Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Зеленски подписаха двустранно споразумение за сигурност

Франция ще предостави и нова военна помощ за Украйна на стойност до 3 млрд. евро през 2024 г.

Володимир Зеленски и Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък вечерта френският президент Еманюел Макрон и украинският президент Володимир Зеленски подписаха двустранно споразумение за сигурност, включително ангажимет от страна на Париж да изпрати военна помощ на Киев на стойност до 3 милиарда евро през тази година, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Споразумението дава на Украйна гаранции, че в случай на нова агресия от рурска страна след края на настоящата война, тя ще получи помощ от Париж в рамките на 24 часа.

Френските страна също така се ангажира да изпрати на Украйна нова военна помощ на стойност до 3 млрд. евро през настоящата година.

Франс прес цитира съобщение от Елисейския дворец, според което френската страна се ангажира с дълготрайна подкрепа за украинските въоръжени сили с приоритет за противовъздушната отбрана, артилерията, далекобойните ракети и бронираните машини. Предвидено е и сътрудничество за обучение на украинските войски, както и при производството на оръжейни системи.

"Решени сме да сложим край на агресивната война на Русия срещу Украйна", подчерта Макрон. Френският президент обаче повтори, че Париж "не е във война с Русия или руския народ".

Франция предостави 1,7 млрд. евро в подкрепа на Украйна през 2022 г. и още 2,1 млрд. евро през 2023 г.

"Нашето сътрудничество дава резултати в защита на живота в Украйна и в цяла Европа", написа Зеленски в социалната медийна платформа "X" при пристигането си във френската столица, където беше посрещнат от президента Еманюел Макрон.

По-рано през деня Зеленски подписа подобен дългосрочен пакт за сигурност и с германския канцлер Олаф Шолц.

Той беше на посещения в Германия и Франция, за да събере военна помощ в критичен момент от войната срещу Русия, като украинските войски се опитват да удържа руските сили, които се опитват да завладеят източния украински град Авдиевка.

Германският пакт за сигурност, който ще продължи 10 години, ангажира Германия да подкрепи Украйна с военна помощ, да наложи контрол върху износа си с олгед на санкциите срещу Русия, както и да гарантира, че руските активи остават замразени, предаде Ройтерс.

Берлин също така подготви нов пакет война помощ на стойност 1,13 милиарда евро (1,22 милиарда долара), който е фокусиран върху противовъздушната отбрана и артилерията.

"Значението на документа не може да бъде надценено. Той ясно показва, че Германия ще продължи да подкрепя независима Украйна в нейната защита срещу руската инвазия. И ако в бъдеще има друга руска агресия, ние сме договорили подробна дипломатическа, икономическа и военна подкрепа", каза Шолц.

Зеленски пък посочи, че помощта е от решаващо значение, тъй като военните доставки от други партньори са намалели, докато Русия има предимство в артилерията на фронтовата линия.

През миналия месец Украйна сключи дългосрочно споразумение за сигурност и с Великобритания.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това съобщи в интервю пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Комисията за провеждане на обществената поръчка вчера е разговаряла и води преговори с фирмата, допълни Нейкова...

публикувано на 28.04.24 в 10:41
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Сглобка с ГЕРБ - това е поредната манипулация на госпожа Нинова

Сглобката с ГЕРБ е поредната манипулация на госпожа Нинова. Това заяви пред БНР  Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България". Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент Ваня Григорова влиза в тройна коалиция за вота. Името ѝ: "Солидарна България" "Тя се опита да счупи коалицията още преди..

публикувано на 28.04.24 в 10:35
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си 49-ият парламент свали председателя си. Росен Желязков си отиде с гласовете на "Продължаваме..

публикувано на 28.04.24 в 09:49

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда. От аукционната..

публикувано на 28.04.24 в 08:49

Акция по кръводаряване на Цветница във Велико Търново

Акция по кръводаряване ще се проведе на Цветница в храма „Свети Николай" във Велико Търново. Православната църква и Центърът по трансфузионна хематология към областната болница се включват в националната кампания "Запалете свещичка, дарете живот". В неделното училище към храма медицински екип на кръвния център във Велико Търново ще приема..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Започва пролетното издание на най-старата обществена кампания за спорт и здраве

С поход до хижа "Божур" над Горна Оряховица на Цветница започва пролетното издание на най-старата в страната обществена кампания за спорт и здраве "Движи се и победи". Досега са проведени 41 кампании, в които са се включили 20 002 деца и възрастни от Велико Търново и региона, сочат данните на Регионалната здравна инспекция, съорганизатор на..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият дипломат Антъни Блинкен трябва да докладва темата пред Конгреса. Според цитирания документ част..

публикувано на 28.04.24 в 08:05