 31.07.24 в 15:06

Пожар край Монтана, горяха сухи треви

Пожар е избухнал днес край монтанския квартал "Кошарник". Сигналът е подаден малко преди 12:00 часа -  за запалени сухи треви. Вятърът от север допълнително разгаря пожара, който е в близост до гробищния парк,  в района на ромския квартал "Кошарник". Сив облак от пушек се издигна високо над квартала. Пожарът е загасен от четири екипа на..

публикувано на 31.07.24 в 15:00