Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

106 руски граждани в санкционния списък на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът на ЕС прие 13-ия санкционен пакет срещу Русия в навечерието на втората година от началото на нейната инвазия в Украйна. 

В него са добавени 106 лица и 88 образувания, в т.ч. и от трети страни - Турция, Сърбия, Китай, Индия, Шри Ланка, Тайланд и Казахстан.

Новите санкции са насочени към военния и отбранителен сектор и свързаните с него лица, в т.ч. замесените в снабдяването на оръжия от Северна Корея.

В списъка с ограничителни мерки са включени представители на съдебната система, политици от местната власт и отговорни за незаконната депортация и военното превъзпитание на украински деца.

Добавени са 27 нови образувания на пряко подкрепящи военно-промишления комплекс на Русия за войната в Украйна, които ще бъдат обект на допълнителни ограничения във връзка с износа на стоки и технологии с двойна употреба, както и такива, които биха могли да помогнат за технологичното укрепване на отбранителния сектор на Русия.

Някои от тях са в трети страни и участват в заобикалянето на търговските ограничения, а други са руски и участват в развитието, производството и снабдяването с електронни компоненти на руския военно-промишлен комплекс.

Разширен е списъкът с ограничения на стоки, в т.ч. и такива, които спомагат за развитието и производството на дронове като електронни трансформатори, статични електрически преобразуватели и индуктивни бобини.

Решението ще бъде публикувано скоро в Официалния вестник на ЕС.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

САЩ за държавата Палестина: До решение ще се стигне само с преговори

САЩ реагираха на предстоящото признаване от европейски страни на държавата Палестина, като напомниха американската позиция - до решението да се стигне по пътя на преговорите, а не с едностранни действия. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу Норвегия, Испания и Ирландия, коитообявиха, че..

публикувано на 23.05.24 в 08:55

Шествие срещу беззаконието по пътищата

Сдружение "Ангели на пътя" ще проведе авто и пешеходно шествие срещу беззаконието по пътищата. То ще се проведе от 10.00 до 14.00 часа в центъра на София. Крайна точка на протестното шествие е Столичната община. Шествията са надпартийни , уточни Нинела Върбанова, съпредседател на сдружението. Целта на събитието е отново да се привлече вниманието..

публикувано на 23.05.24 в 08:52

3080 свободни места за детските градини в София, днес е второто класиране

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:19

Най-голямото изложение за лодки се открива в Лимасол

Най-голямото морско изложение в Източното Средиземноморие се открива  днес в яхтеното пристанище на кипърския крайбрежен град Лимасол. То е и част от стратегическата визия на Кипър за развитие на корабоплаването „Промяна на морето 2030 г.“. Над 120 компании участват в четиридневното изложение за лодки в Лимасол /Limassol Boat Show 2024/. Това..

публикувано на 23.05.24 в 08:16

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски.  А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с..

публикувано на 23.05.24 в 08:15

2200 абитуриенти в Бургас, шествие в града, заря и лодки

Шествие на абитуриенти ще се проведе в Бургас в навечерието на Празника на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Рекорден брой – 2 200 абитуриенти изпраща морския град тази година. Шествието, което ще премине през главните улици на града ще бъде предвождано от Бургаския духов оркестър. 2 200 абитуриенти ще..

публикувано на 23.05.24 в 08:13

Нов опит за старт на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Днес ще бъде направен и втори опит за разпоредително заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Цар Шишман". Подсъдим е Петър Тодоров за това, че е причинил смъртта му при евентуален умисъл. Служебен анжимент на адвоката на семейството на детето стана причина за провал на..

публикувано на 23.05.24 в 08:06