Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Бонев: Когато има законно избрани председатели на комисиите в СОС, ще пристъпим към бюджета

"Има опасност на ръководни длъжности да се назначат хора на бившето ръководство на столицата"

| Интервю
Борис Бонев
Снимка: Савина Спасова

В момента, в който се формират официално комисиите в СОС със законно избрани председатели, бюджетът на София трябва да започне да се гледа

Това каза пред БНР общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев, лидер на "Спаси София".

"Три месеца от БСП, ИТН, "Синя София" и "Възраждане" твърдяха, че трябва да има ревизия на управлението на ГЕРБ, че те са най-големият враг и че не може да продължи моделът на предишното управление. Всички казваха, че са против модела "ГЕРБ" и ще се борят да няма сглобка в София. Но какво се случи накрая? Те се оказаха в сглобката, избирайки и настанявайки хора на ГЕРБ на най-важните комисии в Общинския съвет, откъдето минават и парите на софиянци, и решенията за общинската икономика", обясни Бонев.

По повод на обвинения, че в СОС ПП-ДБ-СС са в сглобка с "Възраждане", тъй като и двете групи общински съветници са напуснали заседанието, на което са били разпределени комисиите, той уточни, че когато групата на ПП-ДБ-СС е напуснала залата, от "Възраждане все още са били в залата.

"Сглобката, която се получи в СОС е индикация за нещо много по-опасно, което ще дойде скоро, това са конкурси, в които заради новото мнозинство ще бъдат назначени на ръководни длъжности отново хора, приближени до бившето ръководство на столицата"  

Борис Бонев отговори и на обвиненията, че общинските съветници от ПП-ДБ-СС са спирали тока по време на вечерното заседание на СОС, като обясни, че има таймер, който автоматично гаси осветлението в сградата в 21 ч. през зимата и в 22 ч. през лятото, и това е било въведено като механизъм по времето, когато Георги Георгиев от ГЕРБ е бил председател на СОС:

"Той сега е човекът, който пръв започна да ни обвинява, че сме гасили тока. Това е пример как от нещо толкова елементарно и битова, опонентите ни от ГЕРБ се опитват да направят манипулация, за да ни обвинят, че правим нещо грешно или крием някаква информация, или че правим нещо на тъмно. Истината е, че те се договориха на тъмно".

По думите на Бонев по време на предварителни преговори е имало постигната договореност БСП да имат председатели на комисиите по транспорта и здравеопазване, а ГЕРБ да получат комисиите по икономика и образование:

"Да се твърди, че ние сме поискаме всичко и те са ни наказали е несериозно. Те са стари кучета в занаята. Аз видях версията на доклада, който Карлос Контрера внесе след началото на заседанието, в нарушение, което е една от причините областният управител да върне решението, странното разпределение в този доклад аз го видях на компютъра на Прошко Прошков 5 часа по-рано". 

Борис Бонев беше категоричен, че става дума за предварителна договорка между ГЕРБ и БСП, ИТН и "Синя София":

"Въпросът е какво получиха всички те, за да се сдружат. ... Дължат обяснение защо станаха част от модела "ГЕРБ". 

Надявам се публичният натиск срещу извратената сглобка в СОС да е довел до омекване и размишляване в тези партии преди преразглеждането на избора на комисиите, каза лидерът на "Спаси София".

Интервюто на Диана Янкулова с Борис Бонев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56