Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Зоров: Земеделието, животновъдството, зеленчукопроизводството си отиват

Из дебрите на земеделските протести - кой за какво (не) се съгласи?

Тодор Джиков: Има технология за овладяване на един протест. Земеделците продължават масово да протестират!

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Аграрната камара е подписала кризисен пиар на министъра на земеделието.

Това мнение изрази пред БНР Димитър Зоров, председател на Съюза на говедовъдите. "Искаме политики за гарантиране на съществуването и тези хора да продължат да работят", заяви той преди днешните протести на земеделците, които не са съгласни с подписаното споразумение с правителството.

Ние сме на един пазар. Има борба за същестуване. Нашите политици не трябва да ходят в Брюксел като на заколение, а когато нещо не устройва нашата страна, има право на вето, поясни председателят на Съюза на говедовъдите.

Димитър Зоров  Снимка: БГНЕСЗемеделието, животновъдството, зеленчукопроизводството си отиват, предупреди Зоров.

Той обърна внимание и върху пасищата в националните паркове, в които ще бъде ограничен достъпът на животновъди, "защото някой е казал", докато "в Австрия над 1500 метра пашуват".

"Министърът си отмъщава на хората, които търсят своите права", смята Димитър Зоров, запитан за тезата, че атаките срещу земеделския министър са причинени от проверките за виртуални животни във фермите. "Не можеш с държавната машина да хвърляш срещу хората", посочи Зоров за проверките по средата на зимата.

"Искахме да вкараме трактори, техника в центъра на София. Казват ни да я оставим на околовръстното. Е, за какво идват тези хора? Някои от тези хора ще се опитват да вкарат тези машини в София и това някой може да го таксува, че не е мирен протест", коментира Димитър Зоров в предаването "Преди всички".

"Видя се, че гръбнакът на тези протести не са Асоциацията на зърнопроизводителите", отбеляза още той. 

Тодор Джиков  Снимка: БГНЕС

"Ние не се разделихме, а ни разделиха. Има технология за овладяване на един протест – първо да разделиш протестиращите на групи, на флангове, след това да избереш най-неподготвените, най-лесните или най-близките до властта, да ги пробиеш, да подпишеш нещо с тях и на другите да кажеш после – подписах с едните, какво ще правим сега. Докато изпусне парата."

Това мнение изрази пред БНР Тодор Джиков от Асоциацията на картофопроизводителите, който е и бивш заместник-министър на земеделието.

Земеделците продължават да стачкуват, и то масово, подчерта Джиков.

Той съобщи, че са подготвили промяна в Закона за подпомагане на земеделските производители, която предвижда, че за да се получава подпомагане, трябва съответният земеделски производител да бъде член на браншова организация.

Така според него браншовите обединения ще бъдат припознати от изпълнителната власт като национално представителни.

"Сега всички представляваме всички."

Снимка: Здравка Маслянкова

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00