Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки кораб е атакуван с ракети, вероятно от хутите

Снимката е илюстративна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцки кораб, плаващ под флага на Маршаловите острови, е бил атакуван с ракети в протока Баб ел Мандеб в югоизточния край на Червено море.

Няма пострадали от екипажа и корабът не е засегнат, съобщават гръцките медии като се позовават на информация на министерството на търговския флот.

Според досегашна информация корабът е гръцка собственост за насипни товари и плава под флага на Маршаловите острови. Атаката е станала в зоната на действие на йеменските бунтовници хути. Корабът е бил атакуван с две ракети при два отделни инцидента. Въпреки нападението плавателният съд продължава към следващото пристанище.

По първи коментари атаката срещу гръцкия кораб може да е свързана и с подкрепата на Атина за европейска операция в Червено море, като Гърция официално съобщи участие на гръцка фрегата. В същото време опозицията в лицето на Комунистическата партия проведоха няколко демонстрации за неутралитет на гръцките въоръжени сили към събитията в Червено море.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

16-годишно момиче е било пребито в двора на училище в София

16-годишно момиче е било пребито в двора на училище в София. Инцидентът е станал в понеделник. По случая работи столичната полиция. Ученичката е била нападната в двора на училището от 3 момичета и 1 момче. Те я бият и снимат с телефон случващото се. Лелята на пострадалото дете разказа пред Българското национално радио: "В понеделник към 2.00 часа ми..

публикувано на 06.06.24 в 16:06

МОН публикува резултатите от матурите и от НВО

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4 клас. Резултатите могат да се видят на сайта infopriem.mon.bg. Проверката става с входящ номер и идентификационен код. Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата матура по български език и..

публикувано на 06.06.24 в 15:59

ЕЦБ понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи водещите си лихви с 25 базисни пункта - първото намаляване от 2019 г. Основната лихва по рефинансирането, лихвата по пределното кредитно улеснение и депозитната лихва на централната банка на еврозоната се свиват до съответно 4,25 на сто, 4,50 на сто и 3,75 на сто. Това е първото намаляване на референтните..

публикувано на 06.06.24 в 15:46
Слънчев бряг

Най-много туристи по Южното Черноморие се очакват от Великобритания

Най-голям ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие се очаква от Великобритания. Това показват данните на бургаското летище. За популяризиране на българския туризъм под мотото "Изживей България" в Несебър се провежда конференция, на която присъстват представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария. Какви..

публикувано на 06.06.24 в 15:41

През последните години у нас намалява броят на инцидентите с удавени деца

През последните години намалява броят на инцидентите с удавени деца у нас – тази тенденция отчетоха от Водноспасителната служба към Българския Червен кръст по повод провеждащата се Седмица на водното спасяване. Положително е и намаляването на случаите, при които хора са се удавили в неохраняеми язовири и реки – през 2023 година броят им се..

публикувано на 06.06.24 в 15:41

МО: Военната колона, преминала през Варна, е за учението "Шабла 2024"

Военната колона, преминала през Варна във вторник, е с техника за националното учение "Шабла 2024“. Това съобщават от Министерството на отбраната.  Ведомството обясни това след появили се твърдения в социалните мрежи, че техниката е за Украйна. Заради публикациите от МО посочват, че участието на български военнослужещи в учения и..

публикувано на 06.06.24 в 15:35

Между 35 и 45 са жертвите от въздушен удар на израелската армия по училище

Между 35 и 45 е броят на жертвите от въздушен удар на израелската армия по училище, управлявано от Агенцията на ООН за палестинските бежанци.  Според израелските военни в училището са се укривали бойци на "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад" и затова то е станало обект на атака. При нея са неутрализирани най-малко 20 бойци на..

публикувано на 06.06.24 в 15:12