Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ подготвя коалиционно споразумение, ако не се подпише - няма да има правителство

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

ГЕРБ подготвя коалиционно споразумение, което ще представи на ПП-ДБ, за споделена отговорност за управлението. 

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг.

В споразумението ще бъде заложено министрите да са разпределени пропорционално с право на вето при назначенията им. Ветото ще бъде приложено и за назначенията в регулаторите.

"Ние ще предложим пропорционално, с еднакво носене на отговорност, с право на вето - всичко, което те предлагат, както и нов преглед на министрите. Повече в такива недоизказани сглобки няма да участваме", каза Борисов. 

Ако не се подпише коалиционно споразумение, няма да има правителство, стана ясно от думите му.

"Най-късната възможна дата за ротация е два месеца преди евроизборите", които са насрочени за юни, подчерта Борисов.

След Конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) на 6-и и 7-и март в Букурещ ГЕРБ ще бъдат готови да представят програма за управление на държавата през следващите три години.

"А не както е в меморандума на ПП-ДБ - едното е до декември, другото е до юни, пък после ще се сменят, ще се оправят. Не! Всичко трябва да бъде разписано", посочи той.

Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че България няма да изпраща жива сила в Украйна и настоя за изпълнение на поетите ангажименти за военна помощ на Украйна. Според него в желанието си да се самоизтъкне Денков е преминал границите. 

Борисов допълни, че ще се започне с оценка на министрите, а след това по-пропорционално, според тежестта на депутатите в НС, да се излъчват и позициите. 

"Даже сега, докато се прави това коалиционно споразумение, вадим и темата за КЗК. Споразумението ще е с хоризонт 3 години", заяви Борисов.

"Понеже те са много голямо ръководство, нашият документ ще се мъчим да е съвършен и точен, но тогава ще го предоставим на колегите за обсъждане. Никой не ни е забил датата 6 март. Денков си дава оставката, но както каза Христо Иванов, до април имаме време. След това обсъждаме с ПП. Крайният срок за разбирателство е два месеца преди евроизборите", обясни Бойко Борисов.

"Помолил съм Габриел в последната графа на оценката на министрите да има и отчет. Милена Стойчева - 46 нощувки в чужбина, Кирил Вътев - 24, Иванка Шалапатова - 30, Зарица Динкова над 50. Това са истински министри", каза Борисов. 
По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция: Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България

Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България, категорични са гръцките огнеборци. Днес рискът от пожари се оценява като по-нисък. Синоптиците прогнозират последен ден с температури над 40 градуса. На места в Северна Гърция се очакват краткотрайни силни дъждове. Пожарната обстановка продължава да е критична,..

публикувано на 22.07.24 в 09:51

Две жертви на тежка катастрофа на АМ "Струма"

63-годишна жена и 8-годишно момиченце са загинали тази нощ при тежка катастрофа на магистрала „Струма“ край Бобошево. По непотвърдена официално информация са се ударили микробус и автомобил.  Четирима са били пострадалите, които са транспортирани към областната болница в Благоевград. Там е потвърдена смъртта на жената и осемгодишното..

публикувано на 22.07.24 в 09:31

Москва съобщи за свалянето на 75 дрона

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че през нощта системите за противовъздушна отбрана са унищожили над регионите на Русия 75 дрона, от които 47 над Ростовска област, 17 - над акваторията на Черно и Азовско море. Осем украински дрона са свалени близо до черноморското пристанище Туапсе, където има рафинерия, собственост на петролния..

публикувано на 22.07.24 в 09:01
Бородянка

Експерт: "Грийнпийс" работи за зеленото възстановяване на Украйна дори по време на война

Още от началото на войната "Грийнпийс" работи по зеленото възстановяване на Украйна . Това каза пред БНР Христо Панчев, енергиен експерт на екологичната организация, който се завръща от Киев и Кременчук. "Решението не е едно. Една технология не може да е решение – независимо дали е соларна енергия, вятърна енергия", изтъкна той относно..

публикувано на 22.07.24 в 08:52

Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов"

Първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София ще се състои днес от 10 ч. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова 4-етажна учебна сграда, физкултурен салон и многофункционална зала.

публикувано на 22.07.24 в 08:40
Община Плевен

Среща с депутатите от Плевенско за развитието на общината

В Плевен председателят на Общинския съвет Иван Малкодански организира среща-разговор с народните представители от региона за развитието на общината. Осем са депутатите от Плевен, които ще чуят от ръководството основните проблеми и подготвените проекти. "Целта е народните избраници от областта заедно с кмета и областния управител да..

публикувано на 22.07.24 в 08:33
доц. Албена Танева

Доц. Албена Танева: Партийната криза е предпоставка за политическата

Партийната криза е предпоставка за политическата криза, с която се сблъскваме. Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Албена Танева, ръководител на Катедрата по публична администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". " Твърде много хора в нашето общество започват да смятат, че решението на всички тези въпроси е кардинална..

публикувано на 22.07.24 в 08:27