Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснаци и украинци, живеещи в Кипър, отбелязват годишнината от началото на войната в Украйна

Снимка: Pixabay

Руснаци и украинци, живеещи в Кипър, отбелязват днес с поредица от митинги и протестни шествия втората годишнина от началото на пълномащабната война на Русия в Украйна. "Две години терор" е надсловът на антивоенните прояви, организирани от обединението "Демократична общност на руснаците в Кипър". Те ще се проведат в четирите големи града на страната - Никозия, Лимасол, Ларнака и Пафос.

Руснаците в Кипър настояват за "незабавно прекратяване на войната, освобождаване на окупираните територии и връщане на всички руски войници по домовете им", а също се обявяват за "Русия без Путин и путинизъм", се подчертава в съобщението им.

Под лозунгите "Русия е терористична държава" и "Русия убива Украйна" преминават акциите днес на украинската диаспора на острова. На митинг на централния площад в Никозия и на шествия в Ларнака, Лимасол и Пафос нейните представители ще призоват цивилизования свят да не допуска да продължава гибелта на мирни хора и деца, се казва в тяхното обръщение.

Кипър е една от страните в ЕС с най-висок дял бежанци от Украйна, получили статут на временна закрила, спрямо населението - 21 души на 1000 жители, показват обявените през януари данни от Евростат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Иванов

Започна заседанието за пенсиите в НОИ, министърът внася 11% увеличение

Започна заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), на което трябва да бъде взето решение за увеличението на пенсиите от 1 юли. Служебният социален министър Ивайло Иванов потвърди преди заседанието намерението си, което оповести още вчера, че ще внесе предложение ръстът на пенсиите да е с 11%. В Закона..

публикувано на 14.05.24 в 10:05
Демонстрация на бойци на

"Хамас" с план за разполагане на своя база в Турция и атаки в съседни страни

Ислямисткото палестинско движение "Хамас" е планирало да създаде тайна база в Турция и терористични клетки на други места, за да координира атаки срещу израелски цели в съседни страни, включително други членове на НАТО, съобщи вестник "Таймс", позовавайки се на видени от негови журналисти документи, заловени от израелската армия. Документ,..

публикувано на 14.05.24 в 09:42
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18
д-р Диян Господинов

Бургаски кардиолог: Все по-малко млади лекари заминават в чужбина

Да си млад лекар в България е предизвикателство въпрос на силна воля. Така смята кардиологът д-р Диян Господинов, съосновател на Сдружението на младите лекари в Бургас. Намаляват младите лекари, които заминават в чужбина , подчертава той. "Колегите повече предпочитат да остават в страната и все по-малко заминават в чужбина."..

публикувано на 14.05.24 в 08:56

Ще тръгне ли делото срещу пастора Даниел Хъл?

Делото срещу обвинения в педофилия британски гражданин и представящ се за евангелски пастор Даниел Хъл е забуксувало на фаза разпоредително и не може да тръгне по същество. Причината е постоянните отводи на съдиите от Районния съд в Сливен. Съдиите по наказателните дела вече са изчерпани. Днес предстои отново разпоредително дело в съда, но то ще..

публикувано на 14.05.24 в 08:50

Ивайло Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от политическата воля

Решението за пенсиите ще бъде взето от Надзорния съвет на НОИ. Най-вероятно НОИ ще реши увеличението да бъде 11%.   Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.  Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди..

публикувано на 14.05.24 в 08:48

ЦИК реши: Не повече от трима представители на формациите при удостоверяването на машините за вота

Централната избирателна комисия определи реда за участие на представители на партии, коалиции, инициативни комитети и на неправителствени организации наблюдатели, които са ще участват в изборите на 9 юни,  в процеса по удостоверяване на машините за гласуване.  В регистър ще се впишат представителите, за които в ЦИК формациите подадат..

публикувано на 14.05.24 в 08:29