Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Сотиров: ПП-ДБ-СС трябва с принципни предложения да осигурят мнозинство

При плаващи мнозинства не е ясно, кой носи отговорност, предупреди общинският съветник от "Синя София"

| Интервю
Иван Сотиров
Снимка: Силвия Великова

Още в първия разговор ние от "Синя София" предупредихме Борис Бонев, че в СОС вървят към плаващи мнозинства и тогава не е ясно кой носи отговорност. Това сподели пред БНР Иван Сотиров, общински съветник от "Синя София" и бивш кмет на район "Средец".

"И това е по тяхна вина, защото има утвърдени политически практики, когато една партия няма мнозинство прави коалиция", припомни Сотиров на управляващите на "Московска" 33. 

В предаването "Нещо повече" каза, че е лъжа, че ПП-ДБ, Спаси София имат само един председател на комисия. 

"Истината е, че имат трима от коалицията. Освен това те можеше да имат шест председатели, но сами направиха отвод на три от предложените председатели", каза Иван Сотиров.  

За него е необяснима манията за председатели на комисии, както и на СОС - и коментира, че в сегашната ситуация ще има контрол и прозрачност във функционирането на СОС и постоянните комисии. 

"Ние от "Синя София" заявихме категорично, че не желаем да имаме председатели и зам.-председатели на комисии, а само членове", посочи Сотиров. 

"Всяка комисия е значима, но ако някои виждат ресурс да нарушават колективното мнозинство, ако някой си мисли, че с взимането на тези длъжности ще може да влияе на взимането на решение, говори за недобри намерения", предупреди общинският съветник от "Синя София". 

И коментира, че "ПП-ДБ, СС трябва да намерят начин на базата на принципни предложения да осигурят мнозинство". 

"Още в разговорите за разпределяне на комисиите и председателските места ПП-ДБ-СС взеха категоричната позиция, че искат да имат всички водещи комисии и няма да правят компромиси. И за няколко часа успяха да настроят всички фракции в СОС срещу тях", припомни Сотиров и допълни, че "очевидно ПП-ДБ-СС имат проблем в собствената си група". 

Сотиров обясни, че "създаването на ясна политическа коалиция гарантира по-добро функциониране на колективните органи". 

"Истината е, че "Спаси София" имаха желание за коалиция с БСП, но не успяха да го постигнат заради премахването на Паметника на Съветската армия. Това е червената линия, която развали тяхната коалиция", каза Иван Сотиров. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Външните министри на ЕС обсъждат руската агресия срещу Украйна

Днес министрите на външните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят в Брюксел руската агресия срещу Украйна след неформален разговор с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба по видеоконферентна връзка. След това те ще дебатират по положението в Близкия изток с оглед на последните събития в региона, както и по цифровата..

публикувано на 22.07.24 в 07:58
Кметът на Киев Виталий Кличко

Кличко допуска референдум за план за край на войната

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че на президента Володимир Зеленски в крайна сметка може да се наложи да проведе референдум относно план за прекратяване на войната. Зеленски ще трябва да покаже, че мнозинството от украинците стоят зад условията за мир, включително потенциални болезнени териториални отстъпки, подчертава Кличко в интервю..

публикувано на 22.07.24 в 07:55
Антиправителствен протест в Ерусалим, 13 юли 2024 г.

Пореден протест срещу Нетаняху в Израел

Демонстранти се събраха пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим с искане за сделка за освобождаване на израелските заложници. Друга група пък протестира на летище "Бен Гурион" с настояване военната операция в Ивицата Газа да продължи. Израел предприе офанзивата срещу "Хамас" след атаките на радикалната палестинска групировка на 7..

публикувано на 22.07.24 в 07:52

В МС подписват предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

В Министерския съвет ще бъде подписан договор между Американската агенция за търговия и развитие и Електроенергийния системен оператор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад. Стойността на проекта е близо милион и половина долара. На събитието ще присъстват министър-председателят..

публикувано на 22.07.24 в 07:42
Белият дом

Проф. Олег Йорданов: Оттеглянето на Байдън се очакваше от дълго време

"Беше логично. Това се очакваше от дълго време ." Така проф. Олег Йорданов, преподавател по физика и математика в Северна Каролина, коментира новината за оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата за президентските избори в САЩ. Най-вероятно Камала Харис ще бъде избрана, но няма гаранции. В Демократическата партия има гласове срещу нейната..

публикувано на 22.07.24 в 07:40

Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

Намаляват шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Днес президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен. Месец и половина след предсрочните парламентарни избори шансовете 50-ият парламент да..

публикувано на 22.07.24 в 07:31

Реакции на решението на Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Редица световни политици направиха изказвания по повод безпрецедентното оттегляне на американския президент Джо Байдън от надпреварата за Белия дом. Британският премиер Киър Стармър заяви, че уважава решението на  Байдън и смята, че той е преценил да се оттегли заради това, което смята, че е в интерес на американския народ. Германският..

публикувано на 22.07.24 в 07:24