Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Никъде по света, дори и в най-затворените общества, няма такива показни нападения"

Проф. Йоаким Каламарис: Ако не бяхме аз и съдия Цариградска, едва ли щяхме да говорим за конкретни имена, свързани с Нотариуса

"Има български достойни магистрати. Време е да им се отвори пътя"

| Интервю
Йоаким Каламарис
Снимка: Александър Райчев, БНР

Ако не бяхме ние и съдия Цариградска, едва ли щяхме да говорим за конкретни имена, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса. Това заяви пред БНР проф. Йоаким Каламарис, икономист и бизнесмен, един от потърпевшите от машината за натиск. 

Разкритията около схемата за изнудвания на убития Мартин Божанов – Нотариуса продължават. Вече има две комисии – парламентарна и във Висшия съдебен съвет, за проверка на фактите по тази схема, превърнала се в "адска машина за натиск в съдебната система", както я определя съдия Владислава Цариградска.

Днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще изслуша апелативния прокурор на София Радослав Димов, Ясен Тодоров, който е следовател от Националната следствена служба. Имената им бяха замесени в т.нар. скандал "Нотариуса“. Димов поиска това изслушване след разкритията на проф. Йоаким Каламарис, че чрез посредник магистратът му е предложил да оправи проблемите му с Нотариуса.

Радослав Димов отрича да е част от тази схема.

"От двама различни адвокати ни и е предадено, че той се обажда, за да решава спорове. Ние не сме в Москва. Работата му като прокурор е да гледа делата на хората справедливо. Аз не твърдя нищо. Казвам каква е информацията, която ни е предадена от нашите адвокати в два различни случая, когато това лице е било районен прокурор и апелативен прокурор"

Проф. Йоаким Каламарис обясни защо едва сега проговаря.

"Бизнесмените не излизат да говорят непрекъснато, без да изяснят ситуацията. Това може да ти провали бизнеса. Нито медии, нито друго пространство щеше да обърне внимание на хора, които са обвиняеми в процес. Друго е, когато си оневинен, да излезеш и да кажеш истината, различно е, когато има петно около твоето име".

Тези практики на притискане очевидно са били национален спорт, посочи бизнесменът. 

"Беше ни трудно да разберем защо пред нас постоянно застават стени. Защо има нападки? Успяхме да си отговорим. Имаше такава наказателна правова бригада".

Крайната цел на тази бригада, според него, е да им бъдат отнети бизнеса и имуществото им.

"Те не са действали сами. Използвали са корпоративни единици като средство за постигане на цели. Не само съдии и прокурори, но и фирми, както и свидетели. Машината е сериозна и силна"

Проф. Йоаким Каламарис няма конкретни очаквания относно разплитането на случая, но се надява България да продължи да се развива корпоративно.

"Ние и съдия Цариградска с факти и доказателства сме посочили сериозен проблем, който държавата потвърждава, затова и приема оставки. Надявам се да оправят тези неща, за да може да инвестират сериозните чуждестранни компании, а не да циркулират пари с неясен произход. Когато един чужденец идва в България и знае, че няма кой да го защити, той няма да инвестира нито стотинка".

Той благодари на магистратите, които са работили справедливо по техните дела.

"Не може да кажем, че всички са от една порода. Има български достойни магистрати. Време е да им се отвори пътя. Навсякъде може да има неморални процеси, но няма такова брутално присъствие на подобни хайки", заяви още той в предаването "12+3". 

"Никъде в света, дори и в най-затворените общества, няма такива показни нападения".  

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Галеоти

Марк Галеоти: Арестите в Русия не отстраняват основните проблеми на системата

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци, но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната изтръгват из корен..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55