Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха оставката на премиера Николай Денков

Снимка: БТА

Депутатите приеха оставката на премиера Николай Денков. "За" гласуваха 216 от народните представители.

Припомняме, ви, че оставката на министър-председателя бе депозирана в деловодството на парламента вчера.

В съответствие с разпоредба на Конституцията, ръководеният от Денков кабинет, ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново правителство.

Премиерът припомни, че подадената оставка е в духа на поетия ангажимент от споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ –СДС отпреди 9 месеца. Той призова за незабавно започване на преговорите и ротацията да се осъществи. И посочи, че прогнозите за фалит на държавата не са се осъществили.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече управлението на некоалиционните партньори "дъно в политиката".

Станислав Балабанов от ИТН заяви, че сглобката ще продължи своя живот.

"Преди 10 месеца обещахте да вкарате Бойко Борисов в затвора и 9 месеца управлявате с него. Сега Бойко Борисов ви предлага на вас споразумение, издържано по европейски критерии как с вас, с г-н Пеевски, да продължите да крадете", каза Балабанов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков защити постиженията на кабинета Денков. Той заяви, че ситуацията в България е необратима, а хората очакват реформи. Петков критикува поведението на опозицията днес.

"Ние ще работим това да продължи. Тези очаквания вече са във всичките български избиратели и който и да иска да управлява тая държава, трябва да спазва тези очаквания", заяви Кирил Петков.

Христо Иванов също не вижда политическа алтернатива у нас.

"Няма политическа алтернатива, защото няма политически идеи. Хората излизат тук, за да разкриват изключително болезнени страни от собствените си подсъзнания, просто защото няма какво друго да кажат", заяви Христо Иванов.

"Корупцията и задкулисието вървяха някъде на втори план. Сега тези ги узакониха и ги записват в законите, защото в закона е записано, че частната болница може да купува лекарства 10 пъти по-скъпо от държавната и общинската в закон. Хайде иди накажи някой тогава за корупция. Защото цитирам един от лидерите на ПП - Задкулисието седна на първия ред. Това деветмесечие днес приключва, следващото, което ни чака, ако се стигне до нова сглобка, ще бъде това, което имаме досега, умножено по 3. Днешната оставка дано да се превърне в повод за предсрочни избори и 2 в 1", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Председателят на НС Росен Желязков обясни, че в случай, че оставката на министър-председателя бъде приета на основание на разпоредбите, разписани в Конституцията, се прекратяват правомощията и на Министерския съвет. 

Желязков отбеляза още, че съгласно въпросните текстове Министерският съвет продължава да изпълнява функциите си до избиране на нов.

С приемане на оставката се открива определената конституционна процедура по чл. 99 от Конституцията, посочи Росен Желязков. Съгласно нея президентът Румен Радев, след консултации с парламентарните групи, възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са нашите приоритети, защото това е начинът да търсим някакъв тип разбирателство и общо решение, но сме..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия..

публикувано на 24.07.24 в 10:13

Борисов очаква избори: Трябва да се върнем към корените на демокрацията!

Поредните предсрочни избори са неизбежни, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен кабинет в следващия парламент: "Като прогнозата за времето става! Като не се случи нещо с..

публикувано на 24.07.24 в 10:05
Делян Пеевски

Пеевски: ПП-ДБ се опитват да се ребрандират като антикорупционна партия

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обясни мотивите си да изпрати до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-ото НС за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях: "Не трябва да се забравят скандалите..

публикувано на 24.07.24 в 10:02

ГИТ: Зачестяват измамите за работа в чужбина

Зачестяват измамите за работа на българи в чужбина, предупреждават от Главната инспекция по труда. Оттам уточниха, че в грама от посолството ни в Стокхолм алармират за значителен ръст през летния сезон на случаите с измамени български граждани с обещания за работа в Швеция. За зачестили такива измами се съобщава с грама и от българското посолство..

публикувано на 24.07.24 в 09:53
Корнелия Нинова

Нинова: Повече от месец правим изслушвания, от които няма резултат, а 61 законопроекта стоят

С недоволство от седмичната програма започна пленарното заседание на Народното събрание. Депутатът от БСП Корнелия Нинова остро възрази срещу поредните предвидени изслушвания на служебни министри и призова постоянните комисии да заработят. "Повече от месец правим изслушвания, от които няма никакъв резултат. 61 законопроекта стоят, внесени в..

публикувано на 24.07.24 в 09:46

МС предлага Петър Танев за посланик в Украйна, но не завършва процедурата

Продължава спорът по темата за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна. Тази сутрин от прессекретариата на държавния глава отговориха на спекулациите, че президентът е причината да няма титуляр на поста в Киев, защото е отказал да назначи Николай Ненчев през лятото на миналата година. От съобщението става ясно, че..

публикувано на 24.07.24 в 09:36