Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милена Стефанова: Това, в името на което ПП тръгна да чегърта ГЕРБ от управлението, се загуби

Пред разпад ли е сглобката след предложения меморандум за управление?

Проф. Светослав Малинов: Редно е ГЕРБ да поискат повече политическо присъствие в кабинета, но не е редно да пробутват през своята врата ДПС

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Най-общото заключение е, че не се правят така нещата. Около това мнение се обединиха проф. Светослав Малинов и проф. Милена Стефанова, политолози и преподаватели в Софийския университет, относно меморандума за управление, предложен от ПП-ДБ на ГЕРБ-СДС. 

"Целта на меморандума беше да започне някакво придвижване към регулиране или формализиране на отношенията между двете управляващи коалиции – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Реакцията на ГЕРБ не показва, че са против регулирането на тези отношения, те са против конкретния текст. Следващата стъпка на партията е или да започне разговори по този меморандум, поправяйки го, или да предложи свой. Самата идея да има споразумение, не само че не е отхвърлена, а се споделя и от ГЕРБ. Предложението от страна на ПП-ДБ се прави сега, защото, първо, имаше избори, от които се излезе с много трудна коалиция. После се влезе в кампания за местни избори и цялата държава беше осеяна с двубои между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. След това дойде дебатът за бюджета. Не е имало наистина възможност. Но не смятам, че сега беше моментът", обясни проф. Малинов в предаването "Нещо повече".

Той смята, че преговорите трябва да започнат сега. 

"Да се договори само ротацията и начинът, по който ще се правят първите назначения в регулаторите, а окончателното споразумение да бъде направено след евроизборите. Ако след тях няма ново мнозинство в страната, длъжни сме да мислим за пълен мандат на Народното събрание". 

Проф. Милена Стефанова е на мнение, че нито името на документа е подходящо, нито времето, нито съдържанието му.

"Както и начинът, по който се появи в общественото пространство. Реакцията беше напълно обяснима и от страна на политическото ръководство на ГЕРБ, и на госпожа Габриел. Този документ съдържа една еклектика от опити да се споразумеят за много неща, но без да е преговаряно по тях между партньорите. Решението на госпожа Габриел да уведоми посланиците на държавите от ЕС и САЩ също е добре премерено. От нея се очаква да продължи да води страната към едно регулиране на нещата, за да има стабилност и устойчивост на промените, които ще се извършват в България". 

Тя допусна и наличието на желание от страна на ПП-ДБ да се подпише нов документ, за да може Николай Денков да стане министър на външните работи.

Проф. Стефанова посочи, че социологическите проучвания от последната седмица сочат, че няма особена промяна в предпочитанията на обществото спрямо политическите партии. Тя допусна и възможността ПП да иска да минимизира евентуални щети, за да вдъхне увереност на своите избиратели преди европейските избори.

"Нямам друго обяснение, при условие че има две седмици до ротацията, за която са подписали, че Денков ще се върне като министър на образованието и ще бъде вицепремиер. Да са внимавали какво подписват".

Проф. Малинов смята, че този документ не трябва да поставя под въпрос ротацията. 

"Очевидно в момента няма доверие и добронамереност. Начинът, по който излезе този документ, не беше подходящ. Имаше неумела комуникация и подход".

Той коментира острата реакция от страна на ГЕРБ и ДПС.

"Кога ДПС станаха част от управляващото мнозинство? От кога бъдещето на страната трябва да се решава от три формации? Аз не го разбрах".

Проф. Малинов съзря опит за подмяна на коалицията.

"Ако има две врати към управлението и мнозинството – една на ПП-ДБ и една на ГЕРБ-СДС, коя е отворена за ДПС? Само през ГЕРБ може да влязат".  

Проф. Милена Стефанова обясни, че ДПС и в момента не желае да участва в изпълнителната власт. 

"Ставаше въпрос за разпределение на квоти в регулаторите, където избор на членовете, след приетите промени в Конституцията, ще трябва да се извършва със същото конституционно мнозинство. Тогава ДПС отново ще бъдат необходими и вероятно ще разчитат да имат свои номинации, които да бъдат одобрени".

Проф. Стефанова не одобрява, че чрез меморандума ПП-ДБ са заявили квотни представителства.

"И едновременно с това се говори за независимост на регулаторите, които по дефиниция са независими. Те трябва да бъдат равно отдалечени. Заговори се и за политическия им контрол. Това, в името на което ПП тръгна да чегърта ГЕРБ от управлението, някак се загуби". 

Ако ПП-ДБ допусне коалицията да стане тройна, след три години ще ни управлява коалиция от две партии – ГЕРБ и ДПС, убеден е проф. Малинов. 

"Избирателите на ПП-ДБ, които едва понесоха компромиса с ГЕРБ, няма да понесат компромис с ДПС. ПП-ДБ се бори наистина за своето оцеляване, но и на последния шанс за промяна. Дебатът се разиграва около конкретен текст, но големият въпрос остава нерешен. Редно е ГЕРБ да поискат повече политическо присъствие в кабинета, но не е редно да пробутват през своята врата ДПС

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Библиотеката в Дома на хумора и сатирата в Габрово вече работи с посетители

От дни библиотеката в Дома на хумора и сатирата в Габрово е отворена за посетители. Печатните издания, събирани през годините, са извадении сортирани от хранилищата, като продължава въвеждането им в библиотечната система.  Книжният фонд на Дома на хумора съдържа н ад 29 000 единици.  Създаден, за да бъде на разположение на служители,..

публикувано на 24.05.24 в 10:40

Спря предизборната кампания по центъра в Кюстендил заради 24 май и абитуриентските балове

Партии и коалиции в Кюстендил прибраха предизборните си шатри и материали при централния площад "Велбъжд" и центъра на Кюстендил преди 24 май и започналите снощи абитуриентски балове.  Предизборните програми на открито са насрочени за юни.  Днес по пл. "Велбъжд" ще дефилират училищата в общината, от културните звена, творческият актив на..

публикувано на 24.05.24 в 10:19

Над 1500 участници в шествието за празника на буквите във Велико Търново

Във Велико Търново над 1500 ученици, студенти и курсанти ще се включат в шествието за празника на буквите. Абитуриентката от Природо-математическата гимназия Калина Досева е носителят на тазгодишната награда на община Велико Търново "24-ти май". Празничното шествие ще потегли в 10:30 ч. от площад "Велчова завера". Децата, академичната общност..

публикувано на 24.05.24 в 09:57

Кипър отчита силно намаляване на броя на мигрантите

Кипър е с нов "рекорд" в миграцията, като отчита най-ниския брой за последните 4 години търсещи убежище, настанени в приемния бежански център.  За първи път сирийци са поискали да се възползват от механизма за доброволно връщане в страната си, съобщиха от вътрешното министерство.  Предприетите от правителството мерки за управление на..

публикувано на 24.05.24 в 09:52
Веселин Методиев

Проф. Веселин Методиев: Виждам все повече момичета и момчета с книга, а не с телефон в ръка

"Това е най-българският празник. Празнуваме с голяма радост и деня на Съединението – там имаме друга радост: че сме успешни, че можем да си свършим политическата работа. Този радост все повече ще ни се струва дълбока носталгия , митологизиран празник. Ще се обърне такава тяга, докато се преодоляват различни видове кризи. Живеем в смутно време."..

публикувано на 24.05.24 в 09:34
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Вървим само назад в отношенията си със Северна Македония

Жалко е, че президентите на България и Северна Македония се разминаха в Рим и двете делегации не се срещнаха . Това мнение изказа пред БНР директорът на портал "Европа" Юлиана Николова. " В последните години вървим само назад в отношенията си със Северна Македония.  Не е добре за нас като съседи. Не е добре за Северна Македония като развитие. Не..

публикувано на 24.05.24 в 09:09

24 май в Чикаго

Българите в Чикаго отбелязаха в аванс 24 май. Изложби, манифестация и празнични концерти в края на учебната година за децата от 11-е неделни училища, а в "Малко българско училище" - и празнична манифестация.  Цветя, знамена, портретите на Кирил и Методий и българските просветители, деца, учители и родители се включиха в 14-ата..

публикувано на 24.05.24 в 09:03