Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Комисията за защита на потребителите обслужва мобилните оператори

"Ние сме в условията на олигопол. И трите мобилни оператора повишават цените с един и същи процент - 9.5%"

| Интервю
Мая Манолова
Снимка: Ани Петрова

Общественият съвет много често вършеше работата на ЦИК. Такава оценка постави пред БНР Мая Манолова, лидер на "Изправи се, България", по повод десетата годишната на Съвета, отбелязана с провеждането на конференцията "10 години Обществен съвет към ЦИК - анализ на изборния процес и препоръки преди изборите за Европейски парламент". 

"ЦИК винаги са се криели от публичност и от това да обяснят едно или друго свое решение, включително и защо на последните избори недействителните бюлетини бяха половин милион. Моят голям страх в навечерието на предстоящите европейски избори е, че депутатите отново ще се опитат в последния момент да прекрояват изборните правила".

От "Изправи се, България" предлагат да бъде забранено огласяването на екзитпола в изборния ден и огласяването на проучвания в рамките на предизборната кампания. 

"Социолозите се превръщат в рекламни лица на партиите, които са на власт. Големите партии използват социологията като средство за манипулация на избирателите. Не очаквам изобщо да има дискусия по темата". 

От "Изправи се, България" внесоха колективни искове срещу телекомите в Софийски градски съд. Обжалват се неравноправните клаузи в договорите с потребителите.

"Имаше взрив на недоволство, че за трета поредна година телекомите ще повишат цените едностранно, без възможност на гражданина да се откаже. Установихме и други неравноправни клаузи, записани в общите условия, някъде с дребен шрифт. Затова подадохме тези искове и реакцията не закъсня. Вчера постигнахме първата мъничка победа. Единият от мобилните операторите обяви, че ще промени договорите с потребителите и ще даде възможност на физически лица при едностранна индексация да се откажат от отношенията си с този оператор, без да плащат неустойка. 

Също така казаха, че само при висока инфлация ще се предприема едностранно увеличение на цената. Залагат и възможност за намаление, в случай че инфлацията се понижи. Ние сме в условията на олигопол. И трите мобилни оператора повишават цените с един и същи процент - 9,5%".

Тя призова депутатите да напишат коректен текст на въпросното предложение за промяна в договорите с мобилните оператори.

"Договорите са срочни – за две години. Би следвало мобилният оператор да е предвидил каква ще бъде цената на мобилната услуга в рамките на тези две години. ПП-ДБ да спрат с популизма и и да напишат предложения, които ще свършат работа на гражданите за забрана едностранно да се повишава цената в рамките на сключения договор". 

Мая Манолова отправи и друг призив към народните представители - да осъществят контрол върху Комисията за защита на потребителите. 

"Тази комисия обслужва мобилните оператори". 

Манолова анализира предложения меморандум за управление след ротацията. 

"Това са ритуални танци и постановки, за да може всеки да убеди своите избиратели, че е силен и командва нещата в сглобката.

Сега има оферта от ПП-ДБ да се подели властта. След това се включи и опцията "Обади се на приятел“, т.е. и ДПС да се включи в тази подялба. Моята надежда е, че когато остане опцията "Помощ от публиката", хората ще излязат и ще ги пометат". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в храма "Свети Димитър" в Сливен. Избирателите вече са в сградата на Сливенска митрополия, където ще..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на..

публикувано на 19.05.24 в 12:13

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания , които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит , които в днешния Световен ден за борба с тези заболявания организират среща между лекари и пациенти в София...

публикувано на 19.05.24 в 12:02

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата. Искането на преподавателите и служителите в държавните университети не е само за повишаване на заплатите, защото в закона за..

публикувано на 19.05.24 в 11:56

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток. Силите на Киев са изстреляли и близо 60 дрона по южни руски области като петролна рафинерия в..

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора. „В петък открихме..

публикувано на 19.05.24 в 11:31
доц. Христо Попов

Доц. Попов: На 11 юни готвим мащабна експозиция за праисторическия обект - "Провадия - Солницата"

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките участва в инициативата "Европейска нощ на музеите – София", организирана от Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община, съобщават от музея. "Нощта на музеите предизвиква все по-голям интерес през годините, посетителите..

публикувано на 19.05.24 в 11:26