Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои да бъде обсъдено дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна

Снимка: ФБ/Володимир Зеленски

Днес проведохме продуктивни и конкретни преговори с българския премиер Николай Денков, съобщи във Фейсбук украинският президент Володимир Зеленски.

Премиерът Денков е на посещение в Киев.

"Благодаря на България за подкрепата на нашите усилия в Черноморския и Дунавския региони да разширим търговските потоци и да възстановим корабоплаването. От изключителна важност е да поддържаме нормални икономически отношения дори в трудни времена", написа Зеленски.

"Споразумяхме се с България да засилим развитието на логистиката и инфраструктурата в нашия регион. Уважението към принципите на добросъседството ще допринесат за икономическия ръст на нашите държави".

Предстои да бъде обсъдено дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна, както направиха други страни от ЕС.

Това ще изисква и решение на Народното събрание, каза още Денков. На въпрос за военно-техническата помощ, която България оказва на Укарйна, той увери, че София непрекъснато проверява нуждите на Киев и своите възможности.

От своя страна президентът Укарйна Володимир Зеленски заяви, че страната му цени високо оказваната от България подкрепа. Двамата са обсъдили сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. София и Киев ще активизират „разширяването на логистиката и инфраструктурата в региона на Черно море", заяви украинският президент.

Украйна е заинтересована от съвместно производство на военна продукция с България, заяви президентът Володимир Зеленски на съвместния си брифинг с гостувалия му в Киев български премиер Николай Денков. От своя страна Денков увери, че София неперкъснато анализира нуждите на Украйна. Той отказа подробности за военно-техническата помощ, която София оказва на Киев, но, по думите му, България е сред водещите държави в това отношение:

По думите на Денков, подкрепяйки Украйна, България защитава и себе си, тъй като, цитирам, "целите на Путин се простират извън пределите на Украйна и амбициите на руската агресия са директна заплаха и за националната сигурност на България".

„България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията срещу човечеството”, заяви акад. Денков и подчерта неотклонното убеждение на българското правителство и народ, че законът защитава международно признатите граници от насилници. „България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си,” изтъкна премиерът.

Денков напомни, че през последното десетилетие има множество позиции на международни органи, които подкрепят териториалната цялост на Украйна и заклеймяват действията на Русия като незаконни. Той изрази гордостта си, че България подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г., което призна Крим и Севастопол за неделими части на Украйна.

Българският министър-председател посочи, че трябва да има наказания за военните престъпления. „Вярваме, че Украйна трябва да се възползва от правосъдието, което й се полага според международното право“, подчерта премиерът. Той изрази решителната позиция на България в подкрепа на универсалните човешки права, включително правото на гражданите на Украйна да живеят мирно и свободно в мир. Премиерът осъди престъпленията срещу идентичността в окупираните от Русия територии – отказ от правото на майчин език, пренаписване на историята чрез паметници и учебници, преименуване на институции, изземване на църковни имоти и религиозно преследване. „Агресорът се опитва да окупира не само територия, но и умове“, предупреди Денков.

Министър-председателят посочи, че България подкрепя Украйна, не защото тя стои между нас и потенциален алчен нашественик, а защото е наше морално задължение. „Ние вярваме, че всяко дете, във всяка страна, има право да бъде свободно от травмата от войната. Да бъде отгледано от родителите си, а не отвлечено в чужда държава и подложено на престъпления срещу неговото потекло, идентичността и историята на народа му”, изтъкна министър-председателят.



По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18